28. marts, Ceturtdiena
Vārda dienas: Ginta, Gunda, Gunta
Sākuma lapa » Būvniecība, arhitektūra » Stradiņa slimnīca: otro kārtu plāno, pirmo atzīst par veiksmīgu
Stradiņa slimnīca: otro kārtu plāno, pirmo atzīst par veiksmīgu
Autors: Inga Paparde, NRA.lv / 30. jūlijs 2018, 11:13
Centrālā finanšu un līgumu aģentūra (CFLA) pozitīvi novērtējusi P. Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas jaunā korpusa pirmās kārtas funkcionalitāti un atzinusi, ka jaunā korpusa ēka tiek izmantota atbilstoši plānotajam. Jau nākamā gada pavasarī Stradiņa slimnīca uzsāks jaunā korpusa otrās kārtas celtniecību.


Stradiņa slimnīcas A korpusa pirmās kārtas ekspluatāciju uzsāka 2017. gada 30. maijā, kad uz jauno ēku pārcēlās virkne Stradiņa slimnīcas nodaļu, tostarp slimnīcas poliklīnika. Projekta līgums paredzēja, ka līdz šā gada 30. jūnijam jāsasniedz pilna projektā paredzētā funkcionalitāte, tas nozīmē, ka jaunuzceltajam korpusam jādarbojas pilnībā saskaņā ar plānoto. «Centrālās finanšu un līgumu aģentūras un Veselības ministrijas pārstāvji ieradās Stradiņa slimnīcas jaunajā korpusā, lai gūtu pārliecību par projekta mērķu sasniegšanu atbilstoši līgumā un saskaņā ar papildvienošanos paredzētajam,» pastāstīja slimnīcas pārstāve Janita Veinberga. CFLA uzdevums ir Latvijas attīstībai nozīmīgu Eiropas Savienības fondu un citu finanšu instrumentu projektu īstenošanas uzraudzība, tāpēc aģentūra veica funkcionalitātes pārbaudi Eiropas struktūrfondu lielā projekta īstenošanas vietā – Stradiņa slimnīcas jaunajā korpusā, lai gūtu pārliecību par projekta mērķa sasniegšanu atbilstoši paredzētajam.

Tā kā projektu galvenokārt finansē Eiropas fondi, svarīgi, lai to atzīst par pabeigtu un ieviestu, citādi pret Latviju var vērst finanšu sankcijas.

Šādas bažas sākotnēji pastāvēja arī Stradiņa slimnīcas A korpusa pirmās kārtas celtniecībā, nebija pārliecības, vai izdosies visu paveikt laikā un vai pietiks naudas.

«Aktā teikts, ka, ņemot vērā pārbaudes laikā konstatēto un papildus sniegto informāciju, pārbaudes rezultāts tiek noteikts «pozitīvs», līdz ar to A korpusa pirmās kārtas ēkas plānotā funkcionalitāte ir sasniegta un visas iecerētās medicīniskās struktūras veiksmīgi uzsākušas darbu jaunajā ēkā,» pastāstīja J. Veinberga. Stradiņa slimnīca turpina celtniecības darbus. Pašlaik notiek A korpusa otrās kārtas būvprojekta izstrāde, un jau 2019. gada pavasarī varētu sākt būvdarbus ēkai, kuras kopējā platība pārsniegs 37 000 kvadrātmetru. «Būvdarbus plānots pabeigt līdz 2022. gada beigām un uzreiz arī sākt pārcelšanos uz A korpusa otro kārtu,» stāsta J. Veinberga. A korpusa otrās kārtas ēkā atradīsies Neatliekamās medicīnas centrs (uzņemšana), operāciju zāles, ķirurģijas un neiroķirurģijas profili, neiroloģijas nodaļa un insulta vienība, sejas un žokļu ķirurģija, kā arī intensīvā terapija un Sievietes un bērna klīnika kopā ar dzemdību bloku. Līdzīgi kā jau atklātajā ēkā, arī jaunajā korpusā ārstniecība noritēs mūsdienu 
prasībām atbilstošās telpās. Pacientiem plānotas pārsvarā divvietīgas un atsevišķas vienvietīgas palātas. Līdz ar visa A korpusa celtniecības pabeigšanu pilnībā tiks atbrīvoti vairāki korpusi: vēsturiskie arhitekta Šmēlinga projektētie 21., 23., 24. un 25. korpuss, 15. korpuss, kura ekspluatācija uzsākta 1956. gadā un kur joprojām atrodas dzemdību nodaļa, kā arī 32. korpuss, kurā būvdarbi pabeigti 1972. gadā un kur atrodas gan uzņemšana, gan intensīvā terapija, gan kardioloģijas un citas nodaļas.

Foto: F64



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk
Jaunākie komentāri
Mediju apskats