Jānis Bergs
uzņēmējdarbība
Par nodokļiem, un kādēļ laiks Amerikā skrien ātrāk
Pievienots 2017 gada 8. novembrī | 0 komentāri
Drukāt
Kad biju maziņš, mani vecāki mēdza ceļot un atstāt mani pie vecmāmiņas. Tādās reizēs es ļoti gaidīju viņu atgriešanos un dienas vadīju, skatoties pulkstenī, lai nenokavētu viņu atgriešanās laiku. Atceros kā vakar, cik neizturami lēni man toreiz vilkās laiks. Savukārt, kad paaugos un atradu interesantākas nodarbes, laiks lidoja vēja spārniem. Vienīgi vecāki ar manām interesantajām nodarbēm pārāk apmierināti nebija.

Esmu ievērojis, ka Amerikā laiks traucas vismaz četrreiz ātrāk nekā Latvijā. Piemēram, pirms nedēļas rakstīju par Latvijas uzņēmēju konferenci Čikāgā "Spotlight Latvia". Kalendārā redzu, ka ir pagājusi tikai nedēļa, bet sajūta ir tāda, it kā pasākums būtu noticis vismaz pirms mēneša. Pa vienu nedēļu terorists paspēja Ņujorkā sabraukt astoņus cilvēkus, turklāt tur, kur vēl pirms mēneša es rāmi pastaigājos un baudīju jauki sakārtoto promenādi.

Denveras "Walmart" lielveikalā kāds idiots paspēja nošaut pāris cilvēku, viņš, liekas, bija vietējais, bet šonedēļ ziņas jau vēsta, ka Teksasā baznīcā notikusi kārtējā šaudīšanās un esot vismaz divdesmit upuri.

Šī zeme ir tik liela, ka, salīdzinot ar Latviju, dažādi vietējie notikumi gāžas pār mūsu galvām kā grēku plūdi. Vēl nesen automašīnā klausījos CNN radio, bet tagad esmu sasniedzis stadiju, ka CNN nespēju ne paskatīties, ne arī paklausīties. Nemitīga histērija, dažādas "Breaking News", un runājošas galvas bez apstājas dzied vaimanu korus. Atklāju, ka manai mentālajai veselībai daudz piemērotāks ziņu avots ir "Bloomberg Radio", kur ļaudis ar jauku britu, austrāliešu vai amerikāņu akcentu saprātīgi, mierīgi izstāsta, kas jauns noticis, kā tas varētu ietekmēt akciju tirgu un kur, pēc inteliģento žurnālistu domām, varētu labi nopelnīt.

Piemēram, ziņa – jā, "Apple" ir izlaidis jauno "iPhone X", to pērk daudzi. Taču šī notikuma ietekme uz ASV ekonomiku būs niecīga, jo jaunais "iPhone" modelis nekādi cilvēku produktivitāti nepalielināšot, vienīgi laimīgie īpašnieki mazliet labāk jutīšoties un varēšot vēl labāk izklaidēties. Tā kā "iPhone" tiek ražots Ķīnā, ietekmes uz bezdarba mazināšanu ASV nav nekādas, viss darbs tiek ķīniešiem. Savukārt peļņu "Apple" jau gadiem akumulē ārpus ASV, jo uzņēmumu ienākuma nodoklis te ir pārāk augsts. "Apple" gan ir amerikāņu kompānija, taču daudz tās labuma tiek ķīniešiem.

Šī brīža lielākā ASV ekonomiskā aktualitāte ir nodokļu reforma. Trampa galvenie solījumi saviem vēlētājiem bija uzcelt sienu, atcelt "Obamacare" un samazināt nodokļus. Šie soļi vedīšot pie labklājības uzplaukuma uz bezdarba samazināšanās rēķina. Galvenās nodokļu reformas ieceres ir samazināt uzņēmumu ienākuma nodokli no 35% uz 20% un radīt tādu likumdošanu, kas ASV uzņēmumiem apgrūtinātu peļņas "noparkošanu" ārvalstīs. Savukārt peļņa, kas investēta attīstībā, ar nodokļiem aplikta netikšot. Gluži kā Latvijā.

Ir plānotas arī privātpersonu ienākuma nodokļa izmaiņas, galvenokārt vienkāršošanas virzienā, kā reveranss Trampa "Rust belt" depresīvajiem vēlētājiem – nodokļu samazināšana mazo ienākumu saņēmējiem. Mazo ienākumu saņēmēji ASV gadā nopelna līdz četrdesmit pieciem tūkstošiem dolāru. Vienkārši rēķinot, ASV ir jāpelna četras reizes vairāk nekā Latvijā, lai dzīvotu apmēram tādā pašā labklājības līmenī, t.i., ar četrdesmit pieciem tūkstošiem dolāru gadā ASV diez cik labi dzīvot nevar, lai arī Latvijā tā būtu gaužām cienīga nauda.

Kā jau parasti, domas par Trampa nodokļu reformas lietderību un gaidāmajiem tās efektiem dalās. Nodokļu samazināšana ievērojami palielinās budžeta deficītu, un, vai ekonomiskā aktivitāte pieaugs pietiekami, lai to kompensētu, neviens nezina. Tiesa, Blumberga radio apmierināti murrā par akciju tirgus kāpumu un apgalvo, ka tas kāps vēl vairāk, jo investori vēl neesot aptvēruši, kā uzlabosies uzņēmumu peļņas rādītāji, ja UIN nobrauks uz 20%.

Tiesa, vēl jau arī šī nodokļu reforma ir jāizvelk cauri Kongresam, kas noteikti nebūs viegls uzdevums. Ņemot vērā visas šīs ekonomiku veicinošās izmaiņas, ASV būtu jākļūst par pievilcīgāku investīciju vietu, to iesaku likt aiz auss arī Latvijas uzņēmumiem. Nāciet, biedri, uz Ameriku – šeit ekonomika aug, klientiem ir daudz naudas, turklāt izskatās, ka arī ar uzņēmumu nodokļiem paliks labāk. Man liekas, ka Amerika ir vienīgā valsts pasaulē, kur nabadzīgiem, neizglītotiem vēlētājiem var iebarot ideju, ka jāsamazina nodokļi uzņēmumu peļņai un jāatceļ veselības apdrošināšana, ka tad viņiem paliks labāk. Pamēģiniet kaut ko tādu pastāstīt Latvijas vai Francijas vēlētājiem!

Tikmēr es esmu pasūtījis jauno "iPhone X", uz kuru jāpagaida kāds mēnesis, jo ķīnieši nespējot saražot tik daudz, lai apmierinātu fenomenālo pieprasījumu. Ja arī nekļūšu produktīvāks, vismaz uz īsu brītiņu sajutīšos mazliet laimīgāks.

Komentāri:
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Tavs komentārs:
Par autoru
Latviešu uzņēmējs, vairāku pazīstamu kompān ...
Vairāk
Reklāma