28. marts, Ceturtdiena
Vārda dienas: Ginta, Gunda, Gunta
Sākuma lapa » Finanšu tirgus » Latvijai tiek paaugstināts kredītreitings
Latvijai tiek paaugstināts kredītreitings
Autors: BNA / 26. janvāris 2012, 11:13
Pretēji tam, ka vairākas kredītreitingu aģentūras samazina Eiropas Savienības dalībvalstīm kredītreitingus, Latvijai tas tiek paaugstināts. Japānas reitingu aģentūra Rating and Investment Information, Inc. (R&I) paaugstina Latvijas kredītreitingu par vienu pakāpi: BBB- līmenī ar stabilu šī reitinga prognozi nākotnē (Stable Outlook).


Ar šo soli arī R&I atgriež Latvijas kredītreitingu investīciju līmenī. Tas ir nozīmīgs Latvijas ekonomiskās attīstības potenciāla novērtējums kopumā. Šobrīd Latvijai investīciju kategorijas kredītreitingu piešķīrušas arī starptautiskās reitingu aģentūras Fitch Ratings un Moody’s.

“Mēs visi esam unikāla brīža liecinieki, kad vairumam pasaules valstu kredītreitings tiek samazināts, bet Latvijai, gluži pretēji – to paaugstina. Kredītreitingu aģentūra ir atzinīgi novērtējusi valdības, ka arī visas sabiedrības paveikto, lai līdzsvarotu mūsu valsts ekonomiku. Līdz ar to Latvijai šis novērtējums ir dubultsvarīgs!” uzsver finanšu ministrs Andris Vilks.

Paziņojumā par kredītreitinga piešķiršanu visnotaļ augstu ir novērtēta 2008. gada pēc krīzes Latvijas ekonomikas situācijas stabilizācijas un ekonomikas struktūras sakārtošanas pasākumi. Arī Latvijas valdības īstenotā fiskālā konsolidācija realizēta produktīvāk nekā iepriekš plānots, tāpēc, kļūstot prognozējamākai Latvijas fiskālajai pozīcijai, palielinājās pārliecība par valsts finanšu sistēmas stabilizēšanos.

Paziņojumā uzsvērts, ka Ministru prezidents Valdis Dombrovskis saglabāja amatu pat pēc parlamenta atlaišanas un ārkārtas vēlēšanām 2011. gada septembrī . Šāda politisko notikumu attīstība ļāva nostiprināt valsts fiskālās pārvaldības stabilitāti. Tāpat Latvijas valdība 2011. gada decembrī plānoti un veiksmīgi noslēdza starptautiskā aizņēmuma programmu ar Eiropas Komisiju un Starptautisko Valūtas fondu .

Reitingu aģentūra pauž, ka ekonomikas un finanšu situācija Eiropā, ar ko Latvijai ir cieša saikne tirdzniecības un banku pakalpojumu jomā, kļūst arvien drūmāka. Tomēr R&I uzskata, ka turpmāk Latvijas ekonomikas un fiskālo stabilitāti arvien mazāk ietekmēs ārējās vides pasliktināšanās.

Reālais iekšzemes kopprodukts (IKP), kas globālās finanšu krīzes sākumā samazinājās, kopš 2010. gada trešā ceturkšņa ir turpinājis pieaugt. 2011. gada trešajā ceturksnī IKP pieaugums bija 6,6%. Atbilstoši valdības prognozēm kopējais IKP pieaugums 2011. gadā būs 4,5%, jo paredzams, ka ārējais pieprasījums 2012. gadā pavājināsies ekonomikas panīkuma dēļ Eiropā, kas ir Latvijas galvenais eksporta tirgus.

R&I norāda, ka Latvijas valdības prognozes liecina, ka ekonomiskā izaugsme samazināsies līdz 2,5%. Tomēr arī tad, ja 2012. gadā izaugsme ārējās vides pasliktināšanās dēļ samazināsies vairāk nekā valdības izteiktās prognozes, R&I uzskata, ka ir maza varbūtība, ka Latvijas ekonomikas pamatus tas ietekmēs negatīvi.

„Japānas reitinga aģentūras vērtējums ir svarīgs, jo tas palielina Latvijas atpazīstamību Āzijas ekonomiskajā vidē un finanšu tirgū, dodot iespēju valstij un uzņēmējiem aktīvāk veidot starptautisko sadarbību un paplašināt savu investoru bāzi. Tas vairos investoru uzticēšanos un interesi par Latviju,” norāda ministrs.



Diskusija par rakstu (0)

Atslēgvārdi: Andris Vilks, Eiropas Savienība, Fitch Ratings, Moody’s, Rating and Investment Information, Stable Outlook, Valdis Dombrovskis

Saistītie raksti

Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats