18. aprīlis, Ceturtdiena
Vārda dienas: Jadviga, Laura
Sākuma lapa » Finanses, apdrošināšana » Vienotība nodokļu reformas likteni lems šodien
Vienotība nodokļu reformas likteni lems šodien
Autors: Jānis Lasmanis / NRA.LV / 8. maijs 2017, 10:42
Nodokļu reformu nobremzējusī Vienotība šodien sola konkretizēt pozīciju attiecībā pret nodokļu reformas pamatnostādnēm. Aizvadītajā nedēļā valdības vadītājs Māris Kučinskis nolēma nelikt šo jautājumu uz balsojumu, jo bija skaidrs, ka koalīcijas partneris to neatbalstīs.


Vienotības valdes priekšsēdētāja vietnieks Edvards Smiltēns atzīst, ka pilnas ainas par Finanšu ministrijas un to vadošās Danas ReizniecesOzolas ieceri partijai joprojām neesot, taču aizvadītajā nedēļā daudzi jautājumi skatīti paralēli, tādēļ partijai nepieciešams apkopot šobrīd fragmentāro informāciju. Tad arī tikšot pieņemts lēmums - atbalstīt vai neatbalstīt nodokļu reformas pamatnostādnes.

Politiķis skaidro, ka viens no tabu Vienotībai esot aizvien biežāk Finanšu ministrijas piesauktais rezerves plāns - ja reformas rezultātā budžets nepildās, kā sākotnēji iecerēts, kā kompensējošo mehānismu nekādā gadījumā nedrīkst izmantot pievienotās vērtības nodokļa palielināšanu. «Šādā gadījumā cietīs vismazāk aizsargātie cilvēki, jo viņiem veikalos būs jāmaksā gan par akcīzes palielināšanu degvielai, gan palielinātais pievienotās vērtības nodoklis,» saka E. Smiltēns.

Vienotība arī cer, ka Finanšu ministrija beidzot spēs parādīt specifiskus modelējumus par to, kā reformas attīstības gaitā uz dažādām situācijām varētu reaģēt Finanšu ministrija, jo pašlaik koalīcijas partneriem piedāvā tikai pieņēmumus, kā varētu rīkoties dažādi sabiedrības slāņi, bet reakcijas plāna ministrijai neesot.

Vienotība neatslābinās uzmanību arī par jautājumiem, kas skar veselības aprūpes sistēmas finansēšanu, bažas par reformas rezultātā augošo valsts parādu un finansējumu jaunajām politiskajām iniciatīvām.

«Nodokļu politikas pamatnostādņu izstrāde sākās ar jautājumu - kā atrisināt desmitiem gadu ieilgušo jautājumu par finansējumu veselības nozarei. Laika gaitā šis jautājums pazuda no dienaskārtības, un patlaban nodokļu politikas pamatnostādnes nesniedz atbildi uz to,» saka ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens.

E. Smiltēns svētdien gan pauda cerību, ka aizvadītās nedēļas nogalē saņemtie signāli par to, ka Vienotības bažas ir ņemtas vērā un Finanšu ministrija pievērsīsies potenciālo problēmu atrisināšanai, ļaus viņa pārstāvētajai partijai ar tīru sirdsapziņu atbalstīt reformas. «Mēs patiešām esam par to, lai reformas ietu uz priekšu, bet tām ir jābūt pārdomātām reformām,» saka politiķis.

Tikmēr finanšu ministre atgādina premjerministra Māra Kučinska jau pausto - lai valdība varētu uzsākt nodokļu sistēmas reformu, nepieciešams nedalīts visu valdošās koalīcijas biedru atbalsts tai.

«Bez koalīcijas partneru atbalsta svarīgi lēmumi var pazust kaut kur Saeimā. Nodokļu reforma tiks piedāvāta vienotā likumdošanas paketē, kurā būs ne tikai patīkamās lietas, bet arī kompensācijas pasākumi,» norādot uz mehānismiem, kā kompensēt sākotnēju budžetā neiekasēto naudu, par ko bažījas Vienotība, saka D. Reizniece Ozola.

Ministru kabinets dienu pirms 4. maija svētkiem, pēc vairāk nekā četru stundu garām diskusijām vienojās uz nedēļu atlikt lēmuma pieņemšanu par Finanšu ministrijas izstrādātajām valsts nodokļu politikas pamatnostādnēm 2018.-2020. gadam.



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk
Jaunākie komentāri
Mediju apskats