Harijs Švarcs
finanses, ekonomika
Futbols ar Latvijas mērķi
Pievienots 2010 gada 6. janvārī | 1 komentārs
Drukāt
Ja mēs palasam dažādu Latvijas ekspertu, politiķu un iedzīvotāju teikto par Latvijas tuvākā laika mērķi, redzam, ka viedokļi visnotaļ dalās. Daži uzskata, ka svarīgākais ir saņemt Starptautiskā Valūtas Fonda naudu, citi grib aizsargāt maznodrošinātos vai radīt jaunas darba vietas. Daži cilvēki min eksporta veicināšanu, citi konkurētspējas uzlabošanu, produktivitātes celšanu vai strukturālo reformu pabeigšanu. Kaut kur pa vidu tam parādās arī mazo uzņēmumu atbalsts, uzņēmējdarbības vides uzlabošana, nodokļu politikas pārstrāde un, galu galā, arī eiro ieviešana.

Visi šie mērķi ir ļoti skaisti un jauki, tikai ir viena problēma – tie ir nesasniedzami. Katrā ziņā, visi vienlaicīgi jau nu noteikti. Patlaban mērķi bieži vien ir pat pretrunā viens ar otru, un to pārpilnību un haosu var salīdzināt ar futbola komandu, kur spēlētāji īsti nezina, kuros vārtos jāsit bumba, kurš ir uzbrucējs, kurš aizsargs un vai vispār spēlēsim futbolu vai tomēr regbiju, vai varbūt vispār gaidam ziemu un ejam slidot?

Ko darīt?

Ir jāizvēlas viens mērķis. Ir jāizlasa noteikumi. Ir jāsadala spēlētāju lomas. Ir jāizstrādā spēles taktika. Ir jātrenējas un jāmācās no kļūdām. Ir jāseko līdzi spēļu rezultātiem un, vajadzības gadījumā, jāmaina spēlētāji vai pat treneris. Un kas vēl – jābeidz vainot tiesnesis ik reizi, kad zaudējam un pretinieks ir izrādījies spēcīgāks, apsviedīgāks vai vienkārši veiksmīgāks.

Kas varētu būt mūsu mērķis?

Pēdējās dienās atkal atsākušās sarunas par eiro ieviešanu. To atbalsta gan Latvijas Banka, gan Ministru Prezidents, gan arī Valsts Prezidents. Eiro ieviešana kā mērķis parādās arī neskaitāmās valsts programmās, kas praksē, diemžēl, tā arī nekad nav ieviestas. Eiro ieviešanai kā mērķim ir milzīgs potenciāls ap sevi pulcēt arī plašas sabiedrības intereses, jo jau ceļā uz eiro ieviešanu: 

- uzlabotos Latvijas kredītreitings;
- atsāktos investīciju plūsma, tiktu radīti jauni uzņēmumi un esošajiem izņēmumiem būtu vieglāk piesaistīt investīcijas;
- samazinātos procentu likmes, kas mazinātu iedzīvotāju ikmēneša kredītmaksājumus;
- finanšu resursi kļūtu pieejamāki un lētāki arī uzņēmējiem, kas stimulētu to izaugsmi;
- samazinoties procentu likmēm, atsākoties ārvalstu kapitāla ieplūdei un uzlabojoties ekonomiskajai situācijai, nekustamā īpašuma sektors atgūtos, sekmējot attīstību rūpniecībā, būvniecībā, tirdzniecībā un radot jaunas darba vietas.

Eiro ieviešanas tuvošanos savos maciņos pozitīvi jutīs gandrīz katrs Latvijas iedzīvotājs. Ir maz tādu mērķu, kas spētu sniegt ko taustāmu lielākajai daļai Latvijas iedzīvotāju un uzņēmumu jau tuvāko gadu laikā. 

Eiro ieviešana, protams, nav nekāda panaceja un vienā rāvienā neatrisinās visas mūsu problēmas. Virzoties uz eiro ieviešanu, jādomā, kā dzīvosim arī pēc tam. Taču, līdzīgi kā iestāšanās Eiropas Savienībā, tā arī eiro ieviešana ir Latvijas zelta iespēja attīstībai un uzplaukumam, un tikai mūsu rokas ir noteikt, vai mēs to pilnībā izmantosim vai arī ne. Mūsu rokās ir izvēlēties no neskaitāmo mērķu klāsta vienu un to izpildīt, prasot atbildību no darbu darītājiem. 

Komentāri:
Murmulis, 06/01/2010 12:41
Kuru komercbanku lobē šis uzvalkotais tipiņš?
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Tavs komentārs:
Par autoru
Swedbank Ieguldījumu Sabiedrības valdes priekšs ...
Vairāk
Reklāma