Pēteris Apinis
veselības aprūpe
Ārsta skats par un ap budžetu
Pievienots 2010 gada 22. novembrī | 0 komentāri
Drukāt
Mani saskumdināja tas, ko skatīju televizijā un klausījos Latvijas Radio pēc tam, kad valdība, svētku dienās pa 20 stundām diennaktī strādājusi, bija nonākusi līdz konsolidētam budžetam. Tā vietā lai kvalificēti un precīzi skaidrotu– kāds ir valdības lēmums– atskanēja vaimanas par to, ka tiks celti nodokļi. Itin labi zināms, ka lielākā daļa Latvijas iedzīvotāju lāga neatšķir nodokļus no nodevām vai vēl vairāk– personalizētos no patēriņa nodokļiem, mūsu pašu valsts mēdiji kurināja sašutumu par slikto valdību, kas paaugstina nodokļus.

Mani nedaudz pārsteidz arodbiedrības līdera Pētera Krīgera paziņojums par streiku un piketiem pret nodokļu paaugstināšanu. Nu, būsim godīgi – paaugstināts ir arī neapliekamais minimums un minimālā darba alga, kas ir nopietns aizsardzības līdzeklis mazturīgajiem.

Protams, mani sāpina fakts, ka Veselības ministrijas izdevumi tiks «griezti» par 12.34 miljoniem latu, proti – absolūtos skaitļos atkal tieši veselības joma cieš visvairāk. Īpaši jau tāpēc, ka dokumentā ar nosaukumu «Deklarācija par Valda Dombrovska vadītā Ministru kabineta iecerēto darbību» teikts: «Sākot ar 2011.gadu, nodrošināsim veselības aprūpes jomas pamatfunkciju budžetu ne mazāku kā iepriekšējā gada faktiskā finansējuma līmenī, neieskaitot ES finansējumu investīciju projektiem un tam paredzēto līdzfinansējumu.»

Realitātē 12.34 miljonu samazinājums nozīmē to, ka tieši tāpat kā iepriekšējos divos gados būs pastāvīga spriedze publiskās diskusijās starp valdību un Veselības un sociālo darbinieku arodbiedrību, Ārstu biedrību un Slimnīcu biedrību, kas gan 2009., gan 2010. gadā rezultējās ar 25 miljonu papildus finansējuma piešķiršanu. Optimistiski uz šo jautājumu liek raudzīties fakts, ka šajās iepriekšējās «piešpricēs» galveno lomu spēlēja Gundars Daudze, bet šogad viņa partijas apvienība ir uzņēmusies atbildību par veselības jomu, un Saeimas spīkeres biedram nāksies atkal cauru gadu nodoties veselības budžeta glābšanas plāniem.

Reklāma

Kopumā par budžetu jāteic, ka valdība centusies cik spējusi, lai iespējami mazsāpīgi konsolidētu tos 290,67 miljonus latu, katrā ziņā pirms konsolidācijas mana prognoze bija ievērojami pesimistiskāka. Mēs taču visi zinājām, ka taupības pasākumi būs, un ka katru Latvijas iedzīvotāju taupība skars par 132 latiem gadā– vienalga, vai mēs vairāk maksāsim nodokļos vai mazāk saņemsim valsts atbalstu. Mans uzdevums ir norādīt uz konsekvencēm, ko budžeta konsolidācija iezīmēs veselības jomā. Nerunāšu par tiem 12,34 miljoniem – to pateiks Veselības ministrija un tā būs politiska izšķiršanās.

Valdība kaut kā piemirsa skaļi pateikt, ka bez šiem miljoniem, veselības joma zaudēs vēl citu naudiņu. No 10% līdz 12% paaugstinot samazināto PVN medikamentiem, budžetā paredzēts papildu iegūti 7,27 miljoni latu, bet no medicīnisko ierīču un medicīnas preču iegādēm - 208 149 latu. Sauksim nu lietas īstajos vārdos – vismaz 50% par medikamentiem un 90% par medicīniskajām precēm un ierīcēm mēs maksājam no valsts budžeta– tas realitātē nozīmē vēl vismaz 4 miljonu latu samazinājumu veselības jomai. Vēl vismaz miljons veselības jomai zaudējumu līdz ar enerģētisko pakalpojumu cenu un nodokļu likmju celšanos.

Normālai slimnīcai budžets izskatās tāds– 30–40% naudiņas aiziet siltumam, enerģijai, zālēm, precēm, ierīcēm, infrastruktūrai, bet 60–70%– algām un ar tām saistītiem nodokļiem. Paaugstinot minimālo algu, palielināta alga tiek sanitārei, liftniekam, slimnīcas sētniekam. Tā kā slimnīcas budžets samazinās, jo veselības aprūpes nauda samazinās, tad viennozīmīgi algas tiks samazinātas ārstiem un medicīnas māsām. Pat tad, ja slimnīcas vadītājs izrēķinās, kā šīs algas nesamazināt, starpība starp klīniskās māsas algu un sanitāra algu būs minimāla, jo šodien laba māsa saņem līdz 250 latiem mēnesī. Bet atbildība māsai ir par slimnieka dzīvību, kamēr sanitāram – labākā gadījumā par tīrību.

Komentāri:
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Tavs komentārs:
Par autoru
Latvijas Ārstu biedrības prezidents
Reklāma