Andris Strazds
finanses, ekonomika
Degvielas cenu kritums nedaudz pazemina kopējo cenu līmeni
Pievienots 2012 gada 10. decembrī | 0 komentāri
Drukāt
Centrālās statistikas pārvaldes dati liecina, ka vidējais patēriņa cenu līmenis 2012.gada novembrī, salīdzinot ar 2012.gada oktobri, samazinājās par 0,1%. Vidējais preču cenu līmenis mēneša laikā nemainījās, bet pakalpojumiem cenas samazinājās par 0,3%. Šā gada novembrī vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar iepriekšējā gada novembri, bija par 1,6% augstāks. Precēm cenas pieauga par 1,9%, bet pakalpojumiem – par 0,8%.

Novembrī turpinājās degvielas cenu kritums, kas atsevišķi skatoties arī kļuva par noteicošo faktoru, kura dēļ kopējais cenu līmenis nedaudz samazinājās pat neskatoties uz to, ka novembrī diezgan būtiski pieauga pārtikas cenas. Salīdzinot ar attiecīgo mēnesi pagājušogad, inflācija ir bijusi zem 2% jau pusgadu. Tādējādi arī 12 mēnešu vidējā inflācija, pēc kuras tiek vērtēta valsts atbilstība Māstrihtas kritērijiem, novembrī saruka līdz 2,5%. Sagaidāms, ka šogad kopumā, salīdzinot ar pagājušo gadu, inflācija varētu būt ap 2,3%.

Arī nākamgad inflāciju Latvijā lielā mērā ietekmēs norises pasaules energoresursu tirgū. Taču, ja naftas cenu vidējais līmenis būtiski nemainīsies, tad inflācija Latvijā arī nākamgad varētu būt ap 2%.

Komentāri:
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Tavs komentārs:
Par autoru
Nordea bankas vecākais ekonomists
Reklāma