19. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Fanija, Vēsma
Sākuma lapa » Finanses, apdrošināšana » Norvik Banka novērtē pieredzi
Norvik Banka novērtē pieredzi
Autors: Ilze Šteinfelde / NRA.lv / 29. marts 2018, 16:11
Darba tirgus Latvijā ar katru mēnesi uzkarst, un uzņēmumi lielākoties jau ir saskārušies ar speciālistu trūkumu. Taču lielākā daļa spītīgi turas pie jaunības kulta, atraidot pensijas un pirmspensijas vecuma cilvēkus. Norvik Banka pretēji daudziem citiem izprot, ka arī vecums un pieredze ir vērtība. Kopš gada sākuma Norvik Bankā sekmīgi darbojas Senioru nodarbinātības programma, kurā seniori kā pilntiesīgi bankas darbinieki sniedz konsultācijas bankas filiālēs visā Latvijā.

Lai gan Latvijā trūkst speciālistu, uzņēmēji lielākoties ir visai izvēlīgi darbinieku piesaistē. Neatkarīgās aptaujātie seniori ar nožēlu atzīst, ka viņu zināšanas un prasmes lielākoties netiek novērtētas. Pat neskatoties uz spēju brīvi komunicēt vairākās valodās, datorprasmi un pieredzi konkrētā jomā, darba devējs priekšroku lielākoties dod jaunam cilvēkam.

Tāpēc seniori ārkārtīgi augstu novērtē Norvik Bankas ieguldījumu, dodot iespēju strādāt senioriem viņiem tīkamu darbu. Aprunājoties ar vairākiem Norvik Bankas senioriem konsultantiem, sajutu, kā no šiem cilvēkiem strāvo dzīvesprieks, entuziasms un gatavība jauniem izaicinājumiem.

Seniori uzsver vairākas priekšrocības, ko sniedz šis darbs. Tā ir iespēja atgriezties darba tirgū kā pilnvērtīgiem tā dalībniekiem, dalīties ar savu pieredzi un zināšanām, būt vajadzīgiem. Tāpat seniori novērtē darba vidi, patīkamo atmosfēru kolektīvā un iespēju strādāt pusslodzi - turklāt tādā režīmā, kāds katram konsultantam ir ērtākais. Daži dodas uz darbu katru darba dienu, strādājot četras stundas dienā, citi - četras darba dienas pa piecām stundām. Tas senioriem atstāj arī laiku nodarboties ar mājas lietām, baudīt pelnītu atpūtu, samīļot mazbērnus, nodarboties ar vaļaspriekiem.

Ar pieredzi un dzīvesprieku

«Priecājos, ka, mums, senioriem, ir iespēja strādāt, un vēl jo svarīgāk ir tas, ka kāds novērtē mūsu uzkrāto pieredzi un mūsu zināšanas. Atgriežoties darba tirgū, jūtos vajadzīga sabiedrībai,» Neatkarīgajai atklāj Norvik Bankas seniore konsultante Vanda Bērziņa.

Vandas kundze vienmēr ir bijusi aktīva - gan tad, kad strādāja Valsts ieņēmumu dienestā par nodokļu konsultanti, gan dodoties pelnītā atpūtā. Viņa ir Rīgas Aktīvo senioru alianses dalībniece un regulāri piedalās dažādos pasākumos, apmeklē kursus un citas aktivitātes. Vienā šādā pasākumā viņa uzzinājusi, ka Latvijas Pensionāru federācija ir noslēgusi līgumu ar Norvik Banku par senioru programmas izveidi. Tas Vandas kundzi ieinteresējis, un viņa pieteikusies darbā. Norvik Banka uzreiz novērtēja Vandas Bērziņas pieredzi un zināšanas, kas uzkrātas, konsultējot klientus Valsts ieņēmumu dienestā, kā arī viņas darbīgo un pozitīvo attieksmi pret dzīvi. Tā apmēram pēc pusotra gada atpūtas un dzīves pa mājam Vanda, entuziasma pilna, atgriezās darba tirgū uz nepilnu slodzi.

«Uzsākot darbu bankā, protams, bija jāapgūst jaunas prasmes, jo, pat neskatoties uz pieredzi darbā ar klientiem, bankas darbam ir sava specifika,» atklāj Vandas kundze.

Tuvinieki, kuri vienmēr ir respektējuši Vandas vaļaspriekus, atbalstīja arī šo viņas lēmumu. Vandas kundze lepojas ar savām meitām un septiņiem mazbērniem. Atgriežoties darba tirgū, V. Bērziņai, protams, ir mazāk brīva laika, taču saviem mīļajiem tas vienmēr atrodas - kaut vai vakaros un brīvdienās.
Ik dienas uz darbu ar prieku

Norvik Bankas seniore konsultante Irīna Priede dzīvo Ogrē, bet uz darbu Norvik Bankā dodas uz tās filiāli Salaspilī. Pat neskatoties uz attālumu, viņa uz darbu dodas ar prieku.

