Andris Strazds
finanses, ekonomika
Preču eksporta vērtība septembrī nedaudz zemāka nekā pagājušajā gadā; graudaugu eksporta vērtība samazinājusies gandrīz divkārt
Pievienots 2013 gada 12. novembrī | 0 komentāri
Drukāt
2013. gada septembrī salīdzinājumā ar augustu preču eksporta vērtība faktiskajās cenās palielinājās par 9,8%, bet importa vērtība palielinājās par 3,7%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes operatīvie dati. Septembrī ārējās tirdzniecības bilance nedaudz uzlabojās, eksportam kopējā ārējās tirdzniecības apjomā palielinoties līdz 45,8% (š.g. augustā 44,4%).

Septembrī preču eksporta vērtība turpināja pieaugt otro mēnesi pēc kārtas, taču salīdzinājumā ar pagājušā gada septembri, tā bija par 2,3% zemāka. Tas lielā mērā izskaidrojams ar graudaugu eksporta vērtības kritumu teju uz pusi, salīdzinājumā ar pagājušā gada septembri. Graudaugu eksporta kopvērtību negatīvi ietekmēja gan relatīvi sliktāka raža, salīdzinājumā ar pagājušo gadu, gan zemākas cenas. Piemēram, kviešu cena Parīzes biržā šobrīd ir aptuveni par ceturtdaļu zemāka nekā pagājušā gada rudenī.

Vienlaikus importa kopvērtība septembrī saglabājās aptuveni pagājušā gada līmenī. Preču tirdzniecības bilance trešajā ceturksnī, salīdzinot ar otro ceturksni, nedaudz pasliktinājās, importa pārsvaram pār eksportu sasniedzot 452 miljonus latu jeb 643 miljonus eiro.


Komentāri:
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Tavs komentārs:
Par autoru
Nordea bankas vecākais ekonomists
Reklāma