Igors Kasjanovs
bankas, ekonomika
Pievienots 2016 gada 26. septembrī | 0 komentāri
Šā gada 14. septembrī Rīgā notika svinīgs pasākums – 155 gadi kopš pirmās dzelzceļa līnijas Latvijā, kas tika atzīmēts ar vērienīgu konferenci par dzelzceļa tēmu. Nevienam nav noslēpums, ka pēdējā laikā dzelzceļam iet visai grūti, – strauji sarūk kravu apjoms un arī nākotnes perspektīva neizskatās rozēm kaisīta. 
Pievienots 2016 gada 20. jūnijā | 0 komentāri
Pēdējā laikā domas arvien vairāk atgriežas pie raksta, ko rakstīju 2014. gada nogalē: "Latvijas ekonomika – vai ar vienu kāju vidēju ienākumu slazdā?". Toreiz šķita, ka vidēju ienākumu slazdā gluži vēl neesam ieskrējuši, bet ir potenciāls tādā nokļūt kaut kad nākotnē. 
Pievienots 2014 gada 7. februārī | 0 komentāri
Saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes datiem apstrādes rūpniecības saražotās produkcijas apjoms 2013. gada decembrī salīdzinājumā ar novembri ir pieaudzis par 1.0% (izņemot sezonālo ietekmi). Tādējādi apstrādes rūpniecības saražotās produkcijas apjoms 2013. gadā kopumā salīdzinājumā ar 2012. gadu ir pieaudzis par 0.6%.
Pievienots 2013 gada 1. augustā | 0 komentāri
Saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes datiem mazumtirdzniecības apgrozījums jūnijā salīdzināmajās cenās, izņemot sezonālo ietekmi, samazinājās par 0.8%. Gada pieauguma temps gan saglabājās salīdzinoši augsts – 4.6%. Tādējādi 2013. gada 2. ceturksnī mazumtirdzniecības apgrozījums ir bijis nemainīgs (pret iepriekšējo ceturksni, izņemot sezonālo ietekmi), bet pret iepriekšējā gada 2. ceturksni – pieauga par 6.0%, kas nozīmē, ka, visticamāk, tirdzniecības nozare veidos vienu no lielākajiem pozitīvajiem devumiem 2. ceturkšņa iekšzemes kopprodukta (IKP) izaugsmē.
Pievienots 2012 gada 1. oktobrī | 0 komentāri
Mazumtirdzniecības apgrozījums pēc diviem izaugsmes mēnešiem turpināja kāpumu arī augustā. Mazumtirdzniecības apgrozījums augustā salīdzinājumā ar jūliju pieauga par 1.0% (neņemot vērā sezonālo ietekmi). Savukārt salīdzinājumā ar 2011. gada augustu saglabājās 10.0% pieaugums, kas vērtējams kā augsts, jo kāpums saglabājās, neskatoties uz pietiekami augsto bāzes efektu. Tādējādi varam gaidīt, ka mazumtirdzniecības izaugsme šā gada 3. ceturksnī būs pozitīva un nodrošinās labu pamatu arī iekšzemes kopprodukta pozitīvai izaugsmei.
Pievienots 2012 gada 29. aprīlī | 0 komentāri
Saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes publicētajiem datiem mazumtirdzniecības apgrozījums martā salīdzinājumā ar februāri pieauga par 0.5% (izņemot sezonālo ietekmi, salīdzināmajās cenās). Gada pieaugums gan joprojām saglabājās visai augsts – 10.0% (kalendāri izlīdzināti dati). Pateicoties straujajam mazumtirdzniecības apgrozījuma pieaugumam janvārī (+5.5%), arī 2012. gada 1. ceturksnī (salīdzinājumā ar 2011. gada 4. ceturksni) bija vērojams apgrozījuma pieaugums par 3.4%.
Pievienots 2012 gada 8. aprīlī | 0 komentāri
Saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes sniegto informāciju 2012. gada februārī apstrādes rūpniecības saražotās produkcijas apjoms salīdzinājumā ar janvāri ir samazinājies par 2.4%. Pēdējos mēnešos apstrādes rūpniecības dinamika ir bijusi izteikti svārstīga, tomēr ar nelielu lejupvērstu tendenci, kas liecina par pieprasījuma vājināšanos galveno tirdzniecības partnervalstu vidū. Auksto laikapstākļu iespaidā ieguves rūpniecības saražotās produkcijas apjoms februārī salīdzinājumā ar janvāri samazinājās par 10.5%, bet elektroenerģijas un gāzes apgādes palielinājās – par 5.7%.
Par autoru
Latvijas Bankas Monetārās politikas pārvaldes M ...
Vairāk
Reklāma