28. marts, Ceturtdiena
Vārda dienas: Ginta, Gunda, Gunta
Sākuma lapa » Finanses, apdrošināšana » Nekustamā īpašuma nodokļa “pārpildes” naudu rosina novirzīt valsts budžetā
Nekustamā īpašuma nodokļa “pārpildes” naudu rosina novirzīt valsts budžetā
Autors: BNA / 12. aprīlis 2017, 9:49
Finanšu ministrija (FM) nākusi klajā ar priekšlikumu nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) “pārpildes naudu” – līdzekļus, kas pārsniedz prognozētos nodokļa ieņēmumus, no pašvaldību budžetiem novirzīt valsts budžetā. Šorīt LTV raidījumā “Rīta panorāma” atzina tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs (Nacionālā apvienība).


“Lai mazinātu atsevišķu pašvaldību apetīti piestādīt augstus nekustamā īpašuma nodokļa rēķinus, kā arī mazinātu iespējas neīstenot sociāli atbildīgu politiku, rosināsim valsts budžetā novirzīt visu pašvaldību iekasēto NĪN, kas pārsniegs prognozi,” norādīja Rasnačs, kas atbalsta šādu priekšlikumu.

Tieslietu ministrs klāstīja, ka pašreiz normatīvajos aktos noteikta maksimālā NĪN likme un pašvaldībām ir dota liela rīcības brīvība NĪN atlaižu piemērošanā. “Ja pašvaldība būs ieinteresēta kāst naudu no iedzīvotājiem, tad saviem iedzīvotājiem noplēsīs desmit ādas, un to mēs redzam Rīgā,” teica ministrs.

Pēc ministra sacītā, NĪN “pārpildes naudu” varētu novirzīt valsts budžetā ārstiem, skolotājiem un citiem. Šādu priekšlikumu paredzēts piedāvāt apspriest koalīcijas izveidotajā darba grupā. Tas varētu tikt piedāvāts uz 2018., 2019.gadu, teica Rasnačs, vienlaikus prognozējot, ka pašvaldībām šāds priekšlikums varētu nepatikt.

Komentējot valdības lēmumu līdz 2020.gadam iesaldēt kadastrālās vērtības, ministrs uzsvēra, ka notiks darbs, lai pēc šī termiņa kadastrālās vērtības tiktu noteiktas taisnīgi, loģiski un pamatoti. Šai vērtībai arī nevajadzētu būt noteicošajai NĪN noteikšanā, bet gan vairākiem faktoriem, tai skaitā platībai, apgrūtinājumiem u.c.

Jau vēstīts, ka Ministru kabinets otrdien, 11. aprīlī, akceptēja Nekustamā īpašuma valsts kadastra likuma grozījumus, kas paredz arī nākamgad un aiznākamgad iesaldēt kadastrālās vērtības, kas tiek izmantotas NĪN aprēķināšanā. Ministri gan neatbalstīja ieceri atbrīvot vienīgo mājokli no NĪN.

Tāpat ziņots, ka ka Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards (Nacionālā apvienība) piedāvājis atbrīvot no NĪN īpašumus ar kadastrālo vērtību līdz 100 000 eiro.

Par atbalstāmu ministrs atzīmē ieceri noteikt tādu NĪN aprēķināšanas kārtību, kas būtu taisnīga un ko neietekmētu tajā deklarēto personu skaits.

Šāds risinājums paredz NĪN aprēķinā par dzīvojamo ēku un tai piekritīgo zemi izmantot trīs komponentes – fiksētu maksājumu par katru dzīvojamās ēkas kvadrātmetru, fiksētu maksājumu par katru dzīvojamajai ēkai piekritīgo zemes kvadrātmetru un likmi procentos no nekustamā īpašuma kopējās kadastrālās vērtības.

Ja tiktu atbalstīti šādi priekšlikumi, varētu atcelt normas, pēc kurām pašvaldība var aprēķināt NĪN 0,2-3% no nekustamā īpašuma kadastrālās vērtības.



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk
Jaunākie komentāri
Mediju apskats