Pēteris Apinis
veselības aprūpe
Transtauki un veselības ministres priekšvēlēšanu iztapība
Pievienots 2014 gada 26. martā | 0 komentāri
Drukāt
Atslēgas vārds uzturzinātnē ir tauki. Holesterīns ir tauki. Zemādas slānis un liekais svars ir tauki. Hormoni un enzīmi ir tauki. Tauki uzturā ir nepieciešami, jo apgādā organismu ar enerģiju, nodrošina taukos šķīstošo vitamīnu (A, D, E un K) uzsūkšanos, veido šūnu membrānas. Tauki uzturā var būt redzamā veidā, kā eļļa vai sviests, vai ne tik redzamā – kā rieksti, avokado, piens u.c.

Tauki ir glicerīna un taukskābju esteri – triglicerīdi. Taukskābes taukos var būt piesātinātas un nepiesātinātas – polinepiesātinātas un mononepiesātinātas.

Cilvēks, kas vēlas būt vesels un nevēlas agrīnu insultu, atpazīst taukus.

Ārstu biedrība saviem pacientiem iesaka vienkārši: atpazīsti labos un sliktos taukus! Lieto zivis un kvalitatīvu augu eļļu!

*vislabākie tauki – zivs tauki, īpaši, ja zivs dzīvojusi aukstajās jūrās;
*ļoti labi tauki – olīveļļa;
*labi tauki – kvalitatīva rapšu eļļa un citas nerafinētas augu eļļas;
*slikti tauki – dzīvnieku un piena tauki (uzturā jāsamazina!);
*vissliktākie tauki – mākslīgi radītie trans tauki, kas veidoti augu eļļu rūpnieciskas apstrādes (nepilnīgas hidrogenizācijas) rezultātā. Parasti šie tauki ir ražoti no palmu eļļas, tie ir termoizturīgi, veido produktam nepieciešamo konsistenci (nu gluži kā plastmasa). Identiski veselīga ir eļļa motora dzinējā, kā tā palmu eļļa, no kuras gatavo čipsus.

Tātad pārtikas rūpniecībā plaši lietotie trans tauki ir ražoti no palmu eļļas hidrogenizācijas procesā un ir ļoti kaitīgi veselībai. Tad, kad deviņpadsmitā gadsimta beigās pārtikas nozarē ienāca eļļu hidrogenizācija, neviens nezināja, ka šādi produkti ilgtermiņā ir bīstami cilvēka dzīvībai. Savukārt, pētījumi, kas pierādīja transtauku lomu insulta un infarkta izraisīšanā, parādījās tikai 20. gadsimta deviņdesmito gadu sākumā. Tajā laikā gandrīz visā pasaulē hidrogenizētie tauki bija ienākuši gan konditorejas izstrādājumos, saldējumā, majonēzē un īpaši margarīnā. Visas ražošanas līnijas tika pārveidotas, lai ražotu lētākus un izskatīgākus produktus.

Iegaumējiet tās pārtikas produktu grupas, kuru ražošanā un pagatavošanā izmanto rūpnieciski ražotas trans taukskābes:

*margarīnā, kausētajā sierā un citos uz  maizes smērējamos produktos;
*iepakotā jeb fasētā pārtikā – dažādos kūku gatavošanas maisījumos, saldējumā, šokolādē un šokolādes konfektēs;
*ātrajās uzkodās – frī kartupeļos, fritētos vistas gabaliņos (fritēšanai tiek izmantotas eļļas, kuras satur transtauksābes), čipsos;
*gaļas izstrādājumos – desās, cīsiņos, gaļas produktos;
*saldētos pārtikas produktos – pīrāgos, vafelēs, picās, panētos zivju pirkstiņos, zivju burgeros;
*konditorejas izstrādājumos – smalkmaizītēs, cepumos, kūkās, virtuļos;
*piena izstrādājumos – biezpiena sieriņos, krējuma izstrādājumā, aerosola formā iegādājamā putukrējumā.

Minēšu piemēru – ja jūs paņemat rokā īstu šokolādi, tā izkūst. Bet katrs taču ir ēdis bulciņu, kurā ir šokolādes gabaliņi. Kā tie nav izkusuši bulciņas cepšanas procesā? Vienkārši – šokolāde ražota no tādiem transtaukiem, kas kūst ievērojami augstākā temperatūrā.

Nav neviena veselībai pozitīva lieta, ko varētu minēt kopā ar transtaukiem. Dānijā, Austrijā pieļaujamais trans tauku saturs produktā drīkst būt 2% no tauku satura (gan gatavos produktos, gan izejvielās), bet Islandē un Šveicē – 0%. Ziemeļeiropas valstis, Vācija un Beniluksa valstis pašlaik likumdošanā iestrādā transtauku satura ierobežojumu. Arī Eiropas Komisija pašlaik izstrādā normatīvu, kas noteiks, ka trans tauku lietošana Eiropā tiks ierobežota. Tātad patiesībā likumdevējiem Eiropā ir skaidrs, ka mašīnu eļļu un palmu eļļu hidrogenizētā veidā lietot nebūtu labi. Balstoties uz dažādu pētījumu datiem, ir pierādīts, ka trans tauki negatīvi ietekmē veselību, rada sirds un asinsvadu slimības, vēzi, diabētu, aptaukošanos, bet īpaši bīstami ir grūtniecēm, jo atstāj negatīvu ietekmi uz augļa attīstību. Trans tauki paaugstina holesterīna līmeni asinīs ievērojami vairāk nekā piesātinātie. Turklāt trans tauki paaugstina tieši sliktā holesterīna līmeni asinīs un mazina labā holesterīna līmeni.

Patiesībā visu šo te ļoti labi zina arī veselības ministre Ingrīda Circene un premjerministre Laimdota Straujuma, jo tieši viņa kā Zemkopības ministre bija katalizators skaļajā viedokļu apmaiņā starp ārstiem («ar mākslīgi ražotiem nefizioloģiskiem taukiem tiek slepkavoti cilvēki») un ražotājiem («ja jūs neļausiet mums ražot mūsu majonēzi un čipsus ar transtaukiem, mēs dosimies tos ražot uz lielo kaimiņvalsti, kur mums to atļaus»).

Tiesa, daļa Latvijas ražotāju paši nevēlas būt slepkavas godā un turas no trans taukiem attālu. Rūjienas saldējums ir ražots no piena, nevis no augu taukiem (transtaukiem). «Laima» pēc visai neveiksmīgas diskusijas ar Kopenhāgenas Gentoftes Universitātes profesoru Stēnu Stenderu par transtauku saturu vafelēs paši pārtrauca šo palmu eļļas produkta izmantošanu vafelēs. Vēlāk «Laima» atteicās no transtauku glazūrām uz šokolādes konfektēm. Rēzeknes gaļas kombināts sāka ražot cīsiņus ar 85% gaļas saturu bez trans taukiem un ar samazinātu sāls daudzumu, ko bez bailēm var dot bērniem.

Pērn Ingrīda Circene pierādīja savu sabiedrības veselības izpratni un sāka Latvijas atbrīvošanu no trans taukiem. Urravas un aplausi. Atzinība no PVO Eiropas reģionālā biroja. Ja vien nebūtu tas nelaimīgais priekšvēlēšanu gads un vēlme izpatikt visiem – gan mediķiem un pacientiem, gan ražotājiem un tirgotājiem. Sākotnēji striktais un godīgais Ministru kabineta noteikumu projekts iznācis šļaugans un bezjēdzīgs. Ierobežojums lietot trans taukus ir, bet pats vārgākais Eiropā, – atļautais trans tauku daudzums ir līdz 2%, bet atsevišķiem produktiem, kuros kopējais tauku daudzums zemāks, – pat līdz 10% no kopējā tauku daudzuma, turklāt mīļā miera labad šiem noteikumiem iedots trīs gadu pārejas laiks, kad, protams, mīļie ražotāji un tirgotāji baros visus ar trans taukiem, cik spēs.

Pagājušajā nedēļā Rīgā notika seminārs ražotājiem, kurā Pasaules Veselības organizācijas uztura speciālists Dr. med. Žuau Breda  (João Breda) demonstrēja un mācīja, kā lēti un bez tehnoloģiskiem kritumiem aiziet no trans taukiem uz dabīgiem produktiem. Lēti, vienkārši, veselīgi, turklāt šeit parādījās Pasaules Veselības organizācijas izvirzītais mērķis – pārejas periods – 1 gads, maksimālais trans tauku daudzums 1% no taukiem (ne tikai gala produktā, bet arī izejvielās), nekādas garas atrunas (tradicionālie produkti utt.), kas ļautu atsevišķiem ražotājiem turpināt iedzīvotāju indēšanu. Semināru atklāja Latvijas labākā lentīšu griezēja Ingrīda Circene, bet pati tūlīt nozuda, lai nevajadzētu klausīties, ko par iztapoņas veikumu domā starptautiskie eksperti. Ražotāji ar interesi klausījās piedāvātos risinājumus, bet pret trans tauku ierobežošanu uzstājās tikai Zemkopības ministrijas ierēdne. Patiesībā viņa šajā diskusijā aizstāvēja palmu eļļas ražotāju– Brazīlijas zemnieku intereses.

Latvijas mērķis – veseli iedzīvotāji. Bezgalīga priekšvēlēšanu konjunktūra ir sliktākais, ko politiķi saviem iedzīvotājiem var piedāvāt.


Komentāri:
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Tavs komentārs:
Par autoru
Latvijas Ārstu biedrības prezidents
Reklāma