19. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Fanija, Vēsma
Sākuma lapa » Finanses, apdrošināšana » Kā sakrāt naudu lielākiem pirkumiem?
Kā sakrāt naudu lielākiem pirkumiem?
Autors: BNA / 10. maijs 2017, 12:44
Mūsdienās kredītu ņemšana lielāku pirkumu veikšanai ir visai ierasta prakse. Tikai retais izvēlas krāt naudu laikā, kad īstermiņa kredīti ir tik viegli pieejami. Galu galā, kāpēc gan krāt un gaidīt, ja visu kāroto var iegūt uzreiz? Tomēr kredīti nav nemaz tik lieliski kā sākumā varētu šķist. Pirmkārt, tie sadārdzina pirkumu, jo ir jāatmaksā ne vien aizņemtā summa, bet arī procenti. Otrkārt, kredītu ņemšana ir visai riskanta, jo laikā neatmaksāti kredīti var radīt ļoti nopietnas problēmas, kas var novest pat līdz tiesvedībai. Lai no tā visa izvairītos, naudu dažādiem lielākiem pirkumiem, būtu ieteicams krāt pašam. Šeit būs daži padomi, kas to ļaus izdarīt salīdzinoši ātri un vienkārši.

1. Saprotiet, kas ir jūsu prioritātes

Naudas krāšņas laikā no dažādām lietām nāksies atteikties. Parasti finanšu eksperti iesaka atteikties no visa veida izklaidēm un luksusa precēm, lai varētu iekrāt naudu, taču daudziem tieši atteikšanās no šīm lietām var sagādāt vislielākās grūtības. Pirms sākat krāt naudu, ir jāsaprot, no kā esat gatavas atteikties un no kā nē. Ja jūsu prioritāte ir izklaides, tad neatņemiet sev šo iespēju. Protams, jūs varat mēģināt samazināt izdevumu, ko tam veltāt, taču pilnībā šī izdevumu kategorija jāizslēdz nav. Tā vietā, varat atteikties no kaut kā, kas personīgi jums ir mazāk būtisks. Kādam varbūt vieglāk būs samazināt izdevumu par pārtiku, citam par komunālajiem pakalpojumiem un vēl kādam par apģērbu. Katram ir savas prioritātes, tāpēc nav noteiktu lietu uz kurām obligāti būtu jātaupa.

2. Saskatiet, kur nauda aizplūst nelietderīgi

Tomēr ne vienmēr taupīšana saistās ar atteikšanos no kaut kā. Ļoti bieži var ietaupīt lielas naudas summas, nekādā veidā nepazeminot savas dzīves kvalitāti, jo naudu nereti tērējam nelietderīgi. Veiciet savu izdevumu analīzi, lai saprastu, kas ir tās lietas, uz kurām varat ietaupīt naudu, sevi neierobežojot. Tipiski piemēri ir dažādas komisijas maksas par bankas pakalpojumiem, nelietderīgi izmantoti komunālie pakalpojumi (piemēram, elektronisko ierīču atstāšana gaidīšanas režīmā), pārtikas produktu izmešana laukā, jo tā savlaicīgi netiek patērēta utt. Ja mazliet piedomāsiet pie savas rīcības ikdienā, nauda ietaupīsies pati no sevis.

3. Neļaujiet sev naudu iztērēt

Ja naudu ietaupīt izdodas, tad nākamais pārbaudījums ir atturēšanās no ietaupījumu tērēšanas. Tas bieži vien ir vēl grūtāk par pašu taupīšanu. Daudzus krājējus spēj motivēt doma par mērķi, proti, viņi naudu netērē, jo plānotais pirkums ir pārāk nozīmīgs, taču citiem ar to iet grūtāk. Pat tad, ja pirkums ir tiešām svarīgs, redzot lieku naudu bankas kontā vai naudas makā, rodas nepārvarama vēlme to iztērēt citām lietām. Ja pašam sevi motivēt nekā neizdodas, tad vienīgā iespēja ir liegt fiziski piekļūt savai naudai. Ja vien pirkums nav patiešām liels, tad krājkontu atvērt nebūs izdevīgi, taču jūs varat, piemēram, uzkrāto naudu nodot savi uzticības personai, kas neatdos to līdz brīdim, kamēr nebūsiet sakrājis visu summu, lai iegādātos preci, kam naudu krājāt.

4. Atmaksājiet visus kredītus

Vēl noteikti jāpiemin, ka krāšanai nebūs īpaši lielas jēgas, ja jums būs paņemti īstermiņa kredīti. Ja jums ir nenokārtotas parādsaistības, tad vispirms ir jādomā par to nokārtošanu un tikai pēc tam, par naudas krāšanu kādu lietu iegādei. Ja krāsiet naudu, bet neatmaksāsiet kredītus, tad soda procenti augs un pēc tam jūs vairs nespēsiet izkļūt no parādu jūga. Ja jums ir vairāki īstermiņa aizdevumi, izmantojiet tādu pakalpojumu kā kredītu apvienošana, lai apvienotu visus savus kredītu maksājumus vienā un pagarinātu atmaksas termiņu. Ja jums ir tikai viens kredīts, pilnībā fokusējieties uz tā atmaksu un tikai pēc tam uzstādiet sev nākamos finanšu mērķus.

Sakrāt naudu kārotajām lietām nav nemaz tik grūti, vien jāprot saskatīt, kur iespējams ietaupīt un pēc tam jāparūpējas par savu iekrājumu nosargāšanu līdz brīdim, kad beidzot varat veikt savu ilgi kāroto pirkumu. Neapgrūtiniet sevi lieki ar kredītiem un izmantojiet savu naudu, lai sasniegtu savus mazos dzīves mērķus.



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk
Jaunākie komentāri
Mediju apskats