25. aprīlis, Ceturtdiena
Vārda dienas: Bārbala, Līksma
Sākuma lapa » Dienas tēma » Ministru kabinets nobalso pret NĪN atcelšanu vienīgajam mājoklim
Ministru kabinets nobalso pret NĪN atcelšanu vienīgajam mājoklim
Autors: BNA / 3. aprīlis 2017, 14:15
Ministru kabineta komiteja pirmdien neatbalstīja nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) atcelšanu vienīgajam mājoklim, tā vietā rosinot mazināt kadastrālās vērtības ietekmi uz NĪN aprēķinu.


Finanšu ministrijā (FM) noraida iedzīvotāju prasību neaplikt ar nekustamā īpašuma nodokli vienīgo mājokli. Līdz marta beigām portālā “Manabalss.lv” par šādu ierosinājumu jau bija parakstījušies vairāk nekā 18 000 iedzīvotāju.

Ar šo iniciatīvu ierosināts atcelt NĪN vienīgajam īpašumam – dzīvesvietai, par piemēru ņemot visu ES dalībvalstu pozitīvo pieredzi, proti NĪN vienīgajam īpašumam nepiemēro, vai piemēro 0,1% likmes apmērā no nekustamā īpašuma vērtības.

“Ņemot vērā pēdējo gadu NĪN straujo kāpumu, kas nu jau ir kļuvis konfiscējošs un reāli sāk apdraudēt mūsu valsts iedzīvotāju Satversmē garantētās tiesības uz īpašumu un mājokli, ierosinu, ņemt par piemēru citu ES dalībvalstu labvēlīgo attieksmi pret saviem iedzīvotājiem un atcelt NĪN vienīgajam īpašumam. Bet par papildus esošajiem īpašumiem, kas kalpo par ienākuma avotu, piemērot nodokļu likmi secībā no 0,1% līdz 1,5%. Lai realizētu minēto priekšlikumu, likumā par NĪN ir nepieciešams noteikt to, ka Latvijas iedzīvotāju vienīgajam īpašumam, kas kalpo par īpašnieka dzīvesvietu, netiek piemērots nekustamā īpašuma nodoklis, bet ,ja ir divi vai vairāki, tad par katru nākošo piemērot NĪN ar nodokļa likmi no 0,1 % līdz 0,6%. Savukārt, rūpnieciskajiem īpašumiem, tirdzniecības centriem, ofisa ēkām u.c. īpašumiem, kas nes peļņu īpašniekam, piemērot nodokļu likmi no 1,0% līdz 1,5% no kadastrālās vērtībās, par piemēru ņemot ES dalībvalstu pozitīvo pieredzi,” norāda iniciatīvas autore.

Šodien Ministru kabineta komiteja skatīja iesniegto ziņojumu “Par nekustamā īpašuma nodokļa atcelšanu vienīgajam īpašumam”, kurā uzskaitīti vairāki iemesli, kāpēc iedzīvotāju prasība būtu noraidāma.

Tā vietā minēts priekšlikums – piemērot 10% pieauguma ierobežojumu kadastrālajām vērtībām. 



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats