19. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Fanija, Vēsma
Sākuma lapa » Finanšu tirgus » Aprīlī novērots mērens cenu kāpums
Aprīlī novērots mērens cenu kāpums
Autors: NRA.lv / 13. maijs 2015, 16:16
Ekonomikas ministrija informē, ka šī gada aprīlī, salīdzinot ar martu, patēriņa cenu līmenis palielinājās par 0,6%. Precēm tas palielinājās par 0,7%, bet pakalpojumiem - par 0,2 %.

Šogad cenu pieaugums aprīlī ir mērens, salīdzinot ar vidējo rādītāju pēdējo desmit gadu laikā. Salīdzinājumam, no 2005.gada patēriņa cenu līmenis aprīlī palielinājās no 0,5 līdz 1,5 %, izņemot 2009.gadu, kad bija deflācija, un - 2013.gadu, kad patēriņa cenu līmenis aprīlī palika nemainīgs, raksta NRA.lv

Aprīlī, tāpat kā martā, patēriņa cenu dinamiku galvenokārt noteica sezonai raksturīgais cenu pieaugums apģērbiem un apaviem. Cenas apģērbiem un apaviem aprīlī palielinājās par 4,5% (apģērbiem cenas pieauga par 0,2%, bet apaviem cenas pieauga par 16,2%), kas kopējo patēriņa cenu līmeni palielināja par 0,26 procentpunktiem.

Cenas pieauga arī pārtikai par 0,7%, kas kopējo cenu līmeni palielināja par 0,16 procentpunktiem. Jāatzīmē, ka pārtikai aprīlī ir raksturīgs cenu palielinājums. Lielākā ietekme sezonālu faktoru ietekmē bija cenu kāpumam dārzeņiem un augļiem. Pasaules pārtikas cenas martā turpināja samazināties, sasniedzot zemāko līmeni kopš 2010.gada jūnija. Aprīlī, salīdzinot ar martu, tās samazinājās par 1,2%, ko ietekmēja cenu kritums visās galvenajās pārtikas produktu grupās, izņemot gaļu. Gada laikā pasaules pārtikas cenas samazinājušās par 19 %.

Noslēdzoties akcijām, par 0,06 procentpunktiem kopējo patēriņa cenu līmeni ietekmēja alkoholisko dzērienu sadārdzināšanās, kam cenas mēneša laikā pieauga par 1,2 %.

Cenas degvielai aprīlī palielinājās tikai par 0,3% un kopējo cenu līmeni praktiski neietekmēja. Martā pasaules naftas cenas samazinājās, savukārt aprīlī pasaules naftas cenām bija vērojams straujākais kāpums šogad, cenām pieaugot par gandrīz 20%, kas varētu ietekmēt degvielas cenas Latvijā turpmākajos mēnešos.

Citās preču un pakalpojumu grupās cenu svārstības aizvadītajā mēnesī kopējo cenu līmeni būtiski neietekmēja.

2015.gada aprīlī, salīdzinot ar iepriekšējā gada aprīli, patēriņa cenas pieauga par 0,5%. Gada vidējā inflācija aprīlī arī bija 0,5 %.

Kopumā šogad vidējo gada inflāciju noteiks ārējie faktori (naftas un pārtikas cenu dinamika pasaulē) un tā varētu būt līdzīga kā iepriekšējā gadā - 0,6 % apmērā.




Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Ekonomikas ministrija, patēriņa cenu līmenis

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats