25. aprīlis, Ceturtdiena
Vārda dienas: Bārbala, Līksma
Sākuma lapa » Būvniecība, arhitektūra » Stradiņa slimnīcu var uzcelt par 60 miljoniem lētāk
Stradiņa slimnīcu var uzcelt par 60 miljoniem lētāk
Autors: Inga Paparde / NRA.lv / 10. augusts 2016, 11:07
Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas A korpusa otro kārtu var uzbūvēt par vismaz 60 miljoniem eiro lētāk, nekā to piedāvā izdarīt pašreizējie slimnīcas jaunā korpusa būvnieki, to aprēķinājusi Veselības ministrija (VM).


Valdība vakar apstiprināja ministrijas sagatavoto ziņojumu, premjerministrs Māris Kučinskis to uztvēra ar atvieglojumu, jo beidzot valdība iepazīstināta ar precīziem aprēķiniem par slimnīcas celtniecības izmaksām.

Vienlaikus valdība sagatavojusi atbildes vēstuli Saeimas Sociālo un darba lietu komisijai, kura iepriekš pauda satraukumu, vai kavēšanās ar lēmuma pieņemšanu neradīs finansiālus zaudējumus un Latvija paspēs apgūt Eiropas Savienības naudu Stradiņa slimnīcas celtniecībai.

Sāka lētāk, beigās dārgāk

Slimnīcas A korpusa pirmo kārtu būvē būvnieku apvienība SBRE (Skonto būve un Re&Re), kuru iepirkuma komisija kā uzvarētāju apstiprināja 2012. gada maijā. Apvienība iesniedza finanšu piedāvājumu par pilnu slimnīcas A korpusa realizāciju - kopējās izmaksas par visa projekta īstenošanu bija 196 356 286 eiro, tajā skaitā par slimnīcas pirmo kārtu - 67 301 746 eiro. Taču 2013. gadā iepirkuma līgums tika noslēgts tikai par A korpusa pirmās kārtas būvprojekta izstrādi, būvdarbiem. Plānots, ka pirmās kārtas celtniecība noslēgsies rudenī, bet reāli darbu sāks nākamā gada martā. Lai arī līgums ar būvniekiem tika slēgts par citu summu, atklājoties neparedzētiem apstākļiem (piemēram, saistībā ar ūdens novades sistēmu), valdība piešķīra papildu naudu, un kopējās pirmās kārtas celtniecības izmaksas ir vismaz 86,2 miljoni eiro.

Stradiņa slimnīcai būtiski ir uzbūvēt arī slimnīcas A korpusa otro kārtu, kur paredzēts izvietot Neatliekamās medicīnas centru, operāciju bloku, dzemdību nodaļu un citas svarīgas nodaļas. Otrās kārtas celtniecība netika uzsākta uzreiz, jo tā prasīja daudz ievērojamākus finanšu resursus nekā pirmā kārta, kur uzceltajās telpās būs vairāk ambulatoras nodaļas un dienas stacionārs. Neatkarīgā rakstīja, ka pirmās kārtas būvnieki ir gatavi celt arī otro kārtu, lai gan līgums noslēgts tikai par vienu no kārtām. Stradiņa slimnīcas aprēķini liecina, ka būvniecības projekta izstrāde, celtniecība, iebūvētās iekārtas izmaksātu no 129 līdz 160 miljoniem eiro.

Pasaules bankas indikācijas

Veselības ministrija ziņojumā norāda, ka viens no variantiem ir korpusu turpināt celt atbilstoši SBRE finanšu piedāvājumam un slimnīcas aprēķiniem, kas paredz kopējās izmaksas vairāk nekā 153 miljonu eiro apmērā. Taču, ņemot vērā veselības aprūpes infrastruktūrai pieejamo kopējo finansējumu (proti, nedrīkst tikai vienai slimnīcai izlietot turpat 90 procentus visas naudas), šo variantu VM neatbalsta. Gan Finanšu ministrija, gan Iepirkuma uzraudzības birojs norādījis, ka iepriekš slēgtais līgums ar SBRE neuzliek pienākumu ļaut būvniekam celt arī otro kārtu.

Pēc pašas ministrijas aprēķiniem, Stradiņa slimnīcas A korpusa otrās kārtas attīstības (projektēšanai, būvniecībai un ar to saistītajiem pakalpojumiem, kā arī telpu aprīkošanai) izmaksas ir 91 068 678 eiro. VM nepieciešamo finansējumu noteikusi uz pieņēmumu pamata (atbilstoši Pasaules bankas indikatīvajai informācijai), ka jauno telpu platība būs 37 726 kvadrātmetri, būvniecības izmaksas vienam kvadrātmetram ir 1500 eiro (bez PVN), projektēšanas un autoruzraudzības izmaksas ir pieci procenti no būvniecības izmaksām, autoruzraudzības izmaksas ir 20 procenti no projektēšanas un autoruzraudzības izmaksām, būvuzraudzības izmaksas divi procenti no būvniecības izmaksām, bet telpu aprīkošanas izmaksas ir 25 procenti no kopējām ar būvniecību saistītajām izmaksām. No 91 miljona eiro 68 miljoni eiro ir plānotās būvniecības izmaksas, bet telpu aprīkošana izmaksātu 17,1 miljonu eiro.

Kā vēl viena alternatīva tika izvērtēts variants - sadalīt A korpusa otro kārtu apakškārtās, realizējot tikai daļu no nepieciešamā otrās kārtas apjoma jeb aptuveni pusi no A korpusa otrās kārtas plānotā apjoma atbilstoši pieejamajam finansējumam. Šo variantu Veselības ministrija arī neatbalsta, jo tas gan sadārdzinās kopējās projekta izmaksas, gan arī prasa ievērojamus cilvēkresursus un laika ieguldījumus iepriekšējo plānu pārskatīšanā.

Cer uz ES

Otrās kārtas celtniecības izmaksas VM paredzējusi segt galvenokārt no Eiropas Savienības fondu naudas. Tie būtu 76,7 miljoni eiro no Eiropas Reģionālās attīstības fonda. Valsts budžeta līdzfinansējums būtu deviņi procenti, bet pašai slimnīcai vajadzētu segt sešus procentus izmaksu. Jaunā korpusa otrās kārtas būvniecību plānots beigt 2021. gada decembrī.



Diskusija par rakstu (0)
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tavs komentārs:

 Rādīt aizvērtās ziņas
 Rādīt visu saturu
 Krāsaini attēli
 Rādīt reklāmu
Manu ziņu portfelis
Neesi pievienojis savas ziņas.
TOP3 ziņas
Vairāk
Jaunākie komentāri
Mediju apskats