Juris Zvirbulis
transports
Lai Dziesmu svētki sāktos un beigtos vienlīdz priecīgi!
Pievienots 2015 gada 3. jūlijā | 0 komentāri
Drukāt
Šīs nedēļas beigās Rīgu piepildīs 37 400 bērnu un jauniešu smiekli, čalas, dzīvesprieks un neizsīkstošā enerģija. Nedēļu galvaspilsētā mājvieta būs jaunajiem dziedātājiem un dejotājiem no visas Latvijas, gan lielām un mazām pilsētām, gan lauku pagastiem un ciemiem.

XI Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētki, kas šajā laikā norisināsies Rīgā un pulcēs bērnus, ir ilgi gaidīts un priecīgs notikums, kas var apreibināt un darīt neuzmanīgu ne vienu vien jauno dziedātāju vai dejotāju, tādēļ šis ir īstais brīdis, lai atgādinātu par satiksmes drošību galvaspilsētā. Lai priecīgie svētki beigtos tik pat priecīgi kā sākušies, visai sabiedrībai, it īpaši jau pieaugušajiem ir jāatgādina bērniem, ka, piemēram, automašīnas bremzēšana ceļš nemainās atkarībā no notikumiem pilsētā, ka neuzmanīgi mēdz būt ne tikai jaunie gājēji, bet visi satiksmes dalībnieki, viņu vidū arī autovadītāji, ka iespējamā trauma nebūs mazāk sāpīga Dziesmu svētku laikā.

Autovadītājiem ir svarīgi apzināties, ka Rīgā būs bērni no visas Latvijas, arī vietām, kurs satiksme nav ne tuvu tik intensīva kā galvaspilsētā, tātad bērns nav radis pārāk uzmanīties no automašīnām un cita veida mehāniskā transporta. Būsim iecietīgi, piebremzēsim un palaidīsim bērnus pāri ceļam, ja arī viņi to šķērso neatļautā vietā, nevis skaļi signalizēsim un kratīsim kulaku. Ievērosim, ka pie daudzām skolām ir atjaunota 30 km/h ātruma ierobežojums, kas parasti vasarā tiek atcelts.

Bērni vēl tikai aug, viņu uzmanību piesaista daudz kas tāds, kas pieaugušos vairs neinteresē, savukārt atcerēties par pareizu uzvedību, šķērsojot ielu, bieži nav laika. Tādēļ liela atbildība gan ikdienā, gan it īpaši Skolēnu dziesmu svētku laikā gulstas uz vecākiem, skolotājiem, koru un deju kolektīvu vadītājiem, jo atceramies teicienu - kas par vienu ausi iekšā, par otru ārā, it īpaši jau bērniem. Atkārtošana ir zināšanu māte, ar vienreizēju stāstījumu par satiksmes drošības nozīmi pirms brauciena uz Rīgu nebūs pietiekami, par gājēja vietu un uzvedību ceļu satiksmē ir jārunā daudz biežāk.

Skolēnu dziesmu svētki Rīgā ir laiks, kad arī Ceļu policijai ir jāstrādā pastiprinātā režīmā un jābūt redzamai, lai ar savu klātbūtni mazinātu dažu pārgalvju vēlmi spiest gāzes pedāli līdz galam, braukt agresīvi vai citādi pārkāpt satiksmes noteikumus.

Nopietnām pārdomām noder statistika, ka 2014. gadā Latvijā ceļu satiksmes negadījumos dažādus ievainojumus kopumā guvuši 2275 bērni un jaunieši vecumā līdz 35 gadiem, un 49,4% no viņiem bijuši mazaizsargātie satiksmes dalībnieki - gājēji, riteņbraucēji un mopēdisti. Tātad gājējiem un riteņbraucējiem ir pietiekami liels īpatsvars cietušo vidū pat ikdienā, tādēļ lielu svētku laikā pilsētā gan bērniem, gan pieaugušajiem jābūt īpaši uzmanīgiem.

Tā kā daļa svētku dalībnieku varētu izmantot velosipēdus, lai nokļūtu uz mēģinājumu vai koncertu vietām, autovadītājiem būtu pastiprināta uzmanība jāpievērš arī riteņbraucējiem, kuru skaits svētku laikā palielināsies. Noderēs arī nelielās uzlīmes, kuras LAMB un FIA kopējā projekta «Riteņbraucējs?!» laikā Statoil degvielas uzpildes stacijās un citur tika izdalītas autovadītājiem, novietošanai labējā sānu spoguļu malās http://www.lamb.lv/ . Veicot labo pagriezienu, kas šķērso velojoslu, atverot durvis, uzsākot braukt un veicot citus, manevrus ir iespējams sadurties ar riteņbraucēju, savukārt uzlīme uz labējā sānu spoguļa atgādina par iespējamo riteņbraucēja tuvošanos un saasina uzmanību.

Sargāsim bērnus, atcerēsimies regulāri atgādināt par drošu uzvedību uz ceļa, un Skolēnu dziesmu un deju svētki sagādās patiesu prieku gan jaunajiem dalībniekiem, gan skatītājiem!

Autoklubam LAMB kā sabiedriskai organizācijai ir 20 gadu pieredze satiksmes drošības procesu analīzē. Dalība Starptautiskajā automobiļu federācijā (FIA), kurā ir miljoniem biedru 132 pasaules valstīs, sniedz zināšanas par satiksmes drošības aktualitātēm piecos kontinentos, tādējādi paverot iespēju salīdzinājumiem un labākās prakses meklējumiem Latvijas satiksmes drošībai.

Komentāri:
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Tavs komentārs:
Par autoru
LAMB prezidents
Reklāma