28. marts, Ceturtdiena
Vārda dienas: Ginta, Gunda, Gunta
Sākuma lapa » Būvniecība, arhitektūra » Izvēlēts Stradiņu būvdarbu uzraugs; noskaidro, kā turpināsies jaunā korpusa celtniecība
Izvēlēts Stradiņu būvdarbu uzraugs; noskaidro, kā turpināsies jaunā korpusa celtniecība
Autors: Inga Paparde / NRA.lv / 15. maijs 2017, 13:30
Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas jaunā korpusa otrās kārtas celtniecību varētu sākt nākamā gada beigās, un slimnīcai konkursā būs jāizvēlas arī būvnieks, jo atbildīgās valsts iestādes neakceptēja priekšlikumu laika taupības nolūkā celtniecību uzticēt tiem pašiem celtniekiem, kuri cēla jaunā korpusa pirmo kārtu. Taču slimnīcas vadība nupat ir pieņēmusi lēmumu atklātā konkursā par to, kas izstrādās otrās kārtas būvprojektu un veiks būvdarbu autoruzraudzību.


Atklātā konkursā savu piedāvājumu bija iesnieguši trīs pretendenti - Sarma un Norde Arhitekti, Arhitektu birojs Krasts un Sestais stils, un līguma slēgšanas tiesības piešķirtas uzņēmumam Sestais stils (arhitektu birojs, veicis autoruzraudzību Latvijas Universitātes Dabaszinātņu akadēmiskā centra ēkas būvniecībā, par ko nopelnījis arī Būvniecības gada balvu 2015).

Atklāta konkursa ietvaros Iepirkumu uzraudzības birojs (IUB) veica iepirkuma procedūras norises pirmspārbaudi, kas nozīmē, ka tika izvērtēta visa ar iepirkuma procedūras norisi saistītā dokumentācija, stāsta Stradiņa slimnīcas komunikācijas speciāliste Lāsma Sīle.

Saņemot pozitīvu IUB atzinumu, Stradiņa slimnīca lēma par atklātā konkursa rezultātu. Neatkarīgā rakstīja, ka pagājušā gada nogalē viens no konkursa dalībniekiem (arhitektu birojs NAMS) vērsās ar sūdzību IUB - viņuprāt, konkursā ir «neproporcionālas pretendentu pieredzei izvirzītas prasības, neproporcionālas prasības finanšu apgrozījumam būvprojektēšanā, atklātības principa pārkāpumi, vienlīdzības principa pārkāpumi». Sūdzību IUB izvērtēja un noraidīja, ļaujot slimnīcai slēgt līgumu. Taču, visticamāk, tieši sūdzības izskatīšana aizkavēja lēmuma pieņemšanu par to, kurš izstrādās būvprojektu un kurš uzraudzīs celtniecību, jo pēc plāna šī konkursa uzvarētāju vajadzēja nosaukt jau janvāra pirmajā pusē. Tā kā ar sūdzībām iepirkuma procesā ir jārēķinās, tas tiek ņemts vērā, plānojot celtniecības darbus. A korpusa otrās kārtas celtniecības darbus plānots sākt nākamā gada beigās vai 2019. gada sākumā, savukārt pabeigt līdz 2023. gadam.

Iepirkums, kurā izvēlēti būvprojekta izstrādātāji, ietver tādu darbu izpildi kā tehniskā uzdevuma koriģēšana, skiču projektā noteiktās otrās būvprojekta kārtas projektēšana atbilstoši koriģētajam un slimnīcas saskaņotajam tehniskajam uzdevumam, stāsta L. Sīle, tāpat - izstrādātā būvprojekta saskaņošana, būvprojekta detalizācija, interjera projekta izstrādāšana, būvdarbu iepirkuma dokumentācijas uz būvprojekta izstrādātāju attiecināmo materiālu (tehniskā specifikācija, darbu apjomu saraksti) sagatavošana. Sestais stils piedāvātā līgumcena ir 2,6 miljoni eiro bez pievienotās vērtības nodokļa.

Jauna būvniecības procesa ietvaros slimnīca plāno veikt jaunā korpusa otrās kārtas būvniecību aptuveni 37 000 kvadrātmetru platībā, un šī iepirkuma mērķis ir simnīcai iegūt pilna apjoma būvprojektu un tā detalizāciju. «Jaunā korpusa otrās kārtas ēkai jāatbilst modernas, daudzfunkcionālas universitātes līmeņa slimnīcas prasībām, kas ir ilglaicīga, ērta personālam un pacientiem, energoefektīva un Latvijas apstākļiem ekonomiski saprātīgi uzbūvējama un apkalpojama,» slimnīcas vēlmes raksturo L. Sīle. Būvprojekta izstrādes termiņos noteikts, ka divpadsmit kalendāro mēnešu laikā pēc līguma stāšanās spēkā slimnīca saņem būvprojektu, bet četrpadsmit kalendāro mēnešu laikā - saskaņotu un izstrādātu būvdarbu iepirkuma dokumentāciju. Autoruzraudzības termiņš līgumā ir noteikts visu būvniecības laiku līdz būves pieņemšanai ekspluatācijā un pilnīgai būvdarbu pabeigšanai.

Jāatgādina, ka pavisam drīz pacientus uzņems A korpusa pirmajā kārtā uzceltā slimnīca, pirmā jūnijā sāks strādāt poliklīnika, savukārt slimnīcas A korpusa otrajā kārtā līdz 2023. gadam plānots izbūvēt telpas slimnīcas Neatliekamās medicīnas centram, operāciju blokam, dzemdību nodaļai, jaundzimušo intensīvās terapijas nodaļai, hemodialīzei, pataloģijas centram, reanimācijai, intensīvai terapijai un citām nodaļām.

Par A korpusa pirmo kārtu

Jaunā A korpusa pirmā kārta ir nodota ekspluatācijā, un atvēršana pacientiem plānota šā gada 1. jūnijā.

Pirmā sāks darbu slimnīcas poliklīnika.

Ēkā pabeigti celtniecības darbi 29 948 kvadrātmetru platībā, izbūvējot sešus virsstāvus un divus pazemes stāvus ar savienojošiem tuneļiem uz blakus esošajām būvēm.

Jaunajās telpās atrodas poliklīnika, diagnostiskā radioloģija, pacientu plānveida uzņemšana, apvienotā laboratorija, dienas stacionārs un uroloģijas, endokrinoloģijas, reimatoloģijas, otorinolaringoloģijas, nefroloģijas, gastroenteroloģijas, kā arī endoskopiju nodaļa.

Pirmās kārtas kopējais finansējums ir 87,4 miljoni eiro

Par A korpusa otro kārtu

Otrās kārtas celtniecību varētu sākt 2018. gada beigās/2019. gada sākumā.

Līdz 2023. gadam plānots izbūvēt telpas Neatliekamās medicīnas centram, operāciju blokam, dzemdību nodaļai, jaundzimušo intensīvās terapijas nodaļai, hemodialīzei, pataloģijas centram, reanimācijai, intensīvai terapijai un citām nodaļām.

Otrās kārtas kopējais finansējums būs vairāk nekā 91 miljons eiro (64,3 miljoni eiro plānoti no Eiropas struktūrfondu naudas)

Avots: Neatkarīgā, pēc Stradiņa slimnīcas datiem



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk
Jaunākie komentāri
Mediju apskats