20. aprīlis, Sestdiena
Vārda dienas: Mirta, Ziedīte
Sākuma lapa » Finanses, apdrošināšana » Sīko monētu dārgā maiņa
Sīko monētu dārgā maiņa
Autors: Ilze Šteinfelde / NRA.lv / 14. februāris 2017, 11:57
Latvijā apritē ir gandrīz 200 miljoni monētu, no kurām aptuveni puse ir viena un divu centu monētas. Ja cūciņā centos sakrātie 17,10 eiro ir jāsamaina pret banknotēm vai jāiemaksā bankas kontā, tad var izrādīties, ka pēc darījuma atliks vien 0,10 eiro, bet 17 eiro banka ieturēs komisijas maksā.


Arī ziedojumu kastītē visbiežāk gulst tieši sīknauda. Pirms nonākt pie ziedojumu saņēmēja, parasti monētas ir jāsamaina vai nu lielākās naudaszīmēs, vai jāiemaksā konkrētā kontā.

Nesaprašanās vai maldināšana

Latvijas Tirgotāju asociācijas vadītājs Henriks Danusēvičs ir sašutis, ka privātpersonām par monētu apmaiņu pret banknotēm komercbankās ir jāmaksā augsta komisijas maksa, savukārt Latvijas Bankas kasēs no vienas privātpersonas vienā dienā pieņem vien 1000 monētu. Viņam, pārstāvot fondu, kas atbalsta ārpus Rīgas dzīvojošu trūcīgu ģimeņu talantīgos bērnus, bijusi bēdīga pieredze. «Latvijas Bankas kasē vēlējos samainīt sīknaudā savāktos ziedojumus, jo tā ir vienīgā vieta, kur to var izdarīt bez komisijas maksas. Taču, kā izrādījās, bankas kasē apmaiņai pieņēma vien 1000 monētu, pat neskatoties uz to, ka es teicu, ka tā ir ziedojumu nauda. Lai apmainītu visu ziedojumos savākto summu, man uz banku būtu jādodas piecas dienas. Kad lūdzu tikšanos ar kādu no priekšniecības, kasiere man atteica. Tajā pašā laikā skaidroja, ka gadījumā, ja es iepriekš būtu vienojies ar banku par ziedojumu konvertāciju banknotēs, problēmu nebūtu. Diemžēl šāda informācija nekur uzskatāmi nav redzama,» Neatkarīgajai sacīja H. Danusēvičs.

Latvijas Bankas preses sekretārs Jānis Silakalns bija informēts par notikušo un uzsvēra, ka H. Danusēvičs bankā sīknaudu mainījis kā privātpersona. «Ikvienai privātpersonai ir iespēja nacionālās bankas kasēs bez komisijas maksas vienā reizē apmainīt līdz 1000 monētām - tā ir branga cūciņa, un ar to parasti pietiek, lai cilvēki savus monētu krājumus pārvērstu papīra naudā. Šis pakalpojums ir domāts privātpersonām, Latvijas Banka nav inkasācijas pakalpojumu sniedzējs. Uzņēmējiem, tostarp tirgotājiem, ir cieša sadarbība ar inkasācijas pakalpojumu sniedzējiem - komercbankām un inkasācijas uzņēmumiem -, kas nodrošina viņus ar tādiem skaidras naudas nomināliem, kas nepieciešami uzņēmējdarbībā un pieprasīti no pircēju puses. Vienlaikus vienmēr esam nākuši un nāksim pretī oficiāli reģistrētām labdarības organizācijām, tostarp palīdzot ar naudas apmaiņu. Iepriekš par nepieciešamo palīdzību jāsazinās ar Latvijas Bankas Kases un naudas apgrozības pārvaldi,» Neatkarīgajai skaidroja J. Silakalns. Latvijas Banka H. Danusēviča pārmetumus uzskata par nepamatotiem un klaji maldinošiem, jo banka nav atteikusi nevienai labdarības organizācijai.

Ziedojumiem bez maksas

Fonds Ziedot.lv ir lielākā sabiedriskā labuma organizācija, pateicoties kurai, tiekas tie, kuriem vajadzīga palīdzība, un tie, kuri vēlas palīdzēt. Arī šā fonda ietvaros tiek ziedotas monētas, bet tas nekad nav radījis problēmas. Ziedot.lv vadītāja Rūta Dimanta Neatkarīgajai apstiprina, ka par ziedojumu naudas apmaiņu nekāda komisijas maksa nav jāmaksā. Fondam ir līgums ar inkasācijas firmu, kas veic šo pakalpojumu, savukārt gadījumos, kad ziedojumi ir vākti, piemēram, pasākumu laikā, ziedot.lv sīknaudu maina vai iemaksā kontā Swedbank, un arī šajā gadījumā nekad nav prasīta komisijas maksa.

Monētu apstrādi bez maksas sabiedriskā labuma organizācijām nodrošina ne tikai Swedbank, bet arī SEB banka. Tāpat arī Nordea bankā, ja iemaksa tiek veikta ar mērķi veikt ziedojumu organizācijai, kurai ir spēkā esošs sabiedriskā labuma statuss, tad šis pakalpojums ir bez maksas. Nordea bankas komunikācijas projektu vadītājs Edgars Žilde ziedojumu vācējiem iesaka bankā atvērt krājkontu, kurā klients līdzekļus var iemaksāt Nordea un Citadele bankas bankomātos bez maksas. Lai naudu bez maksas pārskaitītu tālāk, tai krājkontā jāpaliek vismaz septiņas dienas.

Branga komisijas maksa

Vienlaikus privātpersonām, kuras vēlas mainīt monētas bankā, ir jārēķinās ar ierobežojumiem vai komisijas maksu. 1000 monētu vienā reizē var samainīt Latvijas Bankas kasēs bez komisijas maksas, savukārt, darot to komercbankās, būs jāmaksā paprāvi procenti.

Swedbank eiro monētu apstrāde maksā 0,71 eiro par katrām 50 monētām. «Komisija ir saistīta ar augstu skaidras naudas apstrādes pašizmaksu. Iemaksāt kontā var caur naudas iemaksas bankomātu bez maksas. Organizācijas ar stabilu un nozīmīgu skaidras naudas apjomu aicinām sekot ziedot.lv piemēram un veidot partnerības ar inkasācijas organizācijām. Organizācijas ar mazāku apjomu ziedojumiem skaidrā naudā aicinām izmantot Latvijas Banku,» Neatkarīgajai skaidroja Swedbank preses sekretāre Kristīne Jakubovska.

SEB banka nepiedāvā iespēju apmainīt monētas pret banknotēm un banknotes pret monētām. Klienti var iemaksāt monētas savā kontā filiālēs, kuras nodrošina darījumus ar skaidru naudu. Skaidras naudas iemaksai kontā monētās komisijas maksa ir atkarīga no monētu skaita (līdz 50 gabaliem - 0,15% no summas, minimālā summa 5,00 EUR, virs 50 gabaliem - 10% no summas, minimālā summa 10,00 EUR). «Taču atsevišķos gadījumos banka var pieņemt lēmumu par monētu pieņemšanu bez komisijas maksas vai ar pazeminātu komisijas maksu. Tie var būt gadījumi, kad kontā tiek iemaksāta ziedojumos savāktā nauda vai kad uz banku ar savu krājkasīti atnāk bērns. Katru gadījumu bankas darbinieki izvērtē individuāli,» Neatkarīgajai sacīja SEB bankas komunikācijas projektu vadītāja Jeļena Riļejeva.

Nordea bankā komisijas maksa par monētu iemaksu netiek ieturēta arī bērniem līdz 16 gadu vecumam, vecāka vai aizbildņa klātbūtnē. Citos gadījumos tiek ieturēta komisija par monētu iemaksu (eiro monētu gadījumā tie ir 2% no summas, minimums 5,00 EUR).



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk
Jaunākie komentāri
Mediju apskats