29. marts, Piektdiena
Vārda dienas: Agija, Aldonis
Sākuma lapa » Finanses, apdrošināšana » Uzņēmēju organizācija atbalsta 50% piemaksu par virsstundu darbu visās tautsaimniecības nozarēs
Uzņēmēju organizācija atbalsta 50% piemaksu par virsstundu darbu visās tautsaimniecības nozarēs
12. aprīlis 2018, 17:38
Latvijas lielākā uzņēmēju organizācija Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK) atbalsta virsstundu apmaksas noteikšanu 50% apjomā par papildu nostrādātajām stundām visās tautsaimniecības nozarēs. Šāds regulējums darbojas Lietuvā un Igaunijā, tādēļ ir būtisks gan Latvijas tautsaimniecības konkurētspējas celšanai, gan ēnu ekonomikas mazināšanai.


LTRK neatbalsta ierosinājumu, ka šādu iespēju var izmantot tikai tie uzņēmēji, kuri noslēguši ģenerālvienošanos jeb nozares koplīgumu.

LTRK neatbalsta šodien, 12.aprīlī, Nacionālajā Trīspusējā sadarbības padomē atbalstīto būvniecības nozares virzītoieceri, ka turpmāk 50% par virsstundām varēs maksāt tikai tie uzņēmumi, kuri būs vienojušies ar arodbiedrībām un slēgs ģenerālvienošanos. Šāda pieeja nerisinās valstī akūtas problēmas – virsstundu neuzrādīšanu, ēnu ekonomiku, aplokšņu algas un tādējādi arī sociālo nodrošināšanu. Biedrība uzskata, ka regulējums par samazinātu virsstundu apmaksu 50% apmērā jāievieš visām nozarēm neatkarīgi no ģenerālvienošanās esamības, bet noslēgtas ģenerālvienošanās gadījumā – ja nozare par to vienojas, nosakot vēl zemākā apmērā.

“Jebkurš uzņēmējs vēlas strādāt godprātīgi un veiksmīgi, kā pamatā ir motivēti darbinieki, kuri saņem godīgu samaksu par paveikto. Pašreiz bizness ir nostādīts ļoti neapskaužamā situācijā – no vienas puses jābūt konkurētspējīgiem, no otras puses jāsamaksā augstākie darbaspēka nodokļi Baltijas valstīs un arī virsstundu darbs 100% apjomā, lai gan kaimiņvalstis jau atteikušās no šīs situācijas, paredzot tikai 50% samaksu visām nozarēm, nepiemērojot papildu noteikumus,” saka LTRK valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš.

Uzņēmēju viedoklim NTSP sēdē pievienojās arī Latvijas Pašvaldību savienība paužot viedokli, ka tieši reģioni ir tie, kuri visbiežāk cieš no milzīgā nodokļu un citu regulējumu sloga, tādējādi traucējot attīstību. Pēdējā pusgada laikā LTRK saņēmis vairākus priekšlikumus no reģionu uzņēmējiem, ka virsstundu samaksu vajadzētu samazināt vēl lielākā apjomā nekā 50%, jo radušās gan problēmas ar darbaspēku, kas lielā daudzumā ir aizbraucis, gan arī esošo darbinieku atalgošanu par labi paveiktu darbu un virsstundām.

LTRK sagatavoja un nosūtīja NTSP argumentētu vēstuli par to, kādēļ šāds priekšlikums, kas sasaistītu virsstundu apmaksas sliekšņa pazemināšanu ar ģenerālvienošanos, nav pieņemams, taču, lai arī arodbiedrību attieksme, aizstāvot šādas vienošanās nepieciešamību ir saprotama, tad norādām, ka citu uzņēmēju organizāciju atbalsts šai iecerei tiek vērsts nevis uz uzņēmējdarbības vides sakārtošanu, bet gan pretējo – šķelšanu un atsevišķu nozaru lobēšanu.

Ņemot vērā to, ka grozījumi Darba likumā, kas paredz virsstundu apmaksas regulējuma maiņu, vēl ir jāapstiprina Ministru kabinetā un Saeimā, aicinām uzņēmējus, nevalstiskās organizācijas un arī darba ņēmējus paust publisku atbalstu LTRK nostājai par virsstundu apmaksas noteikšanu 50% apmērā visās nozarēs, tādejādi mazinot ēnu ekonomiku un veicinot konkurētspēju.



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk
Jaunākie komentāri
Mediju apskats