25. aprīlis, Ceturtdiena
Vārda dienas: Bārbala, Līksma
Sākuma lapa » Redakcijas viedoklis » VID strādā. Arī bez politiska ģenerāldirektora
VID strādā. Arī bez politiska ģenerāldirektora
26. jūlijs 2018, 10:06
Kopš Finanšu ministriju vada Dana Reizniece-Ozola, Valsts ieņēmumu dienesta ģenerāldirektora nomaiņa izvēršas par kaut ko tādu, kas vienlaikus atgādina traģēdiju, komēdiju un farsu. Vispirms par VID ģenerāldirektori nekļuva bēdīgi slavenā Inga Koļegova. Tas ir labi, jo pašlaik viņa ir īstajā vietā! Tieši šonedēļ izcilā Valsts vides dienesta ģenerāldirektore atklāja, kā visefektīvāk var novērst piesārņojumu. Tiklīdz kādu lielu pilsētu pārklāj kaitīgu putekļu mākonis, tad gaiss nekavējoties paliek tīrāks, ja tiek veikta Reģionālās vides pārvaldes amatpersonu rotācija. Ja Inga Koļegova tiktu savulaik aizrotēta uz VID, tad tik ģeniāls atklājums, ka ar amatpersonu rotāciju var novērst vides piesārņojumu, netiktu atklāts!


Pēc sabiedrības kritikas par VID ģenerāldirektora izraudzīšanās procedūru Finanšu ministrijai izdevās VID ģenerāldirektora amata kandidāta izvērtēšanu deleģēt Valsts kancelejas vadībai.

Ja ir iecerēts VID vadībā iecelt izcilāko profesionāli, tad ikviens normāls un saprātīgs politiķis to izdarīs tieši priekšvēlēšanu laikā
Patiesību par to, kā noritēja šis process un kāpēc šā gada jūnijā tā arī netika izraudzīts jauns VID ģenerāldirektors, sabiedrība uzzināja tikai 24. jūlijā, kad Valsts kancelejas direktors Jānis Citskovskis intervijā LNT pavēstīja, ka turpmāk Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektora amata kandidāta izvērtēšana notiks «daudz nopietnāk».

Latvijas ļaudis! Šāds paziņojums nozīmē, ka līdz šim VID ģenerāldirektora izraudzīšana noritēja nenopietni, lai neteiktu - vieglprātīgi! Un vispār, vai ir iedomājams kaut kas vēl nenopietnāks par VID ģenerāldirektora amata kandidāta izvērtēšanu?

Pietiek būt nopietniem! Lai jautrība sit augstu vilni!

Taču tagad Citskovskis paziņo - jābūt nopietnākiem! Paklausīsim Valsts kancelejas direktoram un ķersimies izvērtēt, vai VID vadības izvēlē bez nenopietnības traucē vēl kas cits?

Traucē gan! Tā ir steiga! Ārprātīgā steiga, kādā tika meklētas jaunas amatpersonas VID vadībā. Padomājiet tik! Naktī uz 2018. gada 10. martu negaidīti nomira VID ģenerāldirektore. Jau 9. aprīlī valdības oficiālajā izdevumā Latvijas Vēstnesis tika izsludināts konkurss uz VID ģenerāldirektora amatu. Pretendentiem līdz 2. maijam bija jāiesniedz Valsts kancelejā pieteikuma dokumenti dalībai konkursā. Savukārt jau 1. jūnijā tika pasludināts konkursa uzvarētājs.

Ja jaunu VID ģenerāldirektoru izraugās astoņdesmit dienu laikā, tad tā ir pasaules vēsturē nepieredzēta steiga. Visiem konkursa komisijas locekļiem pulss strauji pieauga, sāka pietrūkt elpas. Nē! Tāda steiga nav izturama! Astoņdesmit dienu! Iespējams, ka viss kancelejas gaitenis bija pārblīvēts ar pagurumā saļimušiem konkursa komisijas darbiniekiem, tāpēc finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola nekavējoties informēja sabiedrību, ka šī nejēdzība tiks labota. Steigas problēma tiks izlabota! Dana Reizniece-Ozola garantē - «pieteikšanās termiņš būs garš». No šā brīža, kā ļoti nepieklājīgā anekdotē par ātro un lēno bullīti, valdības struktūru darbinieki lēni, lēni meklēs personāla atlases kompāniju, tad lēni, lēni «konkursa komisija pārskatīs pretendentu prasību kritērijus». Jo, kamēr personāla atlases kompānija nav atrasta, tikmēr pārskatīt pretendentu prasību kritērijus nevar, nedrīkst un ir kaitīgi, iespējams, to aizliedz pat Satversme un visas ES regulas.

Lai vēl vairāk pastiprinātu nopietnību, ir jāatklāj, ka steiga nav vienīgā problēma, kas traucēja atrast VID ģenerāldirektoru. Daudz, daudz lielāku kaitējumu VID vadības atlasei rada… Saeimas vēlēšanas! To īpaši uzsvēra Dana Reizniece-Ozola: «Lēmums par jauno VID vadītāju jāpieņem pēc oktobrī gaidāmajām Saeimas vēlēšanām, lai samazinātu spriedzi, ko rada priekšvēlēšanu periods!»

Ja Satversme tiktu mainīta un Saeimas vēlēšanas tiktu pārceltas, tad tas ievērojami atvieglotu Danai Reizniecei-Ozolai pildīt darba pienākumus!

Bet tagad pavisam nopietni.

Ja ir iecerēts VID vadībā iecelt izcilāko profesionāli, tad ikviens normāls un saprātīgs politiķis to izdarīs tieši priekšvēlēšanu laikā. Tad neilgi pirms vēlēšanām finanšu ministrs(-e) tiks slavēts un cildināts visos plašsaziņas līdzekļos un sociālajos tīklos bez jebkādas samaksas.

Ja ir iecerēts VID vadībā bīdīt korumpētu biznesa klanu klaunu, tad - jā, tad jaunā VID ģenerāldirektora uzvārds ir jāpasludina ne agrāk par 2018. gada 8. oktobri. Tad steiga ir ne tikai nevēlama, bet arī kaitīga.

Tikai no 13. marta VID vada vietas izpildītāja. Lai cik tas būtu finanšu ministrei un visai koalīcijai neticami, VID strādā! Valsts kase pildās. 2018. gada pirmajā pusgadā tika iekasēts par 62,80 miljoniem eiro vairāk, nekā plānots! VID administrētais kopbudžeta ieņēmumu plāns ir izpildīts 101,4% apmērā no plānotā!

Varbūt pie šādiem apstākļiem uz VID vadību bīdīt kādu politiski angažētu klaunu ir pat kaitīgi valsts interesēm, neatkarīgi no tā, vai klaunu bīda nopietni, nenopietni, vai ar lielu steigu, vai lēni, lēni. Varbūt ir laiks noteikt, ka Latvijas interesēs ir VID vadībā pieņemt nozares profesionāļus bez politiskiem sakariem un bez pasūtījumiem no «ietekmīgām biznesa aprindām»?

Juris Paiders, NRA.lv



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats