28. marts, Ceturtdiena
Vārda dienas: Ginta, Gunda, Gunta
Sākuma lapa » Būvniecība, arhitektūra » PTAC direktore: Latvijā būtiski mazinās atklāto neatbilstību skaits būvniecībā
PTAC direktore: Latvijā būtiski mazinās atklāto neatbilstību skaits būvniecībā
Autors: BNA / 20. februāris 2017, 10:14
Pēdējos gados Latvijā būtiski samazinās atklāto neatbilstību skaits būvniecībā, tomēr problēmas joprojām pastāv, un viena no tām ir neatbilstošu nesošo koka konstrukciju izmantošana būvniecībā, Latvijas Radio atklāja Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) direktore Baiba Vītoliņa.

Viņa norādīja, ka pēdējo gadu laikā būvniecības jomā konstatēto neatbilstību skaits mazinās. Pārbaužu darbs nesis augļus – ja pirms pāris gadiem neatbilstības atklātas ap 50% pārbaužu, tad pērn tas sarucis līdz 25%.

PTAC vadītāja atzina, ka viena no satraucošākajām lietām ir centra konstatētie gadījumi, kad būvizstrādājumi izmantoti neatbilstoši mērķiem. Piemēram, būvniecībā izmantotas koka konstrukcijas, kuras nav novērtētas un paredzētas nesošajām konstrukcijām. Arī šogad PTAC uzmanību veltīs šim jautājumam.

Tāpat PTAC sadarbībā ar Eiropas kolēģiem pievērsīšoties kvalitātes jautājumiem ceļu būvniecībā, piemēram, ceļus norobežojošo barjeru kvalitātei, par ko esot aizdomas, ka daudzas no tām ir nepienācīgas kvalitātes.

Kā liecina Patērētāju tiesību aizsardzības centra dati, 2016.gadā, veicot 685 būvizstrādājumu modeļu pārbaudes, būvizstrādājumu tirdzniecības vietās, ražotnēs, uz robežas un būvlaukumos, 26% gadījumu konstatējis neatbilstības.

2016. gadā īpaša uzmanību tika pievērsa slodzi nesošajām konstrukcijām (metāla, dzelzsbetona konstrukcijām), kur arī vairākos objektos tikušas konstatētas neatbilstības. 2016.gadā PTAC pirmo reizi veica plašas uzraudzības aktivitātes arī būvizstrādājumu tirdzniecības interneta vietnēs, kur pilnīgi visās konstatētas nepilnības un pārkāpumi.

Savukārt Būvniecības valsts kontroles birojs (BVKB) 2016.gadā kopā veicis pārbaudes 756 sabiedriski nozīmīgās ēkās un sastādījis 998 atzinumus. Atklāts, ka 53% no pārbaudītajām ēkām ir teicamā vai labā stāvoklī, 41% gadījumu drošība jāuzlabo, savukārt 6% gadījumu ekspluatācija daļēji vai pilnībā aizliegta. Lai pārliecinātos par būvdarbu izpildījuma kvalitāti sabiedriski nozīmīgās būvēs, 2016.gadā BVKB veicis 523 būvdarbu kontroles, ekspluatācijā pieņemot 78 sabiedriski nozīmīgas būves. Veiktajās pārbaudēs katrā otrajā objektā konstatēti pārkāpumi. Visvairāk pārkāpumu konstatēts jaunbūvēs, visbiežāk – būvdarbu veikšana neatbilstoši būvprojektam un normatīvo aktu prasībām.



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk
Jaunākie komentāri
Mediju apskats