Alberts Jodis
mārketings, reklāma, PR
Cik maksā makaroni uz lasītāju ausīm?
Pievienots 2009 gada 27. decembrī | 11 komentāri
Drukāt
Viena vidēji liela komercbanka šodien atsūtīja uz e-pastu fragmentus no sava ikmēneša socioloģiskā pētījuma, kurā it kā tiek apskatītas konkrētā brīža aktuālās norises sabiedrībai nozīmīgās jomās.

Lai izveidotu šo pētījumu, katru mēnesi (tā rakstīts bankas relīzē) tiekot aptaujāti cilvēki (cik daudz aptaujāti, kā aptaujāti, respondentu profils?), savukārt, masu mediji ar fragmentiem no aptaujas tiek "baroti" ar preses relīžu starpniecību vismaz vairākas reizes nedēļā - pat svētdienās. 

Ieskatīsimies vienā no medijiem izsūtītajiem paziņojumiem par šo pētījumu, lai saprastu cik neloģiski un vispārināti ir šī pētījuma rezultātā iegūtie secinājumi - tikai daži citāti: "[..] visoptimistiskākie iedzīvotāji dzīvo Rīgā, bet pesimistiskākie - Vidzemē [..]", "[..] pētījumā noskaidrots, ka 10% Pierīgā un 8% Zemgalē dzīvojošo respondentu paredz, ka nākamgad pelnīs vairāk naudas nekā 2009.gadā [..]", "[..] visoptimistiskākie atkal izrādījušies rīdzinieki, no kuriem 6% cer, ka izklaidei un atpūtai 2010.gadā tērēs vairāk [..]" - vārdu sakot, aptaujas atreferējumā valda īpaši pozitīva gaisotne un cerība uz jaunu, gaišu rītdienu. Es nevaru apstrīdēt skaitļus, bet ļoti aizskaroša ir aptaujas izklāsta tekstā izmantotā zema līmeņa manipulācija, kur tiek izcelti 8%, kas domā, ka pelnīs vairāk, bet noklusēti tie 50%, kas plāno pelnīt mazāk. Tērēsim vairāk. Pelnīsim vairāk. Krīzes dibens sasniegts. Miers. Darbs. Maijs.

Pat, ja arī aiz tā visa, ir kāda reāli notikusi aptauja, tad tā vien šķiet, ka respondenti šai aptaujai ir tikuši īpaši atlasīti un instruēti, kādas atbildes tiem būtu vēlams sniegt. Tāpat arī izskatās, ka no Latgales tikpat kā neviens netiek aptaujāts, ja jau vispesimistiskākie Latvijas iedzīvotāji dzīvo Vidzemē. 

Skumji arī par to, ka šī komercbanka Latvijas medijus un sabiedrību uzskata par tik reāli glupiem, ka no vienas ikmēneša aptaujas (pie tam nav saprotams kā veidojušies dati) rod avotu regulāram publikāciju spamam medijos. Un kas pats nožēlojamākais – mediji to kārām mutēm uztver un publicē, jo relīzi taču sūta “banka”, jo tas taču ir “pētījums”. Vai medijiem tiešām nav žēl savu lasītāju, no makaronu smaguma noļukušās ausis? 

Komentāri:
AgneseZ, 28/12/2009 00:32
Shis ljoti labs: "...no makaronu smaguma noļukušās ausis"
Max, 28/12/2009 11:23
Nu pirms metamies ķidāt un nosodīt, iesaku palūkot tās pašas bankas mājas lapu, kur visiem Alberta kunga jautājumiem ir arī atbildes. Nav nekāds fiktīvais pētījums.
Inese, 28/12/2009 12:17
Bankas izlaupa Latviju. Un tie visi viņu pētījumi tikai krāsns iekuram der.
Rabarbers, 28/12/2009 12:24
Hmm.. ja Alberts būtu izdarījis mājasdarbu pirms raksta, zinātu, ka pētījums tiešām tiek veikts katru mēnesi
PR asistents, 28/12/2009 13:13
Kāds ļoti cildens komentārs par šo banku.
Rabarbers, 28/12/2009 13:30
Negribētos piekrist. Pēc [..] var tīri labi redzēt, ka ir ņemti fragmenti un tas nav objektīvi
Fragments, 28/12/2009 15:48
Kāda starpība - citāts vai nē. Ir bankas informācijā izcelts mazākuma viedoklis? Ir. Ir tā manipulācija? Ir. Punkts.
PretAlberts, 28/12/2009 16:20
Zinot to, no cik redakcijām Alberts ir izmests (droša informācija), tad patiešām gribētos redzēt viņa darba augļus nevis tikai tizlu kritiku :D
Alberts, 28/12/2009 16:27
Labais! Kā es varu būt izmests kaut no vienas redakcijas, ja nekad nevienā neesmu strādājis? Nu, re - tādi jau tām bankām PR speciālisti - mazizglītoti ;)
zemnieks, 01/01/2010 16:41
Paliku bez algota darba,un Swedbanka vel noņema man traktoru kuru nopirku ar ES fondu atbalstu.Nav tagad ne darba ne traktora.traktors bija vienigais eksemplārs,pat vecs Belaruss nav.Ko lai es daru.Aprili beigsies bezdarbnieks.Mazai meitai 8.mēnesi.latviesi,ko lai es daru?!
atbilde zemniekam, 01/01/2010 16:46
Nošaut bankas spec.kad tie ņēma traktoru.Butu ticis cietumā,tur būtu uz valsts aprupes.A ja nopietni,brauc prom un aizmirsti par Latviju.Un nekad,nekad uz sējieni neatgriezies.Talu nebrauc,pietiek ar lietuvu vai igauniju.Stārpiba jau ir acīmredzama.Jau uz robežas,kaut vai tani pasa Valga vai Valkā.Dzirdi,bēdz letin prom no šis sūda zemes.
Komentē šo rakstu
Tavs vārds:
Tavs e-pasts:
Tava mājas lapa:
Tavs komentārs:
Par autoru
Alberts Jodis ir izveidojis un vada vienu no pazī ...
Vairāk
Reklāma