20. aprīlis, Sestdiena
Vārda dienas: Mirta, Ziedīte
Sākuma lapa » Būvniecība, arhitektūra » Būvnieki aicina rast risinājumus darbinieku trūkumam nozarē
Būvnieki aicina rast risinājumus darbinieku trūkumam nozarē
Autors: Latvijas Būvuzņēmēju partnerība / 28. septembris 2018, 11:52
Latvijas Būvuzņēmēju partnerība rosinājusi Ekonomikas ministriju steidzami papildināt specialitāšu, kurās darbā Latvijā var tikt uzaicināti ārzemnieki, sarakstu, iekļaujot tajā vienkāršās būvniecības profesijas, kā arī atsevišķus kvalificētus strādniekus un amatniekus. Arvien pieaugošais darbaspēka trūkums nelabvēlīgi ietekmē būvniecības nozares spēju apmierināt tirgus pieprasījumu un nodrošināt kvalitatīvu un savlaicīgu Eiropas Savienības fondu apguvi. 


Kā liecina Centrālās statistikas pārvaldes aizvadītajā nedēļā publicētā statistika par aizņemto un brīvo darbvietu skaita izmaiņām Latvijas tautsaimniecībā, brīvo darbvietu skaits Latvijā sasniedzis augstāko līmeni, kopš tas tiek mērīts. Ceturtais lielākais brīvo darbvietu skaits šobrīd ir tieši būvniecības nozarē, kur tas sasniedzis 2400. Latvijas Būvuzņēmēju partnerība saskata nepieciešamību rast risinājumu ātrākai strādnieku piesaistei virknē profesiju, piemēram, betonētājs, stiegrotājs, namdaris, būvgaldnieks, industriālais alpīnists, flīzētājs, apdares darbu strādnieks, krāsotājs u.c. 

“Latvija šobrīd ir sasniegusi dabisko bezdarba līmeni, kas nozīmē, ka valstī  nav brīvu darbaspēka resursu. Īpaši krasi to izjūt būvniecības nozare, ko apstiprina arī Nodarbinātības valsts aģentūras informācija – vidēji no katrām desmit brīvajām vakancēm septiņas ir tieši būvniecībā. Tādēļ efektīvākais īstermiņa risinājums ir gan augsti kvalificētu, gan zemāk kvalificētu speciālistu piesaiste no trešajām valstīm,” norāda Latvijas Būvuzņēmēju partnerības vadītāja Baiba Fromane. 

Vienlaikus Partnerība vērš uzmanību uz nepamatoti garo termiņu ielūguma vīzas pieprasīšanai vai izsaukuma pieteikuma iesniegšanai ārzemniekam. Regulējums nosaka, ka darba devējam jānogaida 30 dienas līdz tas var uzsākt ielūguma vai izsaukuma procedūru.




Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk
Jaunākie komentāri
Mediju apskats