Gints Konrads
apdrošināšana
Ar jaunu gadu jaunas apņemšanās glābt veselības aprūpi
Pievienots 2010 gada 21. janvārī | 2 komentāri
Drukāt
Aizvadītais 2009. gads Latvijai bija notikumiem bagāts un grūts gads. Ekonomiskās krīzes un dažādu nozaru reformu ietekmē, esam bijuši spiesti apgūt jaunas izdzīvošanas prasmes. Tāpēc ceru, ka jaunais gads nesīs pozitīvas pārmaiņas, un šajā gadā tiks sakārtotas daudzas jomas, tostarp arī veselības aprūpe. 

Pērn tika pieņemti daudz un dažādi pārsteidzīgi un nepārdomāti lēmumi, kas ne vienmēr sniedza iepriekš plānoto rezultātu. Visspilgtāk tie atspoguļojas veselības aprūpes sistēmas restrukturizācijas procesā.

Tā, piemēram, vēl nav apritējis pat gads, kopš Veselības ministrija pieņēma lēmumu par pacientu iemaksu palielināšanu ar mērķi rast papildus finanšu līdzekļus Veselības aprūpes budžetā. Pacientu iemaksu palielināšanai vajadzēja veicināt iedzīvotāju lielāku uzmanības pievēršanu savam veselības stāvoklim un mudināt jau laicīgi atklāt savas veselības problēmas un doties pie ārsta. Taču notika pretējais - iedzīvotāji nebija spējīgi samaksāt paaugstinātās pacientu iemaksas un tā vietā izvēlējās pašārstēšanos, nereti novilcinot slimību līdz pēdējam brīdim. Līdz ar to plānotais budžeta papildinājums netika gūts, un Veselības ministrija šogad samazināja pacientu iemaksas – ārstu un speciālistu apmeklējumiem no pieciem uz trim latiem, bet par ārstēšanos slimnīcā iepriekšējo 12 latu vietā turpmāk būs jāmaksā 9,50 lati par diennakti.

2009. gadā veselības aprūpes sistēmas restrukturizācijas ietvaros notika slimnīcu reforma, un tika slēgtas vairākas slimnīcas. Rezultātā daļai sabiedrības, īpaši lauku reģionos, veselības aprūpe kļuva nepieejamāka. Tai pat laikā, kā ziņo aģentūra LETA, Veselības ministrija vēl joprojām nav apguvusi 7,5 miljoni latu no Pasaules Bankas aizdevuma, kas bija paredzēti veselības aprūpes pieejamības veicināšanai maznodrošinātām personām.

Šogad Veselības ministrijā pieņemts sociālās drošības tīkla stratēģijas pasākumu plāns, kas paredz 24 miljonu latu lielu atbalstu iedzīvotāju veselības aprūpes saņemšanai. Sociālās drošības tīkls galvenokārt tiek paredzēts maznodrošināto iedzīvotāju atbalstam, lai gan šī summa būtu liels atbalsts, lai palīdzētu veselības aprūpei kopumā. Ne tikai tiem, kas ir maznodrošināti, bet arī pensionāriem, minimālās algas saņēmējiem, skolotājiem, u.tml. Īpaši svarīgi tas ir šobrīd, kad tiek palielināti nodokļi, bet iedzīvotāju ienākumi samazinās.

Līdz ar pirmajām gada dienām Ministru prezidents uzklausījis paša izveidotās darba grupas atzinumu par iespējamiem uzlabojumiem valsts apmaksātajā veselības aprūpes sistēmā. Viens no ierosinājumiem ir, ka valsts nodrošina neatliekamo medicīnisko palīdzību visiem iedzīvotājiem, bet pārējo līdz šim no valsts puses garantēto un apmaksāto veselības aprūpi saņem tikai tie iedzīvotāji, par kuriem ir veiktas sociālās iemaksas. Tas būtu pietiekami revolucionārs solis mūsu veselības aprūpes sistēmas pilnveidošanā.

Jācer, ka 2010.gadā veselības aprūpes sistēmas sakārtošana tiks balstīta uz vienotu attīstības stratēģiju un pārdomātām aktivitātēm, lai viestu skaidrību par ārstniecības pakalpojumu pieejamību un veselības aprūpes sistēmas caurskatāmību.

Jauns gads valdībai iesācies ar jaunu apņemšanos glābt veselības aprūpi - novēlu, lai šo apņemšanos izdotos izpildīt un šis gads viestu skaidrību ne tikai veselības aprūpes, bet arī visās pārējās jomās. Lai kopumā gads tiek aizvadīts veiksmīgi un ar panākumiem!


Komentāri:
Avatars, 21/01/2010 15:34
Es reāli ceru, ka notiks brīnums un šī korumpētā veselības aprūpes nozare mūsu valstī tiks sakārtota. Tas nav normāli, kas šobrīd notiek.
Irina, 28/01/2010 13:02
tu nemainies))
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Tavs komentārs:
Par autoru
ERGO Latvija dzīvība AAS veselības apdrošinā ...
Vairāk
Reklāma