18. aprīlis, Ceturtdiena
Vārda dienas: Jadviga, Laura
Sākuma lapa » Redakcijas viedoklis » Mudulis pret Auguli
Mudulis pret Auguli
23. janvāris 2018, 13:00
Lai arī žurnālistu ētikas kodekss nosaka, ka žurnālistu pienākums ir gādāt, lai sabiedrība saņem pilnu informāciju par procesiem un notikumiem, kā arī nodrošināt daudzpusīgu viedokļu apmaiņu, analītisku un kritisku nostāju jautājumos par  politiku, ekonomiku un tiesu varu, aizstāvot sabiedrības un indivīda tiesības, ir mediju pārstāvji, kas šīs ētikas normas ignorē, tādējādi metot ēnu pār mediju reputāciju kopumā.


Viens no žurnālistiem, kurš, šķiet, pat nevēlas gādāt par viedokļu daudzveidību un pasniegt objektīvu informāciju, ir laikraksta “Dienas bizness” žurnālists Egons Mudulis, kurš pēdējā laikā izceļas ar samērā vienpusējiem, tendencioziem rakstiem un komentāriem saistībā ar tranzītbiznesa jomu. 

Lai arī savos rakstos laikrakstā "Dienas bizness" Mudulis itin bieži kritizē Satiksmes ministriju (SM) un tās vadītāju Uldi Auguli (ZZS), daudz lielāku nepatiku viņš pauž mikroblogošanas vietnē “Twitter”, aicinot pat Ministru prezidentu Māri Kučinski (ZZS) apdomāt Auguļa atbilstību amatam.

“Vai šis piemērs un nozares profesionāļu izsmietā LDz neprofesionālā vadīšana nebūtu viens labs iegansts Mārim Kučinskim aizsūtīt Uldi Auguli pelnītā atpūtā?” vaicā Mudulis, komentējot ziņu, ka Latvijas Dzelzceļš, iespējams, ierauts plaša mēroga kontrabandā Polijā. Protams, ikvienam ir tiesības uz savu viedokli un tā publisku paušanu, taču, vai tiešām profesionālam nozares žurnālistam nevajadzētu rādīt priekšzīmi citiem un neizplatīt maldīgas un aplamas ziņas? Šķiet Mudulis nav vēlējies iedziļināties lietas būtībā, vai vienkārši nav vēlējies to atklāt plašākai sabiedrībai. Kā liecina publiski pieejamā informācija, "LDz loģistika" vadītājs Verners Lūsis, kurš tika aizturēts Lietuvā, nav vainojams pretlikumīgās darbībās, kas veiktas viņam esot "LDz loģistika" vadītāja amatā. Cienījamais žurnālists Muduļa kungs dalās ar informāciju, kas, iespējams, tīši sagrozīta un tādējādi maldina savus sekotājus un lasītājus interneta vidē.

Mudulis ne tikai publiski apvaino Auguli un ar ievērojamu regularitāti piemēro viņam neglītus apzīmējumus, bet arī nepamatoti ceļ trauksmi par neizdarībām Satiksmes ministrijā, kuru, pēc viņa domām, vadot "bērnudārznieki", lai gan atbilstošu uzvedību šim vārdam demonstrē tieši viņš pats. Jo kā gan citādi nosaukt uzvedību, kurā it kā profesionāls žurnālists Auguli salīdzina ar Ziemeļkorejas diktatoru Kimu Čenunu, piemērojot ministram vārdu “Satmins Kims”.

“Satmins Kims, atvainojiet, Uldis Augulis, tēvišķi kontrolē situāciju uz Latvijas ceļiem,” tā žurnālists komentē kādu SM fotogrāfiju, kurā redzams nozares ministrs.

Tas gan nav viss – kā liecina Muduļa aktivitātes sociālajā tīkla “Twitter”, viņš arī atbalsta un tālāk izplata vienpusējus viedokļus, aizmirstot, ka žurnālista pienākums ir gādāt pat viedokļu daudzveidību, pat ja šie viedokļi šķiet pašam nepieņemami. 

Tā Egons Mudulis izplatījis ziņu, jeb drīzāk vienpusēju un subjektīvu Biedrības "Baltijas asociācija - Transports un Loģistika" (BATL) prezidentes Ingas Antānes viedokli par nepilnībām tranzīta nozarē un ar to saistītajos likumos un plānos. Šādi rīkojoties Mudulis demonstrē savu nostāju un liek aizdomāties pat par varbūtēju saistību ar iespējamo Antānes "labvēli", bēdīgi slaveno Šveices advokātu Rudolfu Meroni. 

Nebūs brīnums, ja laika gaitā izrādīsies, ka Mudulis tik tiešām iekļāvies Meroni komandā, jo kā gan savādāk skaidrot faktu, ka žurnālists pārsvarā atbalsta tikai Antānes vadītās biedrības viedokli, tikpat kā ignorējot citu nozares ekspertu domas un bez apstājas kritizējot ministru Auguli? Skumji noraudzīties, ka sabiedrība tiek maldināta un dezinformēta tikai tādēļ, ka kāds žurnālists savu profesionālo darbību neprot atdalīt no personīgām simpātijām un antipātijām. 

Žurnālists, kurš no malas atgādina aizvainotu bērnu un kurš nevairās piemērot spilgtus epitetus sev netīkamām personām, met ēnu uz žurnālistiku kopumā, jo acīmredzami neļauj sabiedrībai saņemt pilnīgu un precīzu informāciju par procesiem un notikumiem tranzīta nozarē. Izskatās tā, ka Mudulis vienkārši ņem un kā ar lielām pingvīna olām bezatbildīgi mētājas Antānes politisko un ekonomisko konkurentu virzienā. Jautāsiet, kāpēc tieši ar pingvīna olām? To jau žurnālistam labāk pašam jautāt, kāpēc! 



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats