Rolands Gruzītis
celtniecība, projektēšana
Būvniecības nozare viena no pirmajām izjuta krīzi un pēdējā izkļūs no tās
Pievienots 2010 gada 22. oktobrī | 0 komentāri
Drukāt
Lai arī valstiskā līmenī eksperti runā par ekonomikas zināmu stabilizēšanos Latvijā, būvniecība – nozare, kas viena no pirmajām visskaudrāk izjuta krīzes sekas – joprojām saskaras ar problēmām. Šis dīkstāves periods ir mainījis tendences arī būvniecībā un pasūtītāju vajadzībās.

Šobrīd galvenie faktori, kas nosaka pasūtītāju izvēli par labu vienam vai otram projektēšanas risinājumam, ir atkarīgi no tā, kas ir pasūtītājs. Pašvaldībām un valsts iestādēm galvenais ir zemākā cena. Uzņēmējiem svarīga ir gan cena, gan arī kvalitāte. Privātpersonas, tāpat kā vienmēr, vēlas augstu kvalitāti, bet par zemu cenu. Vislielākās izmaiņas ir jūtamas projektēšanas cenā. Tā vidēji ir kritusies par 40%. Protams, tas ietekmē arī kvalitāti, kuru mēs esam noturējuši iepriekšējā līmenī un cenšamies uzlabot. Kopumā ir mainījušās pasūtītāja vēlmes. Tās ir kļuvušas nedaudz pieticīgākas.

Runājot par tendenču maiņu būvniecības tirgū un šī brīža aktualitātēm, jāsaka, ka darba apjoms ir samazinājies un mainījies pasūtītāju tipa īpatsvars. Pašvaldību un valsts uzņēmumu pasūtījumi ir samazinājušies, bet privātie pasūtījumi nedaudz pieauguši. Sakarā ar Eiropas piešķirto līdzfinansējumu dzīvojamo ēku un pašvaldību ēku siltināšanai, arī uzņēmēji un privātmāju īpašnieki sāk pievērst lielāku uzmanību energoefektivitātei. Mēs uzņēmumā cenšamies sekot šīm tendencēm. Esam veikuši speciālistu apmācību un ieguvuši sertifikātu energoauditu veikšanai. Sniedzam pakalpojumus šajā sfērā un varam ieteikt labākos risinājumus enerģijas taupīšanā. Jo kompetentāks projektētājs, jo klientam patīkamāk strādāt.

Tagad notiek būvniecības tirgus nostabilizēšanās. Vājākie iznīkst, bet stiprākie paliek. Protams, “noturēšanos virs ūdens” traucē negodīga konkurence un lobisms valsts un pašvaldības iepirkumos. Manuprāt, attīstība būs lēna. Pirmās pozitīvās iezīmes jau ir manāmas kokrūpniecības un metālapstrādes nozarē. Būvniecības nozare sāks attīstīties tikai tad, kad ražotāji un eksportētāji sāks paplašināties. Būvniecības nozare viena no pirmajām izjuta krīzi un pēdējā izkļūs no tās. Būvniecībai ir jāgaida, kamēr citas nozares sapelnīs naudu un varēs ieguldīt attīstībā – jaunu rūpnīcu un infrastruktūras būvniecībā. Galvenie faktori, kas kavē ražošanas attīstību, ir birokrātija valsts un pašvaldību institūcijās, atsevišķu politiķu neieinteresētība valsts attīstībā un zems iedzīvotāju zināšanu līmenis.


Komentāri:
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Tavs komentārs:
Par autoru
Projektēšanas uzņēmuma SIA Ceturtais stils val ...
Vairāk
Reklāma