Paul Luuka
finanses
Pēckrīzes tirgus ir piemērots ilgtermiņa investīcijām
Pievienots 2010 gada 16. februārī | 0 komentāri
Drukāt
2008.-2009. gadā pasaules akciju tirgus piedzīvoja tādu kritumu kāds nebija pieredzēts pēdējos 70 gadus. Draudi, ka var sabrukt visa finanšu sistēma, piespieda valdības un centrālās bankas pieņemt galējus mērus- nodokļu maksātājiem nācās uzņemties daļu Volstrītas alkatības un risku ignorēšanas seku. Tomēr rekordzemie procentu līmeņi un ar nodokļu maksātāju naudu radītā likviditāte palīdzēja atjaunot uzticību banku starpā un radīt bāzi stabilizācijai un jaunai izaugsmei. 

Ekonomika pēc straujā krituma ir iegājusi atveseļošanās fāzē. Āzijas valstu ekonomikas jau atzīmē vienu gadu kopš ekonomikas krituma zemākā punkta un to atkopšanās ir sasniegusi augstāko līmeni. Ekonomikas izaugsmē nozīmīgu lomu ir spēlējušas valdību atbalsta programmas, kas stimulē vietējo pieprasījumu un uzņēmējdarbību. Tā piemēram, Ķīna stimulēja banku kredītprogrammas un novirzīja lielas investīcijas infrastruktūras attīstībai. Arī Rietumu valstīs ekonomikas atlabšana ir sasniegusi savu augstāko punktu. Pēdējās ziņas no ASV apstiprina, ka saskaņā ar sākotnējiem datiem ekonomikas, izaugsme 2009.gada 4. kvartālā ir bijusi 5.7%. Tas ievērojami pārsniedz normālos ekonomikas izaugsmes rādītājus šajā valstī un kļuvis iespējams tikai pēc nozīmīga ražošanas un akciju krituma iepriekš. Pārliecību par atlabšanu palielinājis arī fakts, ka pēc smagās recesijas ASV patēriņš ir pieaudzis jau trešo mēnesi pēc kārtas.

Valdības palīdzība un centrālo banku zemās procentu likmes ASV, iespējams, vēl būs pieejamas kādu laiku. Attieksme pret stimulēšanas programmu pārtraukšanu ir diezgan piesardzīga, kamēr ekonomika un darba tirgus nav pilnībā atkopušies. ASV prezidents Baraks Obama ir pasludinājis nodarbinātības veicināšanu par savu prioritāti un uzsvēris bezdarba samazināšanas nozīmīgumu savā ikgadējā runā. Ekonomikā vēl aizvien pastāv neizmantotas ražošanas jaudas, kas nozīmē, ka tuvākajā nākotnē nav sagaidāms nozīmīgs inflācijas spiediens. Tāpēc centrālajām bankām nav nepieciešams strauji palielināt procentu likmes. Bez tam šī brīža procentu likmes ir tik zemas, ka pat neliels to palielinājums neatstās nozīmīgu iespaidu uz ekonomikas atlabšanu. Tā piemēram, procentu likmju palielinājums līdz 2% Eiropā un ASV vēl aizvien būs ekonomikas pieaugumu veicinošs faktors.  
Daļēja patēriņa stimulēšanas programmu apstādināšana arī nebūs ekonomikai tik fatāla kā baida. Kad ASV uzsāka tās auto pārdošanas veicināšanas programmu „Naudu par lūzni” (Cash for Clunkers), tika teikts, ka tas bija vienīgais iemesls auto pārdošanas pieaugumam. Patiesībā šī nauda ietekmēja auto pārdošanas apjomus tikai pagājušā gada jūlijā un augustā, taču automašīnu pārdošanas apjomi bija labi arī pēc programmas beigām.

Šodienas finanšu vide ir labvēlīga, lai izveidotos jauni burbuļi.

Ekonomikas un finanšu vides stabilizācija kopā ar zemām procentu likmēm veicina pastiprinātu riska apetīti un investori meklē instrumentus, kas piedāvā augstu atdevi. Riska uzņemšanās vēlmi investoru vidū veicina fakts, ka līdz šim patiesībā neviens nav dabūjis pa īstam ciest no galējiem pasākumiem (izņemot Lehman bankrotu).

Vispārējā ekonomikas stabilizācija un pozitīvās analītiķu prognozes ir piesaistījušas naudu atpakaļ akciju tirgum. Tiklīdz parādījās pirmās atlabšanas pazīmes pasaules ekonomikā, akciju tirgus brīvo kritienu, kas beidzās pagājušā gada martā, nekavējoties nomainīja straujš kāpums. Mēs esam veikuši pusceļu atpakaļ no krituma zemākā punkta. Līdz šim mūs veda ar liftu, bet tagad būs jākāpj kalnā pašiem. Mūs šogad sagaida strauji kritumi un kāpumi, kopumā virzoties augšup. Tomēr šis gads nesola tik drastiskas izmaiņas, kā pagājušais. Pasaules akciju tirgus ir ievērojami kāpis augšup no tā zemākajiem līmeņiem (piemēram, S&P 500 indekss, kas aplūko 500 lielākās ASV kompānijas ir pieaudzis par vairāk nekā 50%) un akciju cenas vairs nav tik zemas, kā 2009. gada sākumā. Tai pat laikā, cenu līmeņi vēl nav pārāk augsti un sagaidām, ka turpināsies naudas ienākšana augstāka riska aktīvu klasēs. Spēcīga ekonomikas atlabšana ir labvēlīgs faktors akciju tirgiem, kurus paredzam sagaidīt augstākos cenu līmeņos gada vidū. Bez tam kompāniju ekonomiskie rādītāji ir pozitīvi pārsnieguši analītiķu prognozes.

Brazīlijas un Ķīnas akciju tirgu perspektīvas, ņemot vērā to fundamentālos rādītājus, ir labas. Ķīnas tirgu atbalsta ļoti spēcīga ekonomiskā izaugsme, kas ir bāzēta vietējā patēriņā. Paredzam, ka Ķīnas ekonomikas izaugsme šajā desmitgadē būs 8-9 % gadā.  

Zemās procentu likmes un likvīdā ekonomikas vide var sevī slēpt arī briesmas. Šī brīža vide ir labvēlīga, lai ekonomikā parādītos burbuļi dažādās aktīvu klasēs. Noteiktas pārkaršanas pazīmes var tikt novērotas Ķīnas akciju tirgū un, salīdzinot ar vēsturiskajiem līmeņiem, akcijas jau ir pārvērtētas. Tai pašā laikā burbuļu uzņēmīgs tirgus ļauj investoriem nopelnīt naudu, tomēr tirgus attīstībai ir uzmanīgi jāseko, tādēļ, ka akciju tirgus pagriešanās pretējā virzienā parasti ir strauja un negaidīta.

Noslēgumā varam teikt, ka šī brīža ekonomiskās izaugsmes vide vēl aizvien ir pieņemama, lai investētu akcijās. Būtu noderīgi palielināt portfelī to ieguldījumu svaru attīstības tirgos, kur ir prognozēta ļoti spēcīga izaugsme. Kamēr šodienas vide ir labvēlīga investīcijām akcijās, jums ir jānodrošina jūsu portfeļa aizsardzība pret iespējamiem riskiem, ko var izraisīt likviditātes programmu slēgšana un monetārās ierobežošanas politika.


Komentāri:
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Tavs komentārs:
Par autoru
Investīciju risinājumu vadītājs SE Sampo Life ...
Vairāk
Reklāma