Imants Liepiņš
pētnieciskais žurnālists
Riņķa dancis ap mediju īpašnieku atklāšanu draud iegūt interesantu pavērsienu
Pievienots 2011 gada 5. martā | 2 komentāri
Drukāt
LETA: Latvijas mediju patiesie īpašnieki un labuma guvēji ir jāzina, lai sabiedrībai nodrošinātu plašu informētību un viedokļu dažādību, tādēļ atbalstāmi likumu grozījumi, kas nodrošinās pilnīgu caurspīdīgumu plašsazinās līdzekļu īpašnieku jautājumos, izskanēja Latvijas Žurnālistu asociācijas (LŽA) un Rīgas Preses kluba rīkotajā ekspertu diskusijā. 

NRA žurnālists Juris Paiders, kas vada arī Latvijas žurnālistu savienību, izteica skepsi, vai tādējādi atklās visas ieinteresētās puses. Viņš atsaucās uz Krievijas likumu, kas prasa atklāt visus stratēģiski svarīgu objektu īpašniekus un labuma guvējus. Par Domodedovas lidostas īpašniekiem, kur nesen notika teroristu rīkots sprādziens, izrādījās Apvienotai karalistei piederošās Menas salas divi iedzīvotāji. 

Saeimas deputāts un kādreizējais tieslietu ministrs Dzintars Rašnačs (VL-TB/LNNK) diskusijā aizrādīja, ka drukātai presei ir vairs maz ietekmes uz sabiedrisko domu. To arvien vairāk ietekmējot interneta portāli. 

Paiders komentēja, ka, atklājot intereses, kas var ietekmēt mediju darba kvalitāti, vajadzētu arī pētīt tā saucamos ''atslēgas klientus'' (domāti lielākie reklāmdevēji — I.L.) un kreditorus, kuri var būtiski ietekmēt preses izdevuma ieņēmumus. 

————/citāta beigas/————

Iepriekš rakstīju, ka likumdošana, kas pieprasa atklāt visus mediju īpašniekus, ir spēkā jau kopš aizpagājušā gadsimta, kamēr daži lunātiķi putām uz lūpām cīnās par tās ieviešanu. Šķiet, vienā ziņā es viņiem sākšu piekrist: komerclikums pieļauj neuzrādīt publiskajos reģistros slēgtās akciju sabiedrības akcionārus, savukārt publiskajai A/S reģistru uztur Centrālais depozitārijs, kas ir privāts kantoris un cilvēkiem no malas nekādu informāciju neizsniedz. 

Neraugoties uz dažu personu (kas lielākoties nāk no «Vienotības» nometnes un Sorosa fonda aprindām) atkārtoti uzsvērto  «problēmu» (un atmetot prātā ienākušo šaubu velniņu — vai tikai viņi neizdomā kārtējo pseidoproblēmu, ap kuru visiem ņemties, kamēr Latvija tiek iedzīta arvien lielākā purvā ar starptautiskajiem finansu asinssūcējiem?), mēs jau pašlaik, tieši tāpat kā iepriekš, varam skaidri zināt lielāko daļu Latvijas mediju īpašnieku. Piemēram: A/S Diena pieder Viesturam Koziolam, SIA Mediju Nams — Pučem, Dreiblatam un Seimuškānei, Latvijas Avīze — Ventbunkeram, LNT — Ēķim ar Traubergu u.c. 

Toties man ir viens ierosinājums: lai tiek atklāts pilns saraksts ar A/S Cits Medijs akcionāriem — cik kuram pieder procentuāli akciju un kāds ir katra ieguldījums naudas izteiksmē! Pašlaik redzam tikai plikus uzvārdus. Šī firma, kā zināms, izdod žurnālu IR. 

Ja lasītājam tagad prātā nāk jautājums: «Kāda velna pēc tam Liepiņam vajag zināt tādus sīkumus?! Nu ko tas mums dos, ja mēs uzzināsim?», tad es jums pilnīgi piekritīšu. Patiešām — mēs varam pieņemt jaunas likumdošanas izmaiņas, kas nostādīs medijus daudz sliktākā situācijā nekā citu biznesu īpašniekus. Jautājums ir — nu ko mēs ar to iegūsim?

Vai tikai, publiskojot arvien sīkāku informāciju par medijiem un to iekšējo organizāciju, mēs neatklāsim arvien vairāk un vairāk sensitīvu iekšējo informāciju? Garantēju — dažādi mediju nedraugi būs paši pirmie, kas izmantos publiski pieejamo informāciju par mediju darbiniekiem un lēmumu pieņēmējiem, lai izdarītu uz viņiem spiedienu. Kas to nesaprot, tas ir pelnījis pats pastrādāt medijos, saņemot 400 latu algu un par to nesot pilnu krimināltiesisko un civiltiesisko atbildību par to, ka taisnprātīgi veic savus darba pienākumus. 

Komentāri:
Andrejs, 11/03/2011 23:20
Imant, liecies vienreiz mierā. Tevi neviens šeit nelasa, vai tad neesi jau to ievērojis? Saraksti vēl kādu pētnieciskās žurnālistikas grāmatu, šoreiz par Vienotību un Sorosa stiprajiem nagiem Latvijā. Mēs novērtēsim.
Anonīmais Šakālis, 12/03/2011 01:13
Hehe, redz ka lasa gan!!! :D
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Tavs komentārs:
Par autoru
Ekonomikas žurnālists, arīdzan bieži ziņo no ...
Vairāk
Reklāma