28. marts, Ceturtdiena
Vārda dienas: Ginta, Gunda, Gunta
Sākuma lapa » Intervijas » Dainis Liepiņš: Straujuma nav vajadzīgais karavadonis
Dainis Liepiņš: Straujuma nav vajadzīgais karavadonis
Autors: Baiba Lulle / NRA.lv / 23. oktobris 2014, 10:08
Jelgavas domē Dainis Liepiņš bijis nemiera cēlājs un aktīvs opozicionārs. Kā Saeimā jauniekļuvusī Latvijas Reģionu apvienība (RA) strādās Saeimā, ko tur cer panākt un kāpēc nav ņemti valdībā – Neatkarīgās intervija ar RA valdes locekli un topošo frakcijas vadītāju D. Liepiņu.


– Būsiet RA frakcijas priekšsēdētājs? Kāpēc ne, piemēram, Mārtiņš Bondars, kurš vilka priekšvēlēšanu diskusijas, vai Arturs Kaimiņš, kuram visvairāk plusu vēlētāji salikuši, bet tieši jūs?

– Tā ir kolektīva vienošanās. Varbūt tāpēc, ka kopīgā vēsture ar reģioniem man ir ilgāka nekā Bondara kungam, nekā Kaimiņam, esmu reģionu politikā gandrīz četrus gadus, kad arī pievienojāmies RA.

– Kāds jums partijā īsti lomu sadalījums – formālais vadītājs –Andrejs Ence, Bondars – publiskā seja, jūs – neformālais līderis, Kaimiņš – šovmens?

– Nē. Oficiālais un arī cita veida līderis ir Andrejs Ence, kurš spēj savākt kopā visus reģionus un partijas, kas ir RA. Viņš tik daudz nav redzams publiskajās diskusijās, jo ir aizņemts, vadot pietiekami lielu pašvaldību (Babītes novada). Andrejs ir tas, kas cementē kopā reģionālo kustību.

– Jums parasti pārmet draudzību ar Aināru Šleseru, būšanu viņa vadītā resora uzņēmumu neskaitāmās padomēs. Tagad RA pretendē uz salīdzinoši jauna politiskā veidojuma statusu. Šī bagāža netraucēs partijas publiskajam tēlam?

– Tie pārmetumi bijuši virspusēji, bez faktiem, nepievēršam tam uzmanību, mums ir savi uzstādījumi, programmatiskie punkti, kurus pildām. Darbojamies kā komanda, kur katram ir savi pienākumi, mans – vadīt frakciju.

– Pēc jūsu slavenā zvana ZZS frakcijas vadītājam Augustam Brigmanim ZZS sāka runāt par jūsu ņemšanu koalīcijā. Par vēlu piezvanījāt?

– Tie ir tie smalkie jociņi un dunkas sānos politiskajā virtuvē. Sākotnēji ietekmēja manas attiecības Jelgavas domē, kur, sešus gadus darbojoties kā deputātam, man bijušas saspīlētas viedokļu dažādības ar domes vadību, un ne tikai ar ZZS, bet arī ar Vienotības un Nacionālās apvienības pārstāvjiem. Atšķīrušies piedāvātie risinājumi, bet nekad neesmu teicis, ka, piemēram, Andris Rāviņš (Jelgavas mērs) ir slikts zēns. Viņš, manuprāt, ir slikts pašvaldības vadītājs, bet kā...

– kā zēns...

– Jā, nav runa par personisku nepatiku. Zvanīju Brigmanim tikai tāpēc, ka no kaut kādiem laikiem man bija viņa telefons, bijām sadalījuši, kurš kuru apzvanīs, lai sarunātu tikties un saskaņotu tos programmatiskos punktus, kur viedokļi varētu sakrist. Piedāvājām arī Vienotībai tikties, kas ir vienīgā no Saeimas partijām, kas nav izrādījusi interesi.

– Kas, jūsuprāt, ir iemesli jūsu neņemšanai koalīcijā?

– Jau sākotnēji teicām: vienojamies par principiem, uzstādījumiem, ko gribam izdarīt. No koalīcijas sarunām redzam, ka principi ir atmesti un notiek cīņa par amatiem. Ja balsu pietiek – priekš kam iet kaut ko saskaņot, runāt par principiem? Tie, kas tik ilgus gadus rīvējušies kopā, parīvēsies vēl, lai arī katram savas utis, mēs šķietam kā svešie. Nav tā, ka nesaprotam, kā veido politiku, un nenostājamies striktā pozā – jau redzējām, kā viens otrs ar tankiem kaut kur brauca. Bet arī neraujamies pie posteņiem, bet gribam ietekmēt valsts politiku. Mūs nevar nopirkt, iebiedēt, muti aizbāzt, lielākā daļa RA cilvēku ir pašpietiekami, viņiem parlaments nav vienīgais dzīves mērķis, bet ir instruments, ar ko mainīt to, par ko iestājamies.

– Kas tik iekārojams Vides un reģionālās attīstības, Satiksmes ministrijā?

– Koalīcijā ir iestrādes, lai katrs saglabātu savu komforta zonu attiecībā uz noteiktas nozares kontrolēšanu. Noteikti nāk līdzi kādi sadarbības partneri, atbalstītāji, kam arī droši vien ir svarīgi, lai tās partijas būtu ar ietekmi attiecīgajās nozarēs.

– Ko domājat ar atbalstītājiem?

– Piemēram, ja es kā uzņēmējs redzu, ka ekonomikas ministrs nāk ar uzstādījumiem, ka jāsamazina un jādiferencē obligātā iepirkuma komponente, lai mazāk kaitētu ražojošiem uzņēmumiem, ar piedāvājumu Eiropas naudas sadalīšanā, lai tā būtu saprotama un skaidra, nevis tik birokrātiska, kas uz pusi sadārdzina būvniecības izmaksas, tad es iestātos par šāda ministra atbalstu. Līdzīgi citās nozarēs uzņēmēji ziedojot atbalsta partijas, kuras ministra politikas virziens viņiem ir izdevīgs. Bet, ja nāk, piemēram, Repšes tipa ministrs un saka: griezīsim, visus atlaidīsim, ja turpinās tāda politika kā šobrīd Finanšu ministrijā ar Valsts ieņēmumu dienestu (VID), es kā uzņēmējs esmu kategoriski pret šādu ministru un šāda veida VID vadību.

– Kāda veida?

– Tā ir policejiski izveidota administratīva struktūra, kas nepārtraukti aug lielāka, kuras uzturēšanas izmaksas ir nenormālas. VID māja ir spļāviens sejā cilvēkiem, kad Valsts nekustamo īpašumu aģentūrai stāv tukšas 130 mājas! Protams, viņi sūdzētos, ka ir izmētāti pa vairākām ēkām. Labāk ir par 55 miljoniem eiro uzbūvēt un maksāt 700 tūkstošus eiro mēnesī nomu! Papildus vēl VID visatļautība un likumu neievērošana, kas netiek izmeklēta. Skumji lasīt potenciālā satiksmes ministra ziņojumu, ka nozarē viss ir kārtībā, ja zinu, kādas pārmērības notiek valsts kapitālsabiedrībās, kā tiek šķērdēta nauda, bet visi dzied, ka naudas nav. Ministrijas ir sadalītas partijām ar tādu domu, kā tie trīs mērkaķīši, kas neko nedzird, neredz, nerunā.


Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Dainis Liepiņš

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats