23. aprīlis, Otrdiena
Vārda dienas: Georgs, Jurģis, Juris
Sākuma lapa » Finanšu tirgus » 5 lietas par finansēm, ko noteikti jāiemāca saviem bērniem
5 lietas par finansēm, ko noteikti jāiemāca saviem bērniem
Autors: Publicitātes materiāls / 28. marts 2017, 2:11
To, kā pārvaldīt savus ienākumus, katrs cilvēks izvēlas pats, taču, tāpat kā visu citu, arī zināšanas par finansēm mēs visi pārsvarā gūstam no saviem vecākiem. Kaut arī, sākot patstāvīgu dzīvi, bērni paši pieņem finanšu lēmumus, tos būtiski ietekmē vecāku iemācītais. Tieši tāpēc ir ļoti būtiski saviem bērniem iemācīt pareizus finanšu pamatus.

Pat tad, ja vecākiem pašiem nereti sanāk pārtērēties un izmatot tādu pakalpojumu kā atrais kredits, ir būtiski, lai bērni zinātu, ka tas nav pareizais veids, kā rīkoties ar naudu. Ja vēlaties, lai jūsu bērniem nākotnē nebūtu jādzīvo no algas līdz algai un viņiem nebūtu nekādu finanšu problēmu, iemāciet šīs piecas patiesības par finansēm.

1. Rēķini vienmēr jāmaksā savlaicīgi

To, kas vispār īsti ir rēķini un kā tos ir jāatmaksā, daudzi saprot vien brīdī, kad jau ir uzsākta patstāvīga dzīve, un nekas cits neatliek, kā vien šo prasmi apgūt. Vecāki nereti izvēlas nerunāt ar bērniem par to, kas ir rēķini, jo uzskata, ka ar laiku bērni paši to apgūs. Pamatā jau rēķinu atmaksa patiešām nav nekas sarežģīts, un ikkatrs var aiziet uz banku vai ieiet internetbankā un veikt rēķina apmaksu, taču ir daudz dažādu nianšu, kas par rēķiniem būtu jāzina, kā piemēram tas, ka rēķinus vienmēr jāatmaksā savlaicīgi. Par laikā neatmaksātiem rēķiniem tiek piemēroti soda procenti, kas negatīvi ietekmē finansiālo situāciju, bez tam, laikā neapmaksāti rēķini var sabojāt kredītvēsturi. Saņemot algu, vispirms vajadzētu ķerties tieši pie rēķinu apmaksas, citādi var gadīties, ka visu naudu iztērēsit kam citam un rēķinu apmaksu nāksies kavēt. To noteikti vajadzētu mācīt bērniem jau no pusaudžu vecuma, lai vēlāk viņiem nenāktos ņemt ātros kredītus rēķinu apmaksai un bojāt savu finansiālo situāciju.

2. Uzkrājumu veidošana ir obligāta

Viena no būtiskākajām finanšu lietām, ko jāmāca saviem bērniem, ir uzkrājumu veidošanas prasmes. Jau no pavisam agra vecuma bērniem ir jāiemāca to, ka visu naudu uzreiz iztērēt nedrīkst. Arī dodot saviem bērniem kabatas naudu, paskaidrojiet, ka daļu no tās ir jāiekrāj, pat tad, ja ļoti, ļoti gribas visu iztērēt lietās, kas sagādā prieku. Paskaidrojiet to, ka, iztērējot visu uzreiz, vēlāk naudas nebūs. Ja bērns tomēr nepaklausa un iztērē visu, papildus kabatas naudu nedodiet. Tikai tā bērni varēs iemācīties dzīvot finansiāli stabilu dzīvi, nepārtērējoties un parūpējoties par finansiālo pamatu arī finansiāli grūtās situācijās. Ja bērnam taupīšana un naudas krāšana tiks iemācīta jau no mazotnes, tad visu turpmāko dzīvi viņam uzkrājumu veidošana būs pašsaprotama lieta.

3. Nauda jātērē prātīgi

Noteikti jāiemāca to, ka ne viss, ko varam atļauties, ir mums vajadzīgs un ka katrs pirkums ir rūpīgi jāpārdomā. Tieši spontāni, nevajadzīgi pirkumi ir tie, kas lielai daļai cilvēku neļauj izveidot stabilu finanšu pamatu. Arī šī ir lieta, kas jāiemāca jau no agras bērnības, liedzot pirkt visu pēc kārtas, kas atrodas veikalu plauktos. Vislabākais variants būt ļaut bērnam naudu pelnīt pašam, veicot mājas darbus, un ļaut sakrāto tērēt. Tā bērns iemācīsies, ka naudu ir jāpelna, un tad vēlme pirkt visu pēc kārtas mazināsies. Bērns labāk izpratīs naudas vērtību un jau no agras bērnības sāks izvērtēt prioritātes. Pat tad, ja runa ir tikai, piemēram, par izvēli starp divām rotaļlietām, bērns sapratīs, ka visu nopirkt nevar. Šī prasme viņu pasargās no daudziem sliktiem finanšu lēmumiem turpmākajā dzīvē.

4. Arī īpašumi var būt ļoti vērtīgs kapitāls

Lieta, ko vecāki nereti neiemāca saviem bērniem, ir spēja atšķirt pasīvus no aktīviem. Patiesībā nereti paši vecāki šo lietu neizprot, tāpēc arī bērni izaug, nesaprotot, kas ir tēriņi un kas ir ieguldījumi. Daudziem pirmais lielais pirkums ir, piemēram, automašīna, taču tā ir prece, kurai vērtība ar laiku zūd, savukārt, nekustamais īpašums, tieši pretēji, ar laiku, visticamāk, kļūs arvien vērtīgāks. Ir jāiemāca bērniem, kas ir tās lietas, par kurām maksājot nauda vienkārši pazudīs, un kuras ir tās, kas ar laiku kļūs vērtīgākas. To iemācīt nav viegli, jo īpaši tad, ja pašam nav skaidras izpratnes par to, kā tas darbojas, tomēr tas ir labākais veids, kā vairot savu kapitālu un izvairīties no finanšu problēmām jebkad nākotnē.

5. Kredīti ir jāņem atbildīgi

Kad runa ir par kredītiem, parasti vecāki saviem bērniem māca vai nu to, ka kredītus ir jāņem, jo tie var palīdzēt dzīvot pārtikušu dzīvi, vai arī to, ka kredīti ir slikti un ka tos ņemt nedrīkst. Neviens no šiem apgalvojumiem nav precīzs un neļaus bērniem pieņemt pareizus finanšu lēmumus. Pirmkārt, ir jāiemāca to, kādi aizdevumu veidi vispār pastāv un kādos gadījumos tos drīkst un kādos nedrīkst ņemt. Piemēram, ņemt studiju kredītu vai hipotekāro kredītu nereti ir finansiāli ļoti pareizs lēmums, jo tas ir kā ieguldījums savā nākotnē. Arī, piemēram, sms kredits, var būt laba izvēle, ja ir skaidrs, ka tā paņemšana atmaksāsies un nesagādās finansiālas problēmas. Īsāk sakot, ir jāiemāca to, ka aizdevumus ņemt drīkst, bet ir jāprot aizņemties atbildīgi, izvērtējot gan aizdevuma nepieciešamību, gan iespējas to savlaicīgi atmaksāt.

Iemācot saviem bērniem šīs piecas vienkāršās patiesības, jūs varat būt drošs, ka nākotnē viņi pratīs rīkoties ar savu naudu. Protams, daudz ko nosaka arī bērna raksturs, vajadzības, dzīves pieredze utt., bet to visu ietekmēs pamati, kas apgūti ģimenē. Neļaujiet saviem bērniem pieļaut finanšu kļūdas savas nezināšanas dēļ.




Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats