19. aprīlis, Piektdiena
Vārda dienas: Fanija, Vēsma
Sākuma lapa » Dienas tēma » Skandāliņi partiju reitingus pagaidām neietekmē
Skandāliņi partiju reitingus pagaidām neietekmē
Autors: Jānis Lasmanis / NRA.LV / 26. augusts 2016, 9:47
Lielāko vēlētāju uzticību augustā saglabājusi opozīcijā esošā Saskaņa un valdību vadošā Zaļo un zemnieku savienība. Turklāt mazie skandāliņi, kuros bija ierauta ZZS un Vienotība, nav ietekmējuši neviena sāncenša reitingus, liecina Latvijas faktu augustā veiktā aptauja.

Ja vēlēšanas notiktu augustā, par Saskaņu un ZZS savas balsis būtu atdevuši 18,7% vēlētāju. Salīdzinot ar jūliju, reitingi abām partijām nedaudz pieauguši - Saskaņai par 0,1 procentpunktu, bet ZZS par 0,5 procentpunktiem.

Nedalītu otro vietu partiju reitingu topā saglabājusi Nacionālā apvienība, par kuru augustā būtu balsojuši 7,5% vēlētāju. Arī šai partijai, salīdzinot ar iepriekšējo mēnesi, reitings nedaudz pieaudzis - par 0,4 procentpunktiem.


Koalīcijas partiju ēnā joprojām atrodas Vienotība. Par kādreizējo politiskās darba kārtības diktētāju augustā būtu balsojuši 5,8% vēlētāju, un, ja šo reitingu salīdzina ar jūliju, tas sarucis par 0,3 procentpunktiem.

Tomēr, ņemot vērā, ka nevienai partijai izmaiņas reitingos nav būtiskas un atrodas statistiskās kļūdas rāmjos, var pieņemt, ka to popularitāte vasarā saglabājusies nemainīga.

Skandālus nepamanīja?

Interesanti ir tas, ka ZZS un Vienotības reitingu attiecības nav ietekmējuši augusta skandāliņi, kuros bija ierauti abu politisko spēku ministri. Šķiet, vēlētājs nav pamanījis ne cīniņu ap ZZS Valsts ieņēmumu dienesta ģenerāldirektora amatam par labu atzīto Valsts vides dienesta vadītāju Ingu Koļegovu, ne ZZS trīs ministru ar Ārlietu ministriju nesaskaņoto tikšanos ar Krievijas Federācijas vicepremjeru Arkādiju Dvorkoviču. Šo notikumu, norādot uz nepieņemamu sadarbības formu ar austrumu kaimiņu, Vienotība gana veiksmīgi izmantoja, lai atgādinātu par savu nozīmi valdībā un ārpolitikas veidošanā. Politisko notikumu vērotāji gan uzskata, ka bez vēlētāju uzmanības šie notikumi nepaliks.

«Lielā mērā šie reitingi ir statistiskās kļūdas ietvaros. Kāpēc Vienotības reitings nav mainījies - droši vien Koļegovas stāsts lielai daļai valsts iedzīvotāju nebija līdz galam saprotams. Mani interesē arī stāsts par Dvorkoviču, kur varētu būt ietekme uz ZZS reitingiem, bet jāatceras, ka vasara ir klusā sezona, kur nevajadzētu gaidīt nekādas lielās atklāsmes,» saka politologs Ivars Ījabs.

Jāpaiet laikam

Savukārt politologs Filips Rajevskis uzskata, ka cilvēki vēl līdz galam nav aptvēruši šos notikumus un reakcija būs. «Domāju, ka šo notikumu ietekme uz reitingiem būs redzama nākamajā aptaujā. Socioloģijā ir liela inerce. Ja kaut ko ļoti labu izdara, tas reitingos var parādīties tikai pēc diviem mēnešiem, kamēr cilvēki aptver, kas noticis. Tas attiecināms gan uz pozitīvu, gan negatīvu informāciju. Nedomāju, ka tas palicis bez sekām - jāsagaida, kamēr aiziet līdz cilvēkiem,» saka eksperts.

Partiju reitingu TOP 5 noslēdz no frakcijām neatkarīgā deputāta Artusa Kaimiņa dibinātā partija KPV LV. Par to augustā būtu gatavi balsot 3,6% vēlētāju. Ja ņem vērā, ka kopš partijas dibināšanas maijā, kad šīs organizācijas reitings bija 6,1%, tas katru mēnesi turpinājis sarukt, varētu domāt, ka šai partijai lemta skuja taka. Taču eksperti atgādina, ka politikā ir klusais periods un A. Kaimiņam vēl var izdoties atkal mobilizēt savu elektorātu. Tiesa, tas prasīs lielākas pūles nekā iepriekš.

Viegli aizmirstams

«Kaimiņš ir tipiskais skandalozais populists, kura reitings atkarīgs no tā, cik skaļi pats ar sevi piepilda medijus. Kā viņš pazūd no medijiem, slīd zemē reitingi. Viņam ir ļoti viegli ieslīgt aizmirstībā, jo viņa vēlētājs ātri aizmirst savus elkus, bet popularitāti ir ļoti grūti atgūt. Lielās partijas var zaudēt no 15 procentiem līdz pieciem, bet ar laiku atgriezties, skaļiem populistiem tas ir ļoti sarežģīti,» saka F. Rajevskis.

Arī I. Ījabs atgādina, ka A. Kaimiņa platforma jeb «viņa galvenā cirka arēna» ir vasaras pārtraukumā aizgājusī Saeima. Viņam uz laiku zaudējot iespēju izmantot šo arēnu, zaudē arī partija kopumā, jo līdz šim tā vēlētāju acīs saistīta tikai un vienīgi ar pašu A. Kaimiņu.

«Viss viņa piedāvājums līdz šim balstījies tikai uz viņa paša ļoti eksaltētu bļaušanu. Skaidrs, ka šādi ilgtermiņā nevar noturēt veselas partijas reitingus. Tur viņam ir nopietnas problēmas ar saturu,» saka I. Ījabs.



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk

Ekonomika.lv ziņas
Jaunākie komentāri
Reklāma
Mediju apskats