25. aprīlis, Ceturtdiena
Vārda dienas: Bārbala, Līksma
Sākuma lapa » Redakcijas viedoklis » Likumi kaķiem
Likumi kaķiem
3. decembris 2019, 11:41
Par Saeimas atsaukšanas ierosināšanu parakstījušies 40 500 Latvijas pilsoņu. Tas ir daudz vai maz? Ja skatāmies, cik vajag, lai reāli varētu notikt tautas nobalsošana, tas ir par maz – tur vajagot apmēram 150 tūkstošus, ko iepriekš ir izdomājusi Saeima, paceļot sevis atlaišanas griestus līdz tādiem augstumiem, kurus sasniegt praktiski nav iespējams. Ja no otras puses skatās, 40 500 cilvēku ir daudz – priekš tādas mazas valsts, kurā iedzīvotāju nav diez cik daudz, 40 500 ir visnotaļ solīds cipars. Turklāt tas savācās diezgan īsā laikā.

Varam gara acīm iedomāties lielu stadionu, pilnu ar cilvēkiem - tas ir 40 500 cilvēku. Tagad parakstīšanās tempi ir sabremzējušies. Ir sabiedrības viedokļa veidotāji, kas iesaistījušies kampaņā pret Saeimas atlaišanas ideju. Tostarp arī bijusī Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga, kura pauž, ka atlaišanai neesot pamata un šī, jaunā, Saeima ciešot no «dzegužu olām», kuras tai iedējusi vecā Saeima.

Tā gluži nav. Ļaužu dusmas izsauca nevis vecā, bet šī Saeima, kura pagājušā gada decembrī pieņēma likumu, ka mediķiem būs 20% algas pielikums. Ir vēl trakāk. Brīnišķajā likumā sacīts, ka arī nākamgad un aiznākamgad būs 20% pielikums. Lai izpildītu likumu, šogad pietrūka 60 miljonu eiro. Bet nākamajā gadā vajadzēs vairāk nekā 200 miljonus, aiznākamajā jau vajadzēs vairāk nekā 300. Bet 60 miljonu šogad nebija summa, ko nevarētu atvēlēt mediķu algu vajadzībai, ja viss budžets ir desmit miljardu. Vienkārši aizmirsās, ka mediķi arī pastāv dabā. Visam kam citam nauda atradās, bet priekš mediķiem nepietika. Kaut kā tā jocīgi sanāca.

Pieņemt likumu un to nepildīt ir neglīti. Un par to ir ļaužu dusmas. Žēl, bet aģitatori par parakstīšanos ir jocīgi cilvēki, kas politikas procesā piedalās, bet ir ļoti mazietekmīgi, lai neteiktu, ka margināli. Tas arī var būt ne visai motivējoši milzu masām parakstīties. Ir arī diezgan spēcīga kampaņa, lai atrunātu ļaudis parakstīties, - referendums būšot dārgs, neko jaunu jaunajā Saeimā nevarēšot ievēlēt, jo būšot apmēram tās pašas partijas, kas tur jau ir. Pašreizējā Saeima esot jau nokaunējusies, atvainojusies, sadzirdējusi mediķus, guvusi mācību un tādā garā.

Tam gan negribas piekrist. Nav ne nokaunējusies, ne ko sadzirdējusi. Ka tikai beigās neiznāk vēl tā, ka politiķi nepietiekamo ļaužu masu dusmu dēļ nesadomā, ka uz priekšu var rīkoties vēl ciniskāk, augstprātīgāk. Ja šoreiz izdevās izsprukt ar sausām kājām, tad turpmāk varēs vēl neglītāk. Piemēram, tieslietu ministrs Jānis Bordāns televīzijas žurnālistei nevis atbildēja uz jautājumiem, bet atrēja. Pat Krievijas politiķi tā neatļaujas. Tur arī citi rējēji var sākt sajusties komfortabli un taisīt uz galvas medijiem un sabiedrībai. Viņiem vēl daudz laika - trīs gadi līdz nākamajām Saeimas vēlēšanām. Ja nekas viņu krēslus neapdraud, var atļauties uzvesties lopiski.

Vienīgais variants, kādā Saeima un valdība var laboties, ir apmierināt mediķu prasību par 20% algas pielikumu. Taču nevar saprast, kā to izdarīt. Atvērt budžeta likumu un izmainīt kādus naudas piešķīrumus no budžeta citām nozarēm? Nav vēl bijis tāda gadījuma, ka budžeta likums, kas jau pieņemts, tiktu vēlreiz cilāts. Partija Attīstībai/Par! ierunājās par valsts parāda palielināšanu, lai samaksātu mediķiem, bet arī šis piegājiens jau nomests no trases. Kā vēl var? Ko vēl var izdomāt, lai atrastu 60 miljonu? Pacelt nodokļus? To taču valdība ir svēti nosolījusies nedarīt.

Iekasēt naudu no pelēkajiem shēmotājiem?

Bet arī tur nekas sakarīgs nav dzirdēts. Ir tikai 29 miljoni konfiscēti ukraiņu «Reģionālo investīciju bankas» eiro, kas diezin vai pienākas Latvijai. Pati Ukraina norādīja Latvijai, ka tā ir nelaba nauda, kas jāarestē un jākonfiscē. Ukraina grib, lai Latvija to atdod Ukrainas budžetam, kam tā nozagta.

Aiznākamajā gadā būs atkal visādi izdevumi. Droši vien, ka Bordāns gribēs būvēt cietumu par 150 miljoniem Liepājā. Diezin vai varēs atrast vairāk kā 200 miljonu Veselības aprūpes finansējuma likuma izpildei arī nākamgad. Bet tad kam pieņemt likumus, kurus nevar izpildīt? Kaķiem? Būtu tā kā jāatceļ šādi likumi. Veselības aprūpes finansējuma likums nav vienīgais, kas netiek pildīts. Ir vēl virkne līdzīgu likumu. Ir ļoti nelāga prakse rakstīt likumos konkrētus ciparus, taču, ja likums ir pieņemts, tas tā kā būtu jāpilda.

Nepildītais likums par mediķu algām ir tikai viens dusmu avots. Vēl ir īpaši ciniskais gājiens palielināt partiju finanses uzreiz par vairāk nekā septiņām reizēm. Turklāt tādā veidā, lai tas būtu izdevīgi tieši valdošās koalīcijas partijām. Priekš tam no budžeta atradās 4,5 miljoni. Bet priekš skolotājiem deviņi miljoni neatradās. Tautas priekšstāvji ir nokaunējušies, sadzirdējuši, atvainojušies, taču neko nav izlabojuši. Viņi tā var mierīgi darīt, jo Vaira Vīķe-Freiberga uzskata, ka Saeimas atlaišanai tas nav pamats.

Māris Krautmanis / nra.lv



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats