28. marts, Ceturtdiena
Vārda dienas: Ginta, Gunda, Gunta
Sākuma lapa » Finanšu tirgus » Valsts piedāvā jaunu ieguldījumu iespēju iedzīvotājiem – krājobligācijas
Valsts piedāvā jaunu ieguldījumu iespēju iedzīvotājiem – krājobligācijas
Autors: Apollo.lv / 19. jūnijs 2013, 17:07
Trešdien tika atklāta jauna un droša ieguldīšanas iespēja Latvijas iedzīvotājiem – krājobligācijas, informē Finanšu ministrijā (FM).


FM pārstāve Lelde Kaunese informē, ka to būtība ir nodrošināt iespēju ikvienam Latvijas iedzīvotājam iegādāties valsts vērtspapīrus, tādējādi savu naudu uz laiku aizdodot valstij.

«Salīdzinājumā ar citiem investīciju instrumentiem viena no galvenajām krājobligāciju priekšrocībām ir drošums, jo ieguldījums nebūs atkarīgs no citiem finanšu tirgus dalībniekiem, kā arī valsts šos ieguldījumus garantēs pilnā apjomā. Krājobligāciju iegādes process ir iecerēts tik vienkāršs kā bankas maksājums vai jebkurš cits pirkums internetā. Iegādājoties krājobligācijas, Latvijas iedzīvotāji atbalstīs savu valsti, taču vienlaikus saņems arī procentus jeb fiksētu ienākumu par savu ieguldījumu,» skaidro finanšu ministrs Andris Vilks (V).

Pirmajā posmā valsts parādzīmes ikviens Latvijas iedzīvotājs varēs iegādāties interneta mājaslapā «www.krajobligacijas.lv», autentificējoties caur kādu no internetbankām. Iegādājoties pirmās krājobligācijas, Latvijas Centrālajā depozitārijā, kas uzskaita, glabā un veic norēķinus par visiem Latvijā apgrozībā esošajiem vērtspapīriem, tiks automātiski atvērts vērtspapīru konts.

Paredzēts, ka iedzīvotāji varēs izvēlēties starp krājobligācijām ar sešu mēnešu, 12 mēnešu, piecu gadu vai 10 gadu dzēšanas termiņu. Procentu likmes paredzēts noteikt atbilstoši jau apgrozībā esošo valsts vērtspapīru likmēm, kas raksturo tirgus situāciju, norāda ministrijā.

Vienas obligācijas nomināls būs viens lats un minimālais iegādes apjoms būs 30 lati. Savukārt maksimālais obligāciju iegādes apjoms būs 49 000 latu vienā iegādes pieteikumā, taču dienas laikā iesniedzamo pieteikumu skaits nebūs ierobežots.

Pēc izvēles par to, cik daudz krājobligāciju un uz kādu termiņu iegādāties, tiešsaistē būs jāveic maksājums, un nākamajā darba dienā pēc norēķiniem krājobligācijas atradīsies iedzīvotāja virtuālajā vērtspapīru kontā. Jaunās krājobligācijas būs tikai virtuālas un papīra formā tās nebūs iegādājamas.

Krājobligācijas varēs iegādāties 24 stundas diennaktī septiņas dienas nedēļā.

Pēc eiro ieviešanas krājobligācijas, kas iepriekš emitētas latos, tiks pārvērstas eiro valūtā. Tas notiks atbilstoši eiro ieviešanas kārtības likumā noteiktajiem principiem, par pamatu ņemot maiņas kursu, kāds tiks apstiprināts Eiropas Savienības padomē.

Valsts kase pašlaik veic sarunas ar Latvijas Pastu, un paredzams, ka krājobligāciju iegāde ne ātrāk kā 2014.gadā būs iespējama arī Latvijas Pasta filiālēs. Vienlaikus ir sāktas sarunas arī ar komercbankām, lai iesaistītu tās krājobligāciju izplatīšanā, taču ieviešanas termiņš šim izplatīšanas kanālam būs atkarīgs no panāktā risinājuma, norāda Kaunese.   



Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Finanšu ministrija, krājobligācijas, vērtspapīri

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats