Ieva Treija
SIA Getz Bros & Co (Latvia) Ltd. Mārketinga un lielo klientu attiecību vadītāja
Tikai reklāmisti nevar būt atbildīgi par biznesa iznākumu
Pievienots 2010 gada 24. jūlijā | 1 komentārs
Drukāt
Turpināšu tēmu par daudz apspriestajām Old Spice reklāmām un buzz ap tām. Pirms dažām dienām ir publiskoti Old Spice biznesa rezultāti pēc kampaņas. Tie liek atgriezties uz zemes pēc lidojuma un atgādina jebkuram uzņēmumam viegli aizmirstamu patiesību - kreatīva reklāma ir forši, bet bizness pirmām kārtām ir par naudu un tātad par produkta pieejamību un tā tirdzniecību. Līdz ar to ne vienmēr biznesa rezultāti ir saistāmi ar reklāmas veiksmīgumu / neveiksmīgumu. Ir vēl lietas, kas stāv augstāk.

Saskaņā ar Warc (mārketinga informācijas servisa) datiem "there is little doubt about the viral hit's popularity - the official version has racked up 12.2 million impressions on YouTube - sales of Red Zone After Hours Body Wash have fallen by 7%." Biznesa informācijas portāls BNet domā, ka kritums nav tik liels: "To be fair, this does not represent sales at Walmart (WMT), which could knock that loss down a few notches. Nor does it take into account that Mr. Spice has only been around since February." Ja patiesa ir biznesa portāla informācija, tad viens tomēr ir skaidrs - diezin vai ir kāpums. Vai ir par ātru gaidīt rezultātus, ja kampaņa sākās februārī? Iespējams. P&G savu Old Spice zīmolu var salīdzināt ar Axe, ko izplata Unilever. Ja skatās šādā perspektīvā, minētais biznesa portāls prognozē Old Spice panākumus ilgtermiņā: "If P&G wants to make Old Spice into a winner, it simply needs to stay the course. Going the social media route puts the brand in contention with teen fave Axe from Unilever (UN). Its parent company’s touting Axe as the world’s most popular male grooming brand and has developed a hefty presence on YouTube with over 4 million viewers — since 2005. Old Spice Man’s racked up over 4 million views in under 24 hours, and counting. That smells like success is just around the corner."

Tiktāl visi publiskotie dati ir strīdīgi un pagaidām nav iespējams secināt, cik finansiāli veiksmīga ir šī kreatīvā kampaņa. Pirmais, kas nāk prātā - jāmaina reklāmas cilvēki, jo reklāma nenesa plānoto atdevi. Bet te nu vietā ir apskatīt, kā produkts izskatās plauktā:

Un kā lai cilvēks tagad izvēlas? Vai izvēļu nav par daudz, lai atrastu tieši to foršo produktu, kas tiek reklamēts? Un kas patiesībā varētu būt atbildīgs par ne tik lielu veiksmi, kā cerēts? Reklāma un reklāmas cilvēki izdarīja savu darbu, bet pārējie tomēr kaut ko nav izdarījuši līdz galam - sākot jau ar tiem, kas nosaka, kādus un cik daudz produktus ražot. Tā ir patiesība, ko, manuprāt, ja ne pavisam aizmirstam, tad vienkārši neanalizējam. Bet grūtajos laikos tas ir svarīgi.


Komentāri:
existenciozo, 03/08/2010 11:01
Interesants raksts. Problēma ir netikai lielajā izvēlē, bet arī pašā produkta dizainā. ejot garam Old Spice plauktam, pat skatīties uz to pusi negribās 80ie jau ir beigušies. Patiesībā grūti saprast, kā tik lielā kompānijā var tā piedomāt pie Advertising, bet par Product galīgi piemirst..
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Tavs komentārs:
Par autoru
Dzīvē izmēģinātas dažādas darbības jomas, ...
Vairāk
Reklāma