20. aprīlis, Sestdiena
Vārda dienas: Mirta, Ziedīte
Sākuma lapa » Būvniecība, arhitektūra » Nav dūmu bez uguns: Bīstamo ēku īpašnieki sarosās
Nav dūmu bez uguns: Bīstamo ēku īpašnieki sarosās
Autors: Antra Gabre / NRA.lv / 6. novembris 2017, 14:15
Būvniecības valsts kontroles biroja (BVKB) mājaslapā ēku ekspluatācijas uzraudzības interaktīvā karte ir izraibināta ar sarkanām atzīmēm. Tas nozīmē, ka būves izmantošana ir pilnībā vai daļēji jāpārtrauc. Visu var mērīt salīdzinājumā.


Ja BVKB kontrolē ir apmēram 10 000 publisku ēku Latvijā, tad ekspluatācijai bīstamu būvju it kā nav daudz. Taču tās ir publiskas ēkas - tātad tādas, kurās uzturas vismaz 100 cilvēku dienā, bet reāli - daudz vairāk. Un vēl. Kamēr nav attiecīgu papīru, ka telpas ir ekspluatējamas, tikmēr tās formāli skaitās bīstamas joprojām.

Arī Jūrmalā

Viena no publiskām būvēm, kuru pavisam nesen BVKB aizliedza izmantot, ir Jūrmalas sporta halle. Konstatēti bīstami ēkas jumta konstrukcijas savienojumi, tāpēc jānomaina bīstamās skrūves savienojumos un līdz 2018. gada 2. janvārim jāveic sporta halles visu nesošo būvkonstrukciju ekspertīze. Pārkāpumi konstatēti jau pagājušā gada decembrī, un gada laikā nav izdevies skrūves pārskrūvēt tā, lai sporta zāli varētu izmantot - tas, izrādās, ir ilgs un garš process. Sporta zāle bija nokalpojusi tikai četrus mēnešus, kad tika pamanīti bojājumi.

Cilvēkus ielaist nedrīkst

Pirms dažiem gadiem BVKB informēja par vairākām bīstamām ēkām Latvijā. Dažās no tām joprojām ir aizliegts ielaist cilvēkus. Sliktā ēkas stāvokļa dēļ bija aizliegts izmantot tirdzniecības centra Rīgā, Lomonosova ielā 6, otrā un trešā stāva telpas. Šajā ēkā ir lielveikals. Pirms diviem gadiem BVKB konstatēja patvaļīgu būvniecību vairākos ēkas stāvos un nesošajās konstrukcijās un pieņēma lēmumu daļēji aizliegt ekspluatāciju. Tagad ēkas īpašnieks ir saņēmis būvdarbu veikšanai nepieciešamo dokumentāciju un objekta būvdarbus kontrolē BVKB.

Rīgas cirka ēka bijusi viens no skandalozākajiem objektiem, kuru BVKB aizliedza izmantot. Galīgais verdikts bija nepārsūdzams - šo ēku nedrīkst izmantot, jo neilgā laikā ēkas stāvoklis ir pasliktinājies vēl vairāk - bīstama kļuvusi ne tikai ārsiena, bet arī jumta un skatītāju tribīņu konstrukcijas. BVKB tagad atzīst, ka līdz ar cirka ēkas fasādes konservāciju ir novērsta bīstamība, ka ēkas Merķeļa ielas fasādes siena varētu nobrukt. Taču ēkas kā publiskas būves ekspluatācija ir aizliegta, līdz tiks veikta cirka ēkas atjaunošana vai pārbūve un novērsti būvinspektora norādītie bojājumi un deformācijas.

Cēsu mūzikas skolā aizvien - kopš 2015. gada - ir aizliegts izmantot telpas, kas atrodas virs bojātā un bīstamā pagraba pārseguma.

Tagad - drošas

Pēc ugunsgrēka atsevišķas telpas 2016. gadā tika aizliegts izmantot daudzu simtu cilvēku ikdienā apmeklētās poliklīnikas - medicīnas centra Elite ēkā Rīgā, Anniņmuižas bulvārī 85. Būvinspektors tur konstatēja arī patvaļīgu būvniecību. Ēkai mainījās īpašnieki, bet visbeidzot pārkāpumi ir novērsti, un poliklīnika kopš šā gada 1. septembra ir droša darbiniekiem un apmeklētājiem.

Mājā Rīgā, 11. novembra krastmalā 29, pēc ugunsgrēka bija aizliegts izmantot administratīvās ēkas divus stāvus un daļēji - vēl divu stāvu telpas. Tagad ēkas pirmā un otrā stāva telpas atzītas par drošām, bet vēl divos stāvos bīstamība saglabājas, kas gan varētu būt saistīta nevis ar reālu apdraudējumu, bet ar nepieciešamo dokumentu sagatavošanu un iesniegšanu.

Droša ir arī Rīgas pilsētas Pļavnieku ģimnāzija Andreja Saharova ielā 35. BVKB konstatēja trūkumus, kas ietekmē ēkas drošumu, tāpēc tika aizliegts izmantot četras kāpņu telpas. Tagad atzīts, ka Pļavnieku ģimnāzijas ēkas kopējā telpiskā noturība nav apdraudēta, divās no trim kāpņu telpām ir veikti atjaunošanas darbi, bet ēkas īpašniekam ir jānovēro plaisas.

Apmeklētāju dzīvību neapdraud arī tirdzniecības centrs Siguldā, Leona Paegles ielā 3.

Dots laiks novērst pārkāpumus

BVKB aizliedza izmantot pirmā stāva zāli un divas klases 2. stāvā Rīgas mūzikas internātvidusskolā Kalnciema ielā 118, jo bija atklāti bojājumi koka konstrukcijās. Arī šeit bija veikta nelikumīga pārbūve. Rīgas pilsētas pašvaldībai uzdots par pienākumu līdz 2018. gada 8. janvārim novērst patvaļīgās būvniecības sekas.

Līdz šā gada 20. novembrim Bauskas pašvaldībai dots laiks, lai novērstu bīstamu situāciju vairākās Bauskas 2. vidusskolas telpās. Tās aizliegts izmantot, jo nav drošas konstrukcijas un grunts pamatnes nestspēja.

Līdz 20. decembrim BVKB modrā acs uzraudzīs bērnudārzu Lācītis Gailīšu pagastā. Plaisu dēļ. Arī tur aizliegts izmantot dažas telpas un BVKB uzdeva veikt ēkas grunts pamatnes, pamatu, cokolstāva un ēkas korpusa daļas tehnisko izpēti. Kamēr ēka netiks savesta kārtībā, to aizliegts daļēji ekspluatēt. Pagaidām - līdz 20. decembrim.

Tajā pašā Gailīšu pagastā būveksperti jumta konstrukciju sliktā tehniskā stāvokļa dēļ aizliedza izmantot Pamūšas skolu. Bīstamā situācija ir novērsta, un pašlaik nav pieļaujama tikai vienas telpas izmantošana.

Interesants gadījums

BVKB savulaik informēja, ka Liepājā, biroju un veikalu (tur atrodas arī pircēju iecienīts veikals top!) ēkā Jūras ielā 25/29, īpašnieks namā nelaiž būvinspektoru. Pastāvēja aizdomas, ka namā veikta patvaļīga būvniecība. Pērn īpašnieks vietējā būvvaldē saskaņoja nepieciešamo dokumentāciju, vienojās ar BVKB par pārbaudes veikšanu, un rezultātā konstatēts, ka ēka ir teicamā vai labā stāvoklī.



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk
Jaunākie komentāri
Mediju apskats