19. marts, Otrdiena
Vārda dienas: Jāzeps
Sākuma lapa » Finanses, apdrošināšana » Meroni Ventbunkera valdei draud administratīvs sods
Meroni Ventbunkera valdei draud administratīvs sods
Autors: Ritums Rozenbergs, Uldis Dreiblats / NRA.lv / 10. decembris 2018, 10:00
Par akciju sabiedrības Ventbunkers padomes sastāva izmaiņu nereģistrēšanu Uzņēmuma reģistrā uzņēmuma valdei draud administratīvais sods – sākot no 250 eiro katram valdes loceklim.

Jāatgādina, ka Ventbunkera padomes priekšsēdētāja vietniece Inga Antāne jau vasarā paziņoja, ka šā gada 14. maijā esot uzrakstījusi atlūgumu un pārtraukusi darba attiecības ar uzņēmumu. Tomēr Uzņēmumu reģistra datos joprojām redzams, ka viņa amatu ir saglabājusi.

Komerclikumā nepārprotami noteikts - «ja padomes loceklis atstāj amatu vai tiek atsaukts no amata pirms padomes termiņa beigām, notiek jaunas padomes locekļu vēlēšanas, kurās pārvēlē visu padomes sastāvu». Tomēr Ventbunkera padome nav pārvēlēta nedz maijā, kad I. Antāne iesniegusi atlūgumu, nedz pavisam nesen, novembra sākumā, kad, atbilstīgi Uzņēmumu reģistrā oficiāli fiksētajai informācijai, Ventbunkera padomi ir atstājis Jānis Berķis.

Pati I. Antāne Neatkarīgajai vēlreiz apstiprināja, ka amatu Ventbunkerā un citos Ventspils uzņēmumos ir pametusi, bet viņas vārds Uzņēmumu reģistra datos parādās acīmredzot tāpēc, ka ziņas par izmaiņām padomē kāds piemirsis iesniegt komercreģistra iestādei. 
Komerclikuma 16. pantā noteikts, ka «ziņas, uz kuru pamata izdarāmi jauni ieraksti komercreģistrā, kā arī likumā noteiktie dokumenti iesniedzami komercreģistra iestādei 14 dienu laikā no attiecīgā lēmuma pieņemšanas dienas».

Uzņēmumu reģistra galvenā valsts notāre Guna Paidere sarunā ar Neatkarīgo par konkrēto gadījumu norādīja, ka, pametot padomes priekšsēdētāja vietnieces amatu, arī pati I. Antāne bijusi tiesīga iesniegt Uzņēmumu reģistrā veidlapu ar norādi par amata pamešanu un samaksāt valsts nodevu par izmaiņu reģistrāciju. «Taču, protams, ka tas jādara uzņēmuma valdei. Tas ir viņu pienākums. Ja uzņēmums tagad novēloti pie mums vērsīsies saistībā ar izmaiņu reģistrāciju, tad valdei draudēs administratīvā atbildība par ziņu neiesniegšanu likumā noteiktā termiņā. Ja iesniegums pie mums nonāk ar nokavēšanos, tad mēs pārkāpumu izskatām pēc noteiktas metodikas. Ja novēlotas ir tikai dažas dienas, tad parasti tikai brīdinām, bet, ja tiek kavēts, kā šajā gadījumā, vairāk nekā pusgads, tad tiek piemēroti reāli naudas sodi,» skaidroja G. Paidere.

Galvenā valsts notāre norādīja, ka, atbilstoši juridiskajam regulējumam, sods piemērojams nevis juridiskai personai, bet gan katram valdes loceklim kā fiziskai personai. Soda apmērs - sākot no 250 eiro.

Atbilstīgi Firmas.lv datiem, Ventbunkers valdes priekšsēdētājs ir Alvis Hāze, bet valdes locekļi - Jānis Hāze un Aivars Gobiņš. Pēdējais ir amatpersona pat 24 Rudolfa Meroni kontrolētos uzņēmumos, tostarp viņš ir Radio SWH īpašnieces - SIA Media Support - vienīgais valdes loceklis.

Vaicāta, kā skaidrot Ventbunkera vēlmi turēt reģistrā no darba aizgājušu personu, G. Paidere teica: «Grūti pateikt, kāda gan uzņēmumam varētu būt interese turēt Uzņēmumu reģistra datos amatpersonu, kura vairs neveic savus pienākumus. Ja gadījumā kaut kas notiek «ne tā», var rasties civiltiesisks strīds starp aizgājušo padomes locekli un uzņēmumu. Piemēram, ka reģistra datos palicis valdes loceklis, kurš uzņēmumu sen kā pametis, bet pēc amata pamešanas viņš uzņēmuma vārdā parakstījis kādus līgumus.»

«Parasti kavēšanās ar ziņu sniegšanu ir vienkārša nolaidība. Uzņēmējiem ir daudz un dažādi pienākumi attiecībā pret visdažādākajām iestādēm, un darba dunā reizēm aizmirstas paziņot. Notiekot izmaiņām valdē, paziņot par to Uzņēmumu reģistram ir ļoti svarīgi kaut vai tādēļ, ka valdes locekļi paraksta gan līgumus, gan ir tiesīgi rīkoties ar uzņēmuma bankas kontiem. Izmaiņas padomē, par cik tā būtībā ir uzraudzības institūcija, ir vairāk uzņēmuma iekšējā lieta.»



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk
Jaunākie komentāri
Mediju apskats