Vladislavs Mironovs
AS GE Money atklātais pensiju fonds izpilddirektors
Piecas lietas par pensiju uzkrājumiem jeb būt gataviem pārmaiņām – jo tās būs!
Pievienots 2009 gada 3. martā | 3 komentāri
Drukāt
Tieši tagad, kad šķiet, ka neko nevar saplānot, vajag plānot, jo pensijā ikviens no mums dosies tikpat droši, kā mēs iekļuvām pieaugušo kārtā. Šos procesus akciju tirgu svārstības neietekmēs. Un ir piecas lietas, par kurām vajadzētu ne vien domāt, bet arī, kuras var īstenot dzīvē, lai arī tad, kad Tavas aktīvās darba gaitas būs beigušās, dzīve būtu skaista.

Pirmais: atceries - Tavas vajadzības ir tās, kas nosaka Tavas dzīves dārdzību
Jāsaprot, ko gribēsi darīt tad, kad darbs vairs nebūs obligāts pienākums. Vajadzības arī tagad ir tās, kuras nosaka visas Tavas ikdienas izmaksas. Visticamāk, sasniedzot pensionēšanās vecumu, vairs nebūs jāatmaksā virkne kredītu, sabiedriskā dzīve vairs nebūs tik aktīva, taču no otras puses – iespējams, gribēsies ceļot vai arī palielināsies izdevumi par medikamentiem. Tas ir viss ir jāplāno. Šie aprēķini nebūs līdz latam vai santīmam precīzi, taču būs lielisks ieskats nākotnē.
No tā izrietēs, cik daudz naudas vajadzēs ikdienā un cik daudz tagad ir jānovirza uzkrājumiem.

Otrais: sāc krāt iespējami ātrāk
Divdesmit, trīsdesmit gadu vecumā pensija aizvien šķiet ļoti tālu. Daļēji tā tiešām ir, taču, raugoties no uzkrājumu viedokļa, tas nemaz nav tik tālu. Jo vēlāk Tu sāc krāt, jo lielākas summas nāksies maksāt, lai sasniegtu vēlamo rezultātu.
Uzskatāms piemērs: ja kopš 25 gadu vecuma ik mēnesi pensiju uzkrājumu fondā līdz 62 gadu vecumam iemaksā 50 latus (vidējais ienesīgums 6% gadā), tad pensionējoties būs sakrāti aptuveni 62 tūkstoši latu un nākamos 20 gadus papildu valsts fondētajai pensijai varēs saņemt ~300 latu. Taču, lai šādu summu iegūtu, sākot krāt 45 vecumā, katru mēnesi uzkrājumu fondā būtu jāiemaksā četras reizes lielākā summa, tas ir 200 latu mēnesī. Turklāt atgādinu, ka pensiju 3. līmenī uzkrāta summa ir mantojama.

Trešais: turpini ieguldīt pensiju fondā
Viena no lielākajām kļūdām pašreiz būtu tikai fokusēties uz akciju tirgu kritumu un tādēļ izņemt savus noguldījumus no pensiju fonda. Kādēļ jāturpina uzkrāt? Atbilde ir gluži vienkārša pēc krituma seko izaugsme (lasi: pārmaiņas) – ja Tava nauda šajā brīdī nebūs tirgū, tad Tu zaudē lieliskas iespējas labi nopelnīt.

Ceturtais: izvēlies sev atbilstošu ieguldījumu plānu
Pēdējā laikā bieži kā pretargumentu pensiju uzkrājumiem dzirdu, ka pensiju plāni nesot zaudējumus. Šajā gadījumā būtisks faktors ir tas, cik daudz gadu Tev vēl ir atlicis līdz pensijai. Ja tie ir vairāk nekā 15 gadu, tad Tev piemērotākais plāns joprojām būs aktīvais, jo ilgtermiņā peļņas iespējas ir daudz lielākas, savukārt, ja mazāk nekā 15 gadu – tad labāk tagad ir izvēlēties konservatīvos plānus - tur peļņa joprojām ir stabila un nodrošinās kapitāla saglabāšanu un palielināšanu.

Piektais: atliec naudas uzkrājumu izmaksu
Nenoliedzami, viena no privātā pensiju fonda priekšrocībām ir iespēja saņemt uzkrājumus vēl pirms došanās pensijā. Taču pašreiz mans ieteikums tiem, kuri jau ir sasnieguši 55 gadu vecumu vai tam tuvojas, ja vien tas ir iespējams, atlikt uzkrājumu izmaksu vismaz uz trīs gadiem un ļaut naudai vēl pelnīt papildus kādā no konservatīvajiem plāniem.

Esmu pārliecināts, ja mēs tiektos domāt par pensijas vecumu kā par iespēju laiku, kā arī mēs jau laikus tam gatavotos un plānotu to, nevis tikai koncentrētos uz negatīvo, tad pašreiz ekonomiski aktīvie iedzīvotāji tik tiešām varēs izbaudīt pelnīto atpūtu.


Komentāri:
hmm, 14/03/2009 22:48
patiesi nezinu kad jutīšos pietiekami uzticīga kādam pensiju plānam lai tajā iesaistītos... tā šķiet tikai fikcija...
Māris, 24/03/2009 16:50
Vai Otrā Līmeņa pensijas uzkrājumu ir iespējams pārskatīt , un vai uzkrājumu var izņemt?
pagaidām...nepensionāre, 23/04/2009 18:16
Kādas muļķības, kādi līmeņi???...kādi uzkrājumi ???!!!! ...no kā lai veido uzkrājumus, vai tad ir darba nodrošinājums? Nodokļi tiek iekasēti ne pa jokam! Naudas nav un ja kautko vēl samaksā, tad drīz vairs arī tā nebūs un ja būs, tad ar (-) zīmi 40%!!! Vai tad te var būt runa vēl par uzkrājumiem???? Kur tad palika 2.līmeņa uzkrājumi? Vai tad tas nav saprotams, cik ilgi vēl var muļķot sabiedrību? ....vispirms darām, tad domājam, vai ne?! Neticu sen vairs šīm pasakām!!! ...ir jādzīvo šodienai, jo taču nezinām, kas mūs sagaidīs rīt!!!!
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Tavs komentārs:
Par autoru
AS GE Money atklātais pensiju fonds izpilddirekto ...
Vairāk
Reklāma