16. aprīlis, Otrdiena
Vārda dienas: Alfs, Mintauts
Sākuma lapa » Dienas tēma » Lembergs: Uz tiesu ir izdarīts spiediens, tā nav objektīva
Lembergs: Uz tiesu ir izdarīts spiediens, tā nav objektīva
Autors: BNA / 18. maijs 2017, 15:10

Jau gandrīz deviņus gadus ilgst tiesvedības process Ventspils mēra Aivara Lemberga krimināllietā, kuru, kā norāda pats Ventspils mērs, pavada dažādas dīvainības, kas savukārt liek apšaubīt tiesnešu objektivitāti.



Tiek uzsvērts, ka kopš 2008. gada prokuratūra sākotnējo apsūdzību pamanījusies grozīt divreiz. Vispirms 2016. gada 16. jūnijā, bet pēc tam – 2017. gada 24. aprīlī, kad steidza mīkstināt un grozīt Lemberga apsūdzības. Ar grozījumiem Lembergam nav atļauts iepazīties, kā rezultātā Ventspils mērs saņēmis naudas sodu par to, ka tīši cenšas procesu novilcināt.

Kā norāda Ventspils mērs, lai gan likums to pieprasa, tiesa nav devusi iespēju nedz viņam, nedz viņa advokātiem iepazīties ar grozītās apsūdzības saturiskajām izmaiņām, kas būtiski maina aizstāvības gaitu, rada nepieciešamību sagatavot jaunu aizstāvības pozīciju un sagatavoties liecību sniegšanai. Atbilstoši Latvijas Republikas Kriminālprocesa likumam prokuroriem jebkuri grozījumi apsūdzībā ir jāpamato, skaidri darot zināmu, kādas izmaiņas veiktas un kādi ir bijuši to iemesli. Arī šī likuma norma ir ignorēta.

“Mēs lūdzām trīs nedēļas laiku. Mums pēc kategoriskas prokuratūras prasības tas tika liegts. Tiesa nostādīja kategoriski – vai nu es liecinu, vai man neļaus liecināt vispār,” stāsta Ventspils mērs, klāstot, ka viņš liecinājis pēc savas saprašanas, bet tiesa nepārtraukti viņu brīdinājusi, ka viņš nedrīkst sniegt liecības par tiem apgalvojumiem, kuri pausti apsūdzībā. Viņš gan konsekventi turpināja sniegt liecības par to, kas rakstīts apsūdzībā, norādot tiesai uz milzīgajām muļķībām, kuras tur ir sarakstītas.

Savukārt, iesniedzot tiesā lūgumu par apsūdzībām, kuras nav saprotamas, tiesa neizlasot lūgumu to noraidīja. Papildus tam, Ventspils mērs norāda, ka bija neiespējami veidot aizstāvību pret tik pretrunīgiem apgalvojumiem. Piemēram, vienā no tiem izriet, ka viena un tā pati kompānija vienā un tajā pašā laikā simtprocentīgi ir piederējusi vienai fiziskai personai un tajā pat simtprocentīgajā apmērā kādai juridiskai personai un arī vienlaikus trim citām fiziskām personām?

“Es redzu, ka uz tiesu ir izdarīts spiediens, tā nav objektīva,” uzskata Ventspils mērs, norādot, ka tas redzams, kaut vai runājot par lūgumiem. Viņa gadījumā piecu līdz septiņu gadu laikā nav izskatīts neviens no divdesmit iesniegtajiem lūgumiem.

“Ja es neievēroju likumu, mani var ielikt cietumā, bet ja prokuratūra vai tiesa neievēro, tad viss ir kārtībā. Likums ir – gribi ievēro, gribi neievēro. Nav kam sūdzēties,” pauž Lembergs.

Tā vietā, lai pildītu Latvijas Republikas likumu normas un skaidri un saprotami izskaidrotu apsūdzības grozījumus, prokurori tiesai pieprasīja piemērot procesuālo sankciju. Kā zināms, pagājušajā nedēļā Rīgas apgabaltiesa piemērojusi procesuālo sankciju – piespiedu naudu 380 eiro apmērā Lembergam par izvairīšanos no liecību sniegšanas pēc būtības, lai gan pēc Ventspils mēra skaidrojuma, izskatās, ka procesu cenšas novilcināt otra puse.

Lai panāktu taisnību, Ventspils mērs jau piekto reizi lūdzis tiesu atļaut filmēt un pārraidīt tiešraidē tiesvedības procesu. Uz savu lūgumu viņš saņēma kārtējo atteikumu “Es nebaidos, viņi baidās! Jo pasaciņa par Lemberga uzvedību tiesā nesanāks,” uzskata Lembergs, norādot, ka acīmredzams, ka tiesa baidās no atklātības.




Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats