Imants Lieģis
politika
Par ģenētiku un enerģētiku
Pievienots 2011 gada 4. februārī | 0 komentāri
Drukāt
„Visu varu Eiropas lietu komisijai!” Tā mēs ar kolēģiem šonedēļ smējāmies, jo komisijas darbā izmantojam iespēju gan ietekmēt valdības nostāju, gan prasīt skaidrojumu par atsevišķu ministriju darbību.

Pirms pāris nedēļām uzklausījām zemkopības ministru jautājumā par ģenētiski modificēto organismu (ĢMO) klātbūtni dzīvnieku barībā. Vienlaikus arī uzklausījām sabiedrisko organizāciju argumentētos iebildumus, ka nevajadzētu atbalstīt ministrijas priekšlikumu akceptēt 0,1% līmeni neatļauto ĢMO piejaukumu pie lopbarības, tādējādi mainot pašreizējo ES nostāju. Pašreiz šajā jomā pastāv nulles tolerance, jo netiek pieļauta jelkāda ĢMO klātbūtne lopbarībā. Arī iepriekšējās Saeimas Eiropas lietu komisija (ELK) bija ļoti piesardzīga šajā jautājumā, ko apliecina pērnā gada maija lēmums, kas paredzēja, ka Latvijai turpmāk jāiestājas kā pret ĢMO audzēšanu, tā arī pret to izmantošanu lopbarībā un arī pārtikā. Turklāt Vides Aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) arī iebilda pret Zemkopības ministrijas priekšlikumu.

Tavu brīnumu! Ministrija pēc pāris nedēļām mainīja savu nostāju un piekrita paust deputātu un sabiedrisko organizāciju pausto nostāju. Tātad te ir konkrēts piemērs, kā ELK un sabiedriskās organizācijas var ietekmēt ministrijas pozīciju.

Visādi „brīnumi” notiek arī enerģētikas jomā. ES valstu vadītāji 4.februārī spriež par enerģētikas jautājumu konkurētspējas un izaugsmes sakarā, un ELK šo jautājumu skatīja savā 2.februāra sēdē. Kā zināms, valdības deklarācijā ir teikts, ka mēs atbalstīsim kopīgu ES enerģētikas politikas izveidošanu, aktīvi strādājot pie enerģijas piegāžu drošības, avotu diversifikācijas un Baltijas starpsavienojumu plāna. Avotu diversifikācija nozīmē mazāk atkarības no Krievijas resursiem. Strādājot pie Baltijas starpsavienojumu plāna, ir skaidrs, ka tas savukārt veicinātu savienojamību ar pārējām ES valstīm.

Protams, ka daudz kas ir atkarīgs no finansēm, bet politiskais virziens ir skaidri definēts valdības deklarācijā. Pēdējā ELK sēdē kolēģis Atis Lejiņš savā „ķecerīgajā” stilā vaicāja, vai ir iespējams Latvijas atbalsts Krievijas iecerētajai atomelektrostacijas būvniecībai Kaļiņingradā. Izrādās, Krievijas atomenerģijas kompānijas „Rosatom” pārstāvji iepriekšējā nedēļā kuplā skaitā bija apmeklējuši VARAM, lai runātu par Kaļiņingradas atomelektrostaciju. Šāda tikšanās varētu būt pilnīgā pretrunā ar valdības deklarāciju un atbalstu Lietuvas jaunās atomelektrostacijas būvniecībai. Patlaban ELK ir lūgusi nekavējoties sniegt sīkāku paskaidrojumu no VARAM par šo tikšanos un ministrijas nostāju.

Tādi pigori, lūk, notiek ķīniešu jaungada nedēļā...


Komentāri:
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Tavs komentārs:
Par autoru
LR 10. Saeimas deputāts (Vienotība)
Reklāma