Vadims Jerošenko
Korporatīvo finanšu kompānijas „Laika Stars” valdes priekšsēdētājs
Vērtīgāko Latvijas uzņēmumu kopējā vērtība kritusies gandrīz par piektdaļu
Pievienots 2009 gada 15. maijā | 0 komentāri
Drukāt
Vairāk nekā četrus gadus sekojot līdzi Latvijas uzņēmumu darbībai un to vērtības pieaugumam vai kritumam, jau šā gada sākumā bija skaidrs, ka tik optimistisku rezultātu kā iepriekšējos gados globālās un vietējās ekonomiskās krīzes dēļ nu kādu laiku vairs nebūs. To uzskatāmi apstiprina tikko apkopotie rezultāti par lielāko Latvijas uzņēmumu vērtību 2008. gadā – 50 vērtīgākie uzņēmumi gada laikā ir zaudējuši 17% savas kopējās vērtības.


Jāatzīst, ka vērtējot uzņēmumus, šoreiz daudz lielākā mērā nekā iepriekšējos gados tika ņemta vērā to peļņa, mazāk apgrozījums un ieguldītais pašu kapitāls, jo krīzes apstākļos peļņa ir kritiskais rādītājs turpmākai uzņēmuma dzīvotspējai.

Kā jau noprotams, vērtīgāko uzņēmumu vidū vairs nav tādu, kuru pamatnodarbošanās ir darījumi ar nekustamo īpašumu vai arī celtniecības darbi – kā zināms, šo nozaru uzņēmumi pirmie cieta no ekonomiskās krīzes. Samērā lielu kritumu (-22% no kopējās vērtības) piedzīvojušas arī bankas, kurām, izskatās, 2007. gads būs bijis pēdējais, kad tās varēja lepoties ar ievērojamu peļņas pieaugumu. Visticamāk, tādu pārticību bankas kādu laiku vairs nepiedzīvos – liela loma, protams, peļņas kritumā jau tagad ir un, paredzams, ka vēl būs uzkrājumu veidošanai, kas patlaban, lai sabalansētu kredītportfeļus un mazinātu „slikto” kredītu riskus, ir aktuāli visām kredītiestādēm.

Lai gan, vērtējot pēc peļņas apjoma, liela daļa uzņēmumu šogad ir mazāk izdevīgā situācijā nekā pērn, tomēr vērtīgāko uzņēmumu apgrozījums gan ir pieaudzis par 25% - tiesa gan, tas lielā mērā skaidrojams ar lielo valsts un pašvaldību uzņēmumu „līdzdalību” šajā sarakstā, kā arī monopolistiem, kuru apgrozījuma kāpuma pamatā ir pakalpojumu tarifu kāpums 2008. gadā – Latvenergo, Latvijas Gāze, Rīgas Siltums, Rīgas Satiksme un Rīgas Ūdens. Līdz ar to arī uzņēmumu peļņas līmenis saglabājies līdzīgā apjomā kā pērn.

Privātā kapitāla uzņēmumi gan piedzīvo lielāku kritumu, jo – pat ja izdevies noturēt tirgu un pārdošanas apjomus, nereti tas notiek uz peļņas rēķina, tādēļ šiem uzņēmumiem vērojams vērtības kritums.

Vērtība samazinājusies arī biržās kotētiem uzņēmumiem – piemēram, Ventspils Naftai un Latvijas Kuģniecībai, - kuru rādītājus neapšaubāmi ietekmējušas straujās svārstības pasaules akciju tirgos, tātad arī Baltijā.

Tomēr ir atsevišķi uzņēmumi, kas arī šajā gadā kļuvuši tikai vērtīgāki – absolūts līderis ir spēļu biznesa līderis Alfor, kura vērtība pieaugusi par 27%, kas ir vairāk nekā jebkuram no valsts un pašvaldību uzņēmumiem, kuri iekļauti vērtīgāko 50 uzņēmumu topā. Tāpat uzmanības vērti ir uzņēmumi, kuri spējuši noturēt savu vērtību iepriekšējā gada līmenī – piemēram, Liepājas Metalurgs, Itera Latvija, ELKO Grupa, Latvija Statoil un Knauf.

Pārskatot šo vērtīgāko uzņēmumu sarakstu, neapšaubāmi ir skaidrs, ka krīze mūs ir skārusi visai ievērojami, un tas, iespējams, ir tikai sākums, tai pašā laikā ir prieks par vietējiem uzņēmumiem – jo īpaši privātā kapitāla sabiedrībām, – kuras arī šajā laikā meklē risinājumus un jaunus biznesa virzienus. Kā mēdz teikt – kas nesalūzīs, tie kļūs tikai vēl stiprāki. Ekonomika ir cikliska, un, bez šaubām, pieauguma un optimisma (dažreiz pat pārlieku liela) periodi mijas ar krīzēm un depresijām, taču pēc kāda laika atkal sākas izaugsme. Latvijas uzņēmēji ir radoši un jaunām idejām bagāti, tāpēc – lai arī patlaban situācija nešķiet īpaši priecīga, mums ir iespējas no tās izkļūt – jāprot tikai tās izmantot! 
Komentāri:
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Tavs komentārs:
Par autoru
Vadims Jerošenko, korporatīvo finanšu kompānij ...
Vairāk
Reklāma