28. marts, Ceturtdiena
Vārda dienas: Ginta, Gunda, Gunta
Sākuma lapa » Redakcijas viedoklis » Ekonomikas ministrija atkal lobē OIK mafiju
Ekonomikas ministrija atkal lobē OIK mafiju
27. decembris 2018, 9:44
Priekšvēlēšanu aģitācijas un propagandas laikā visas valdības partijas solīja izbeigt OK mafijas orģijas. Elektrības rēķini tiks attīrīti no atskaitījumiem parazītiem, kuri, piesegdamies ar atjaunojamajiem energoresursiem, iztukšo Latvijas iedzīvotāju naudas makus un atņem ienākumus Latvijas uzņēmējiem! Vēlēšanas ir pagājušas, un visa pret OIK mafiju vērstā retorika ir izplēnējusi. Tagad Ekonomikas ministrija ir sagatavojusi jaunu dāvanu OIK saņēmējiem.

Lai alkatīgi OIK saņēmēji nepaliktu bez vēl lielākiem ienākumiem, Ekonomikas ministrija, izstrādājot Nacionālās enerģētikas un klimata plāna projektu 2021.-2030. gadam, ierosināja Latvijai vienpusējā kārtā apņemties vēl ambiciozākus plānus t.s. zaļās enerģijas īpatsvara palielināšanā. Līdz šim Latvijas oficiālais mērķis bija panākt, lai 2030. gadā t.s. atjaunīgo energoresursu īpatsvars Latvijas enerģijas kopējā galapatēriņā būtu 40%. Savukārt Ekonomika ministrija pašlaik aicina sasprindzināt visus spēkus, atteikties no citām prioritātēm, vajadzībām, no eksporta vecināšanas un labklājības izaugsmes, bet izvirzīt Latvijas ekonomikai vissvarīgāko mērķi - panākt, lai 2030. gadā t.s. atjaunīgo energoresursu īpatsvars Latvijas enerģijas kopējā galapatēriņā būtu 45%!!! Lai izpildītu tik ambiciozu mērķi, Latvijai būs - gribi vai negribi - jāsaglabā visa tā ģenerējošo jaudu šļura, kas pašlaik ietilpst OIK saņēmēju biznesā.

Ikvienam pie OIK ir eiro jāpieliek, lai Ekonomikas ministrijas ambiciozie mērķi uz priekšu tiek! 

Ko vēl vajag pilnai laimei katram Latvijas skolotājam, mediķim, pensionāram, strādniekam un skolēnam? Kas cits, izņemot tik ambiciozu mērķi (45% atjaunojamo resursu īpatsvars energobilancē), varētu interesēt daudzbērnu ģimenes, slimnīcu pacientus, invalīdus un pat HIV inficētos? Ikvienam pie OIK eiro ir jāpieliek, lai Ekonomikas ministrijas ambiciozie mērķi uz priekšu tiek! Lai 2030. gadā t.s. atjaunīgo energoresursu īpatsvars Latvijas enerģijas kopējā galapatēriņā būtu 45%, un cita mērķa nākamajai desmitgadei nemaz nevajag.

Izrādās, ka atbilstoši Ekonomikas ministrijas ierēdņu matemātiskiem aprēķiniem, pat nedarot neko vairāk par jau esošo politiku, 2030. gadā Latvijas atjaunīgo energoresursu īpatsvars enerģijas galapatēriņā būs apmēram 41,2%. Taču Ekonomikas ministrijai ar to nepietiek!

Mums ir jābūt lielākiem katoļiem par Romas pāvestu!

45% mērķis tiks sasniegts visās iespējamas vietās, uzstādot saules paneļus un vēja parkus. Ir jāsāk kurināt kūdra un jāpaceļ par 20% akcīzes nodoklis degvielai. Stop!

Ja aizejošās valdības ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens priekšvēlēšanu aģitācijas laikā būtu visiem solījis, ka pēc ievēlēšanas viņš cīnīsies, lai par 20% palielinātu akcīzes nodokli degvielai, tad, visticamāk, Jaunā Vienotība nepārvarētu 5% barjeru un nemaz nepretendētu uz iespēju veidot valdību.

Visdīvainākais ir, ka Ekonomikas ministrijas darbinieki iesaka vairāk kurināt kūdru.

Jā! Bija laiks, kad kūdra bija nozīmīgs resurss Latvijas enerģētikas bilancē. 20. gs. 50. gados TEC 1 tika uzcelta, lai tur ražotu situmu un elektrību no Sedas purva kūdras.

Taču mūsdienās Latvijas kūdra jau labu laiku ir kļuvusi par nozīmīgu preci lauksaimniecības vajadzībām. Pēdējos gados Latvija ir iekļuvusi starp lielākajiem lauksaimniecības kūdras eksportētājiem pasaulē. 2017. gadā Latvija eksportēja kūdru par 163 miljoniem eiro. Latvijas daļa pasaules kūdras eksportā 2017. gadā bija 14%. Kūdras eksportā Latvija ir stabili pasaules trijniekā. Vairāk par mums 2017. gadā kūdru eksportēja tikai Kanāda un Vācija. Kūdra ir viens no eksportspējīgākajiem Latvijas produktiem.

Fūres ar kūdru ir jāaptur uz robežas un jāsūta uz OIK saņēmēju kurtuvēm. Lai deg un ražo ar OIK bagātinātu elektrību!

Jautājumi, kuri nav saprotami: vai Nacionālās enerģētikas un klimata plāna projekts 2021.-2030. gadam ir iecerēts kā pašreizējās Ekonomikas ministrijas spļāviens sejā visiem Jaunās Vienotības vēlētājiem, kuri noticēja JV priekšvēlēšanu solījumiem par atteikšanos no OIK? Vai arī Nacionālās enerģētikas un klimata plāna projekts 2021.-2030. gadam ir veids, kā Ekonomikas ministrijas vadošie ierēdņi mēģina kompromitēt Arvilu Ašeradenu, lai apgrūtinātu viņa dalību nākamajās valdībās?

Jebkurā gadījumā Ekonomikas ministrija ir pārvērsta par OIK atbalsta midzeni un jaunajam ministram, kad valdība tiks apstiprināta, būs bez žēlastības jāizsvēpē šis lapseņu pūznis.

Juris Paiders / nra.lv 





Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats