25. aprīlis, Ceturtdiena
Vārda dienas: Bārbala, Līksma
Sākuma lapa » Finanses, apdrošināšana » Reizniece - Ozola: Pašvaldībām ir jābūt atbildīgākām NĪN noteikšanā
Reizniece - Ozola: Pašvaldībām ir jābūt atbildīgākām NĪN noteikšanā
Autors: NRA.lv / 6. aprīlis 2017, 10:12
Šorīt intervijā raidījumā "900 sekundes" Latvijas finanšu ministre Dana Reizniece - Ozola apgalvoja, ka pašvaldībām vajadzētu būt atbildīgākām nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) noteikšanā.


Finanšu ministre atbalsta kadastrālo vērtību pieauguma iesaldēšanu un kadastra sistēmas sakārtošanu, lai novērstu situācijas, kad blakus esošajiem īpašumiem ir krasi atšķirīga kadastra vērtība. Kadastra vērtība ietekmē NĪN, tāpēc vajadzētu pārskatīt nodokļa aprēķināšanas sistēmu. ''Pašvaldībām ir dota liela amplitūda NĪN atlaižu piešķiršanā, tomēr ne visas pašvaldības izvēlas piešķirt lielas atlaides, lai nesamazinātu savus ieņēmumus. Pašvaldībām vajadzētu būt atbildīgākām NĪN piešķiršanā,'' stāsta D. Reizniece - Ozola. ''Protams, varētu stingrāk ierobežot pašvaldību iespējas lemt par NĪN, bet es domāju, ka sociālais spiediens liks pašvaldību vadītājiem pārskatīt savus lēmumus,'' atzīst ministre. viņa arī norāda, ka pašvaldības, visticamāk, neatbalstīs Kaspara Gerharda priekšlikumu par NĪN nepiemērošanu īpašumiem, kuru kadastra vērtība nepārsniedz 100 000 eiro.

Taujāta par plānoto nodokļu reformu, Dana Reizniece - Ozola pauž: ''Svarīgi, ka kopumā mēs redzam atbalstu visai nodokļu reformai, jo prioritāte ir samazināt darbspēka nodokļu slogu. Daudziem uzņēmējiem dzīve mainīsies un tāpēc svarīgas ir nianses, par kurām mēs šobrīd diskutējam. Neviens nav teicis, ka būs viegli ieviest nodokļu reformu. Reforma ir apjomīga. Neliels iekritums ir gaidāms divus gadus pēc reformas ieviešanas, bet tas tiek šobrīd risināts.'' Ministre arī noraida iepriekš izskanējušo informāciju par to, ka reforma nesīs 460 miljonu eiro zaudējumu Latvijai. D. Reizniece - Ozola vēsta, ka pēc reformas fiskālā telpa būs ~9 miljoni eiro, savukārt iepriekšējā gadā fiskālā telpa bija ar mīnus zīmi.

Dana Reizniece - Ozola arī norāda, ka finanšu ministrija vienmēr ir patāvējusi par sportu, tāpēc noraida runas, ka jaunā ziedojumu sistēma kaitēs sporta nozarei. ''Bažas ir par jauno ziedojumu kārtību. Ja šobrīd uzņēmumi ziedo no ienākuma nodokļa, tad šobrīd mēs piedāvājam ļaut ziedot summu, kas netiks aplikta ar nodokļiem, 10% apmērā no uzņēmuma peļņas. Tomēr ziedojuma brīdī uzņēmējam būs emocionāli grūtāk ziedot no savas peļņas nevis no nodokļa, kas aiziet valstij,'' norāda ministre.

Pagājušajā gadā ministre izteicās, ka Valsts ieņēmumu dienests (VID) strādā neefektīvi. tomēr jau šorīt viņa pauda, ka situācija ir uzlabojusies, dienests kļūst mazāks un efektīvāks, bet ne vājāks. ''Piemēram, mēs pagājušajā gadā iekasējām par 65 miljoniem vairāk nekā bija plānots. VID aktīvi strādā arī pie blēžu ķeršanas PVN shēmu apkarošanā,'' stāsta Dana Reizniece - Ozola.



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk
Jaunākie komentāri
Mediju apskats