20. aprīlis, Sestdiena
Vārda dienas: Mirta, Ziedīte
Sākuma lapa » Finanses, apdrošināšana » Melbārde: ABLV bankas likvidācija ir liels trieciens kultūras mecenātismam
Melbārde: ABLV bankas likvidācija ir liels trieciens kultūras mecenātismam
Autors: BNA / 17. maijs 2018, 17:00
ABLV bankas darbības pārtraukšana ir liels trieciens kultūras mecenātisma tradīcijām un ietekmējusi daudzus projektus, tai skaitā tādus, kas saistīti ar valsts simtgades programmu, intervijā Latvijas Radio atzina kultūras ministre Dace Melbārde (NA).

ABLV bankas slēgšana ir nesusi lielu skādi Latvijas kultūrai un kultūras mecenātismam, jo darbību apturējis ne tikai ABLV labdarības fonds, bet tajā līdzekļus noguldījis ari Ināras un Borisa Teterevu fonds. Tāpat viņa norādīja, ka līdz ar ABLV Bank darbības pārtraukšanu tiekot izjustas finansiālas sekas, jo vairāki projekti bijuši saistīti arī ar valsts simtgades programmu.

Tanī pat laikā viņa norādīja, ka attiecībā uz simtgades projektiem situācija esot atrisināta. Melbārde neslēpa, ka attiecīgo problēmu risināšana radījusi lielu slogu Kultūras ministrijas (KM) budžetam, prasot vismaz 100 000 eiro no esošajiem līdzekļiem.

“Katra mecenāta zaudēšana kultūrai ir zaudējums, jo mecenātisma tradīcijas Latvijā nav nemaz tik stipras. Pie projektiem, kas ir ietekmēti, var minēt Latvijas Laikmetīgās mākslas muzeja (LLMM) projektu, ko esam šobrīd apturējuši. Pilnīgi droši, ka 2021.gadā muzeja atvēršana nenotiks,” atzina ministre.

Viņa atzina, ka nepieciešamības gadījumā varētu lūgt valdību izpirkt darbību pārtraukušās ABLV bankas veidoto mākslas darbu kolekciju, kas bija domāta topošajam Latvijas Laikmetīgās mākslas muzejam. Kopējais LLMM vērtību skaits ir aptuveni 1211 mākslas darbi apmēram 800 000 eiro vērtībā.

Melbārde jau tikusies ar bankas valdes locekļiem un par to runājusi, uzsverot, ka ir ļoti svarīgi darīt visu, lai šo kolekciju nesadalītu un neizpārdotu. No bankas vadības puses viņa šajā jautājumā ministre saņēmusi izpratni un atbalstu. “Nepieciešamības gadījumā iesim uz valdību un prasīsim kolekcijas izpirkšanu, jo tiklīdz redzēsim, ka kolekcija ir apdraudēta un nav pieejama, ir attiecīgi jāreaģē,” teica Melbārde.

“Uzskatu, ka valstij ir jāizmanto katra iespēja, ja vien tas dod sabiedrībai labumu,” teica ministre, informējot, ka tuvāko piecu vai desmit gadu laikā nav iespējams laikmetīgās mākslas muzejs par valsts līdzekļiem.

Jau vēstīts, ka 13. februārī “FinCEN” publicētais paziņojums, kurš rosināja noteikt sankcijas pret “ABLV Bank”, paralizēja bankas darbu, līdz kredītiestādes akcionāri 26. februārī izlēma par bankas pašlikvidāciju.

Tam gan vēl nepieciešams Latvijas banku uzrauga akcepts.



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk
Jaunākie komentāri
Mediju apskats