«Norvik Bankā ir ideāli darba apstākļi un ļoti labvēlīga attieksme gan no bankas vadības puses, gan darbiniekiem, kas ievadīja šajā darbā, gan kolēģiem,» uzsver Irīna.

Viņa jau bija paspējusi sākt izbaudīt pienākošos atpūtu, kad bērni internetā ieraudzīja sludinājumu, kurā Norvik Banka meklē seniorus konsultantus. Aizejot pensijā, Irīna, tāpat kā daudzi citi, sākumā atpūtu uztvēra ar prieku, bet pēc kāda laika kaut kas no aktīvās dzīves tā kā sāka pietrūkt. Tāpēc, daudz nesvārstoties, Irīna pieteicās darbā. Pēc klātienes intervijas viņu pieņēma darbā, un nu jau viņa ir pilntiesīga bankas darbiniece. Viņa nenožēlo, ka atpūtu nomainījusi pret darba stundām, jo pusslodzes darbs ļauj sabalansēt mājas dzīvi ar darbu.

«Norvik Bankas senioru programma tiešām ir sabiedriski nozīmīgs un svarīgs projekts,» pārliecināta teic Irīna Priede.

Irīna pirms tam strādāja Valsts ieņēmumu dienesta Ogres klientu apkalpošanas centrā, un darbā ar klientiem viņai bija uzkrāta liela pieredze. Tā lieti noder arī jaunajā konsultanta darbā. Irīna uzreiz redz, ja kādam klientam, ienākot bankā, ir vajadzīga palīdzība. Viņa pati internetbanku lieto jau sen, taču apzinās, ka kādam tās izmantošana var sagādāt grūtības. Lielākoties palīdzība ir vajadzīga senioriem, kuri Norvik Bankas filiālēs iegriežas bieži.

«Norvik Banka arī senioriem ir ļoti draudzīga,» atzīst I. Priede. Pieņemot darbā seniorus konsultantus, Norvik Banka ne tikai risina sociālas problēmas, bet arī palīdz saviem klientiem, turklāt dara to viņiem saprotamā un draudzīgā veidā.

Konsultē trīs filiālēs

Antra Ozoliņa darbā Norvik Bankā pieteicās, pateicoties sociālajiem tīkliem. «Aktīvi darbojos Jūrmalas pensionāru biedrībā, aktivitātēm sekojot līdzi arī Facebook. Biedrības vadītāja Benita Harjo bija dalījusies ar informāciju par iespēju senioriem pieteikties darbā Norvik Bankā.» Tobrīd Antra jau aptuveni gadu atradās pelnītā atpūtā, bez darba saistībām. Kā viņa pati saka: «Varēju brīvi lidot kā kaija.» Tas gan nenozīmē, ka Antras kundze, pirms sākt strādāt Norvik Bankā, būtu pa māju garlaikojusies. «Jūrmalas seniori, Jūrmalas domes atbalstīti, var vingrot, peldēt, nūjot. Tāpēc par garlaicību būtu grēks sūdzēties,» teic A. Ozoliņa.

Būdama aktīva, Antra nolēmusi pieņemt izaicinājumu un atgriezties darba tirgū. Tā kā Antras kundze pirms aiziešanas pensijā strādāja Swedbank, Origo filiālē kopš tās atvēršanas, Norvik Banka novērtēja viņas zināšanas un prasmes. Arī Antras kundzei jaunais darbs grūtības nesagādā. Pat neskatoties uz to, ka viņa veic konsultanta pienākumus ne tikai vienā, bet trīs Jūrmalas filiālēs, uz kurām dodas pēc noteikta grafika.

Tuvinieki un draugi, uzzinājuši, ka Antra atgriežas darba tirgū, lielākoties bija pārsteigti, jo zināja, ka viņa nemeklē darbu un pelnītā atpūtā tāpat jūtas moža un aktīva. Taču, arī pieņemot darbu Norvik Bankā, Antra nav pametusi novārtā savus vaļaspriekus, piemēram, dziedāšanu korī, kā arī rūpes par mazmeitiņu.

Antras kundzes padomi ir ļoti vajadzīgi senioriem, kuri bankā iegriežas biežāk nekā jauni cilvēki. «Bankas filiālēs aptuveni 90 procenti no klientiem ir tieši seniori. Jaunie izmanto attālinātos bankas pakalpojumus, bet senioriem ir svarīgi veikt darījumus vai maksājumus klātienē, lai viņiem uz rokas ir papīrs,» atklāj A. Ozoliņa. Un ko tur slēpt, nereti bankas apmeklējums ir arī sava veida socializēšanās.

Norvik Banka šajā ziņā senioriem ir ļoti pretimnākoša, un par to liecina arī šī senioru nodarbinātības programma. Seniori cer, ka Norvik Bankas paraugam sekos arī citi uzņēmumi.




Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk
Jaunākie komentāri
Mediju apskats