19. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Fanija, Vēsma
Sākuma lapa » Finanses, apdrošināšana » Rīgas dome mainīs noteikumus, kas nosaka maksu mikroautobusos
Rīgas dome mainīs noteikumus, kas nosaka maksu mikroautobusos
Autors: BNA / 21. marts 2017, 13:24
Rīgas dome (RD) plāno mainīt noteikumus, ar kuriem tiek noteikta maksa mikroautobusos. Šis solis seko Konkurences padomes (KP) lēmumam uzlikt sodu par sabiedriskā transporta tarifu saskaņošanu.


27. februārī Konkurences padome (KP) pieņēma lēmumu sodīt SIA „Rīgas satiksme” (RS) un PS “Rīgas mikroautobusu satiksme” (RMS) par aizliegtu vienošanos, ka RMS braukšanas maksa nedrīkst būt zemāka par RS tarifu. KP abiem uzņēmumiem kopā piemēroja gandrīz 2,3 miljonu eiro naudas sodu un tiesisko pienākumu pārtraukt aizliegtās darbības un RMS noteikt braukšanas maksu neatkarīgi, balstoties uz objektīviem, pārbaudāmiem un pamatotiem aprēķiniem.

Rīgas domes Satiksmes un transporta lietu komiteja šodien plāno noteikt, ka mikroautobusos darbojas “Rīgas satiksmes” noteiktais tarifs.

KP norāda, ka cenu izmaiņas uzņēmējdarbībā ir normāla prakse. Arī sabiedriskajos pārvadājumos tās ir pieļaujamas, ja vien tiek balstītas uz pamatotām izmaksām un katra pārvadātāja neatkarīgi veiktiem aprēķiniem par viena pasažiera brauciena pašizmaksu. KP vērš uzmanību, ka uz izmaksām balstītas cenas noteikšanas pieeja ir skaidri noteikta Latvijas normatīvajā regulējumā un Eiropas Savienības likumdošanā sabiedriskā transporta jomā.

Tomēr lietas izmeklēšanas laikā KP no RMS nesaņēma objektīvi pārbaudāmus aprēķinus, kas pamatotu uzņēmuma braukšanas maksas atbilstību RS pārvadājumu tarifam. KP ieskatā ir ekonomiski apšaubāms, ka abu uzņēmumu izmaksas ir vienādas un līdz ar to arī vienāda varētu būt viena pasažiera brauciena pašizmaksa. Papildus to pierāda RS un RMS finanšu rādītāju salīdzinājums – laikā, kad RD dotācijas RS ir būtiski palielinājušās salīdzinājumā ar periodu pirms līguma noslēgšanas ar RMS, RMS ir spējis strādāt pat ar peļņu.

KP secina, ka ir radīts smags konkurences ierobežojums starp diviem vienīgajiem konkurentiem Rīgas sabiedrisko pārvadājumu tirgū – braukšanas maksa tiek noteikta neatbilstoši godīgas konkurences pamatprincipiem.

Tikmēr “Rīgas satiksme” paziņoja, ka Konkurences padomes pieņemtais lēmums ir nepamatots, uzņēmums nepiekrīt lēmumā minētajiem argumentiem un vērsīsies tiesā, lai šo lēmumu pārsūdzētu.



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk
Jaunākie komentāri
Mediju apskats