Andris Strazds
finanses, ekonomika
Janvārī negaidīta deflācija apģērba un apavu cenu krituma rezultātā
Pievienots 2013 gada 8. februārī | 0 komentāri
Drukāt
Centrālās statistikas pārvaldes dati liecina, ka vidējais patēriņa cenu līmenis 2013.gada janvārī, salīdzinot ar 2012.gada janvāri, palielinājās par 0,6%. Precēm cenas pieauga par 0,7%, bet pakalpojumiem – par 0,1%. Pēdējo 12 mēnešu vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar iepriekšējiem 12 mēnešiem, ir palielinājies par 2,0%.

2013.gada janvārī, salīdzinot ar 2012.gada decembri, patēriņa cenas samazinājās par 0,2%. Precēm vidējais cenu līmenis samazinājās par 0,2%, bet pakalpojumiem – nemainījās.

Pretēji mūsu prognozēm, janvārī kopējais patēriņa cenu indekss uzrādīja kritumu, salīdzinājumā ar decembri, bet gada griezumā inflācija samazinājās līdz 0,6%. Tā galvenais iemesls bija apģērba un apavu cenu kritums par 7,3%. Ņemot vērā apģērba un apavu īpatsvaru patēriņa izdevumos (5,8%), šāds kritums samazināja vidējo patēriņa cenu līmeni par 0,42 procentpunktiem. Vienlaikus turpināja pieaugt pārtikas cenas, bet lielākajā daļā pārējo izdevumu pozīciju būtiskas cenu izmaiņas nebija vērojamas.

Februārī patēriņa cenas Latvijā varētu pieaugt par 0,3 - 0,5%, tostarp degvielas cenu pieauguma rezultātā, bet gada griezumā inflācija varētu sasniegt 0,8 – 1,0%. Ņemot vērā augsto bāzi pagājušā gada pavasarī, turpmākajos dažos mēnešos gada griezumā inflācija varētu nepārsniegt 1%. Arī 2013.gadā kopumā inflācija Latvijā varētu nesasniegt 2% atzīmi.

Komentāri:
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Tavs komentārs:
Par autoru
Nordea bankas vecākais ekonomists
Reklāma