20. aprīlis, Sestdiena
Vārda dienas: Mirta, Ziedīte
Sākuma lapa » Dienas tēma » Mikrouzņēmumu nākotne opozīcijas rokās?
Mikrouzņēmumu nākotne opozīcijas rokās?
Autors: Jānis Lasmanis / NRA.LV / 13. decembris 2016, 10:04
Neatkāpties no saviem principiem kompromisu dēļ – tā pēdējā kongresā apņēmās Vienotības biedri. Tieši šādi organizācija nolēmusi rīkoties pāris nedēļas pirms jaunā gada, kad jāstājas spēkā jaunajam budžetam un to pavadošo likumu paketei, bet skaidrības par mikrouzņēmumu likteni nākamajā gadā joprojām nav. Izšķirošā loma šajā koalīcijas ķīviņā var būt opozīcijai.


Jau vēstīts - pieņemot par realitāti, ka līdz ar izmaiņām mikrouzņēmumiem maksājamajos nodokļos daudzi komersanti var izvēlēties darbību ēnu ekonomikas ārēs, premjerministrs Māris Kučinskis apturēja Saeimas apstiprināto kārtību un piedāvāja alternatīvu risinājumu.

Proti, saskaņā ar šobrīd apstiprinātajiem likumiem no nākamā gada par ikvienu mikrouzņēmuma darbinieku būs jāmaksā sociālā iemaksa un deviņi procenti mikrouzņēmuma nodokļa. Savukārt M. Kučinska piedāvājums paredz atteikties no sociālo iemaksu iekasēšanas un palielināt mikrouzņēmuma nodokli līdz 15%.

Vienotībai šis mazo komersantu nomierināšanai radītais piedāvājums nav pieņemams, jo tā uzskata, ka nepieciešams ilgāks laiks, lai pārliecinātos par to, ka šis modelis patiešām strādā. Tā vietā organizācija piedāvā alternatīvu risinājumu - ļaut uzņēmējiem izvēlēties starp divām sistēmām. Maksāt 15% nodokli vai deviņu procentu nodokli un sociālās iemaksas.

Taču šim variantam tā sarežģītās ieviešanas un laika trūkuma dēļ nevēlas piekrist premjerministrs. Viņa piedāvājumu atbalsta vien Nacionālā apvienība. Šī situācija prasa, lai jautājumu izšķirtu Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija, kurā ietilpst katras Saeimā ievēlētās partijas biedri.

Vienotības valdes priekšsēdētāja vietnieks Edvards Smiltēns gan sola, ka sasauktajā ārkārtas valdes un frakcijas sēdē šodien organizācija vēl izvērtēs visus sarežģītās situācijas aspektus, un nesteidz kategoriski noliegt iespēju, ka premjera piedāvājumu tomēr varētu pieņemt.

Vienotība vēl var paspēt ģenerēt pilnīgi jaunu piedāvājumu, kuru koalīcijas partijas atzīst gan par labu esam, gan līdz nākamajam gadam iedzīvināmu. «Neesmu stūrgalvīgs. Ja kāds var atrast citu un labāku piedāvājumu, tas tiks pieņemts,» saka M. Kučinskis.

Lai vētītu mikrouzņēmumus skarošos likumprojektus, Budžeta komisija šodien sanāks divas reizes. Pašreizējais spēles izkārtojums M. Kučinskim ļauj rēķināties vienīgi ar Zaļo un zemnieku un Nacionālās apvienības atbalstu un cerēt, ka viņa ierosinājumus atbalstīs arī Vienotības protestu neitralizējošs opozīcijas deputātu skaits.

Ņemot vērā, ka šāda kapacitāte ir vien Saskaņai, Saeimas gaiteņos mēļo, ka lielākā Saeimas frakcija patiešām varētu atbalstīt premjera ieceres, taču tikai daļēji - atteikties no sociālajām iemaksām.

Oficiāli Saskaņas Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Jānis Urbanovičs noliedz arī šādu iespēju. «Neviens no abiem variantiem nav labs. Tie ir divi grāvji, kuros sakāpusi Vienotība un ZZS ar saviem satelītiem. Mums tagad kāpt kādā no šiem grāvjiem ir bezjēdzīgi,» saka J. Urbanovičs un pauž pārliecību, ka Vienotība tomēr piekāpsies un atbalstīs premjera priekšlikumus.

Ja ZZS un Nacionālā apvienība negūs opozīcijas atbalstu un nespēs pārliecināt arī Vienotību, ar nākamā gada 1. janvāri spēkā stāsies skaļi kritizētā kārtība ar 9% mikrouzņēmuma nodokli un obligātajām sociālajām iemaksām, atzīst premjers.

Arī par valdības krīzi, ja premjera piedāvājums gūs opozīcijas atbalstu, nebūšot pamata runāt, jo Saeima lēmumus pieņem ar balsu vairākumu, atgādina Nacionālo apvienību koalīcijas sarunās pārstāvējušais Einārs Cilinskis. Tam piekrīt arī Vienotība, kas pieprasīt kāda, piemēram, finanšu ministra demisiju negrasās, taču ar prieku vēros, kā ZZS tiek galā ar sarežģīto situāciju.



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats