Valdis Dombrovskis
politika
Premjera runa Saeimas sēdē pirms lēmuma par valsts budžetu
Pievienots 2013 gada 6. novembrī | 0 komentāri
Drukāt
Priekšsēdētājas kundze, godātie deputāti, ministri, dāmas un kungi!

Šodien 2014.gada valsts budžeta projektu un pavadošo likumprojektu paketi izskatām otrajā un galīgajā lasījumā. Jāatzīst, ka šogad iesniegto priekšlikumu otrajam lasījumam skaits ir krietni lielāks, nekā citus gadus - kā jūs visi zināt, pirms budžeta otrā lasījuma kopā tika iesniegti vairāk kā 800 priekšlikumu. Arī iesniegto priekšlikumu apjoms tālu pārsniedz reālās budžeta iespējas. Kā jau parasti budžeta procesā konstatējam, mūsu vēlme un spējas tērēt diemžēl joprojām krietni pārsniedz mūsu spējas pelnīt, tādēļ balsojot par nākamā gada budžetu aicinu deputātus būt atbildīgiem. Jāatceras, ka ilgtspējīgu izaugsmi var nodrošināt tikai uz stabiliem pamatiem, nevis ar dzīvošanu pāri saviem līdzekļiem un, attiecīgi, strauji augošu budžeta deficītu.

Būtiskākās 2014.gada valsts budžeta prioritātes - valsts konkurētspējas celšana, demogrāfiskās situācijas uzlabošana, nabadzības un ienākumu nevienlīdzības mazināšana, es jau uzsvēru budžeta debatēs pirms pirmā lasījuma.

Tagad tikai īsi informēšu par būtiskākajiem valdības atbalstītajiem priekšlikumiem otrajam lasījumam.

Vispirms par ieņēmumu daļu. Lai varētu piešķirt līdzekļus papildus izdevumiem, tam ir jābūt reālam segumam ieņēmumu daļā. Šī gada nodokļu ieņēmumi turpina uzrādīt nelielu plāna pārpildi. Attiecīgi izvērtējot reālos budžeta ieņēmumu rādītājus šī gada desmit mēnešos, esam palielinājuši vairāku nodokļu ieņēmumu prognozes - PVN prognozi par 9.2 milj. eiro, akcīzes nodokļa prognozi par 0.7 milj. eiro. Par 9.6 milj. eiro ir palielinātas plānotās valsts kapitālsabiedrību dividenžu iemaksas, ir palielinātas arī vairākas citas ieņēmumu pozīcijas.

Tagad par izdevumu daļu.

Valdības īstenotā stingrā fiskālā politika un budžeta deficīta samazināšana ir atjaunojusi finanšu tirgu uzticību Latvijai. Turpina samazināties valsts aizņēmumu procentu likmes. Attiecīgi, valsts parāda apkalpošanas izdevumu prognoze nākošajam gadam ir samazināta par 4.3 milj. eiro, šos līdzekļus novirzot papildus izdevumu priekšlikumiem otrajam lasījumam.

Kā būtiskākos papildus izdevumu priekšlikumus otrajam lasījumam vēlētos atzīmēt sekojošos.

Ņemot vērā valdības deklarācijā noteikto prioritāti - tautas ataudzes veicināšanu, budžeta otrajā lasījumā lielākie papildus līdzekļi tiek paredzēti demogrāfiskās situācijas uzlabošanai - kopumā 17 milj. eiro papildus jau šogad īstenotajiem un pirmajā lasījumā atbalstītajiem pasākumiem. Ar demogrāfiskās situācijas uzlabošanu saistīto likumprojektu paketi Saeima jau tikko atbalstīja.

Esam turpinājuši sarunas ar Latvijas Pašvaldību savienību par līdzsvarotu valsts un pašvaldību budžetu pieaugumu un atbalstījuši papildus 7.1 milj. eiro piešķiršanu mērķdotācijām pašvaldību autoceļiem un ielām.

Esam piešķīruši arī papildus 2.1 milj. eiro, lai atbilstoši IZM un Finanšu ministrijas precizētajiem aprēķiniem pilnā mērā nodrošinātu plānoto pedagogu algu pieaugumu.

Papildus līdzekļi tiks piešķirti arī veselības aprūpei. Proti, Veselības ministrijai tiek piešķirti papildus 1.4 milj. eiro, lai visiem bērniem nodrošinātu ambulatorajai ārstēšanai paredzēto kompensējamo medikamentu apmaksāšanu 100% apmērā. Tiek plānots, ka šis papildus finansējums ļaus apmaksāt kompensējamos medikamentus apmēram 30 tūkst. bērniem.

Valdības nospraustais pēdējo gadu konsekventais kurss ir nesis savus augļus. Latvija ir piemērs tam, ka fiskālā disciplīna un izaugsme ir savstarpēji papildinoši, nevis pretrunā esoši jēdzieni. Tieši nodrošinot finanšu stabilitāti un ekonomikas izaugsmi valstij parādās papildus līdzekļi pakāpeniskai valsts iedzīvotāju labklājības uzlabošanai un konkurētspējas veicināšanai.

Sagatavotais budžeta projekts ir fiskāli un sociāli atbildīgs, līdzsvarots un uz ekonomisko izaugsmi vērsts, tādēļ aicinu Saeimu atbalstīt 2014.gada valsts budžetu un pavadošo likumprojektu paketi otrajā un galīgajā lasījumā!

Paldies par uzmanību!

Komentāri:
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Tavs komentārs:
Par autoru
Bijušais LR Ministru prezidents
Reklāma