20. aprīlis, Sestdiena
Vārda dienas: Mirta, Ziedīte
Sākuma lapa » Redakcijas viedoklis » Solījumi jāpilda
Solījumi jāpilda
11. oktobris 2018, 12:36
Jaunu valdību nebūs viegli izveidot, jo politiķiem ir šis tas pārrunājams. Dažam laikam būtu jāatvainojas konkurentiem par neadekvāti bļaurīgiem uzbraucieniem. Īpaši ass bija Jura Juraša (Jaunā konservatīvā partija) un Nacionālās apvienības konflikts – Jurašs kampaņas laikā apgalvoja, ka «nacionālu» līderi Raivis Dzintars un Imants Parādnieks saņēmuši milzīgus kukuļus, taču pēc tam izrādījās, Jurašam nav nekādu pierādījumu kukuļošanai.


Sūra, naidīga lamāšanās ir bijusi arī starp KPV LV un JKP politiķiem un vēl visvisādos virzienos un toņos starp dažādām partijām. Taču tagad būs jāmēģina saprasties, apsēsties pie galda un runāt. Pagaidām diezin kas nesanāk, jo politiķiem nav izgājis no asinīm priekšvēlēšanu durnums un vēlēšanu nakts eiforija. Piemēram, KPV LV izvirza Zaļo un zemnieku savienībai (ZZS) ultimātu, ka nerunās ar ZZS pārstāvjiem, kam nav tautas dota mandāta. Problēma ir saprotama - KPV LV jaunuļiem ir bail no Augusta Brigmaņa, kam ir milzīga, ilggadēja pieredze visādās sarunās. Brigmanis nav ievēlēts 13. Saeimā, taču starppartiju sarunās aizstāvēs ZZS intereses un neļaus savu partiju aptīt ap pirkstu. Bet KPV LV cenšas regulēt citu partiju un diktēt tai, ko tā drīkst, ko nedrīkst. Maigi izsakoties, tā ir agresija - KPV LV arī pēc vēlēšanām turpina soļot pa dzīvi ierastajā huligānu stilā.

Toties Jānis Bordāns (JKP) ir stipri vien pieklusinājis agrāko baurīgo retoriku, un vairs nav vērojama fanātiskā apmātība. Izrādās, šis politiķis spēj uzvesties visnotaļ normāli. Kad grib... Viņš nekādus ultimātus neizvirza un ir gatavs runāt ar Saeimā neievēlēto Brigmani un Edgaru Tavaru. Ir redzams, ka Bordāns grib būt premjers, ļoti grib. Kas no tā iznāks, pagaidām vēl zināt nevar. Ir iespējami visādi jaunās valdības modeļi - no piecām partijām, no četrām, atstājot aiz borta kādu no pašreizējās valdošās koalīcijas. Viens gan ir skaidrs, ka nekādu variantu nav Saskaņai - to uz varas pārdales dzīrēm neaicinās.

Lai no kā sastāvētu jaunā valdība, ir skaidrs, ka tā būs lēnāka, neefektīvāka, neprofesionālāka par pašreizējo. Diemžēl. Tāpat stipri kavētāks būs likumdošanas darbs parlamentā. Kamēr jaunpienācēji sapratīs, kur viņi atrodas un kā kas notiek, paies laiks. Neviens tur nav vainīgs - vienkārši tā ir sanācis, tauta ir tā nobalsojusi.

Politiski 13. Saeima būs ļoti sadrumstalota, līdz ar to likumi taps vētrainās diskusijās, smagos kompromisos vai vispār tiks nolikti malā. Viens no iespējamiem modeļiem ir tāds, ka ZZS tiek izstumta no koalīcijas. Bet tad jau nevajag gluži lepnumu zaudēt un parspīlēt ar komplimentu teikšanu JKP un KPV LV. «Iniciatīva valdības veidošanā jāuzņemas kādai no tā dēvētajām centriskajām jeb latviskā spārna partijām, kurām ir vislielākais mandātu skaits - KPV LV vai JKP, sacīja ZZS valdes priekšsēdētājs Armands Krauze. Tas nu ir pārāk pieglaimīgi. Nevar saprast, kur tas KPV LV «latviskais centriskums». Un vai neoboļševistiskā JPK ir «centriski latviskā spārna partija»?

Latvija paliks konkurētnespējīgā maliņā, kamēr kaimiņi lietuvieši ar savu modernizēto dzelzceļu nosmels visu austrumu tranzīta, Jaunā zīda ceļa krējumu

Ja valdības kodols un augstie amati tiks JKP un KPV LV, kas ir jaunie spēki, uz kuriem ļoti cer tauta, tautai ir tiesības prasīt, lai tiek izpildīti priekšvēlēšanu solījumi. Pirmkārt, gaidīsim, ka tiek samazināts ministriju skaits no 13 uz astoņām. Vēl JKP solīja valsts un pašvaldību sektorā strādājošo skaitu samazināt par 30%. Pie pašvaldībām JKP pagaidām vēl netiek klāt, bet valsts sektors gan jau ir gatavs cepšanai uz JKP pannas.

Dzelzceļa elektrifikācijas projektu JKP solīja sagraut. Daudzu ļaužu darbu izmetīs papīrgrozā, pusmiljardu eiro novirzīs zinātnei. Latvija paliks konkurētnespējīgā maliņā, kamēr kaimiņi lietuvieši ar savu modernizēto dzelzceļu nosmels visu austrumu tranzīta, Jaunā zīda ceļa krējumu.

Jātur JKP pie vārda un jāgaida JKP programmā solītā plāna 3×500 realizācija. Minimālā alga, ar IIN neapliekamais minimums algām un pensijām - 500 eiro mēnesī, minimālā pensija - 200 eiro mēnesī jau 2019. gadā. Var gan kaut kā tā sanākt, ka valsts makā nepietiek naudas šā plāna īstenošanai, bet solījums jāpilda - tad maksājiet no savas kabatas vai ejiet pie sponsoriem - pie Sorosa, pie Meroni, vai kas tur jūs uztur, lai 3x500 tiktu izpildīts!

Gandrīz piemirsās dabasgāze. Tai JKP solīja cenas samazinājumu par 30%. Un visiem ārstiem algu vismaz 1700 eiro uz rokas un medmāsām vismaz 800 eiro. Un visas spēļu zāles būs jālikvidē, atstājot tās tikai četru un piecu zvaigžņu viesnīcās. Nezin ko par to saka Attīstībai/Par! deputāti, jaunās valdības locekļi, kuriem spēļu eļļu saimnieki deva priekšvēlēšanu naudu? Tiekoties ar Bordānu, Attīstībai/Par! jaunievēlētie deputāti uzplauka apmierinātos smaidos. Varbūt zina, ka Bordāns un Juta Strīķe nemaz pie spēļu zālēm klāt ķerties negrasās. Taču, ja šis solījums netiks pildīts, tā būs smaga savu vēlētāju uzmešana. Vēlētāji taču gaida un cer, ka ļaunās spēļu zāles tiks no Latvijas izravētas.

Māris Krautmanis, NRA.lv 





Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats