Ilmārs Gromuls
politika
Par progresīvo nodokli!
Pievienots 2009 gada 12. novembrī | 1 komentārs
Drukāt
Ja Tavi ienākumi ir 200 vai 800 Ls, tad Tavā dzīvē nekas īpaši nemainīsies. Ja Tavi ienākumi ir ap 3000 Ls, tad Tev nāksies kaut ko ziedot sabiedrībai, kas ļauj Tev pelnīt Tavu lielo algu un dzīvot labklājībā. 

Lūk, šādi pie pašeizējās nodokļu sistēmas uzbūves, iespējams, izskatītos progresīvā iedzīvotāju ienākumu nodokļa (IIN) piemērošana. Ieguvums no šāda progresīvā nodokļa ieviešanas pēc patreizējā novērtējuma ir vismaz 20 miljoni latu!

grom1

Šajā ekonomiski sarežģītās situācijas laikā, valstij palīdzēs tieši tie cilvēki, kas var to atļauties, nevis maz atalgotie darbinieki, sabiedrības vidusslānis un mazie uzņēmēji, kas visi kopā veido lielāko Latvijas iedzīvotāju daļu.

Šāda vienkārša tabula sagrauj arī veidotos mītus un izskanējušo polemiku par un ap progresīvā IIN ietekmi uz uzņēmējiem. Patiesībā, uzņēmējam nemainās itin nekas, izņemot grāmatvedību, jo uzņēmējs par Tavu, darbinieka, algu maksā fiksētu procentu likmi - 25,09%, kas tiek maksāta no uzņēmuma līdzekļiem un kas tiek aprēķināta no Tavas algas uz papīra (Bruto) neatkarīgi no Tavai algai piemērotā IIN! Atkārtoju, neatkarīgi no IIN!

Jā, ja Tu saņem vairāk par 1000 Ls, tad tieši Tev būs jāmaksā vairāk, lai nodrošinātu sev un saviem tuvākajiem veselības aprūpi, policijas un ugunsdzēsēju sniegto drošību un iespēju iegūt labu izglītību!

Publikācijas, kurās norāda, ka progresīvais IIN sekmēs algu izmaksāšanu aploksnēs, ir nepatiess! Viena iemesla dēļ. Uzņēmēji, kas maksā algas, netiek ietekmēti!. Drīzāk ir jāuzdod nepatīkams jautājums mūsu valdībai! Kāpēc joprojām aplokšņu algas nav izskaustas arī ar fiksēto nodokli? Tas ir darbs Valsts ieņēmumu dienestam, nevis nodokļu sistēmai.

Ievērojiet, ka nodokļu slogs tiek palielināts tikai 58.7 tūkstošiem cilvēku, salīdzinot ar tiem 778.7 tūkstošiem darba ņēmējiem, kas šogad atrodas oficiālajā darba tirgū. Tie ir tikai aptuveni 8% no darba ņēmējiem. Un par tiem tikai tad arī cīnās pie varas esošās partijas. Vai tas kaut ko neliecina?

grom2

Šādā situācijā, kādā valsts ir pašlaik, ir jājautā, vai gadījumā Starptautiskais Valūtas fonds (SVF), virzot ideju Latvijā ieviest progresīvo IIN, nerūpējas par Latvijas ekonomiskajām interesēm un sociālo labklājību vairāk kā valdošā Saeimas koalīcija. 

Komentāri:
tabulas un aprēķini, 12/11/2009 14:16
http://www.lsdsp.lv/index.php?nr=1&nr2=3&mod=zinas&id=167&lang=1
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Tavs komentārs:
Par autoru
Biedrības PROGRESĪVIE valdes loceklis
Reklāma